NOVOSAĐANI: "Kuke dobrote" kao punkt dobre volje i promocija vrednosti

NOVOSAĐANI: "Kuke dobrote" kao punkt dobre volje i promocija vrednosti

Život u Srbiji nije sprečio ovu Novosađanku da ostvari uspešnu profesionalnu karijeru. Iskustva stečena u svetu, iskoristila je kako bi inicirala humanitarnu akciju u svom rodnom gradu, i podigla svest svojih sugrađana o socijalno ugroženim osobama.

Dušanka Rodić trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Sarađuje s jednom stranom konsultatntskom kompanijom i provela je dosta vremena u inostranstvu. Oblast interesovanja su joj organizacioni menadžment, organizaciona kultura i sistem vrednosti. Tokom marta je u glavnom gradu Vojvodine inicirala humanitarnu akciju "kuke dobrote".

- Prošle godine sam na internetu  videla "zid dobrote" u Iranu, na kom su Iranci ostavljali hranu  i odeću beskućnicima. Bila sam fascinirana tom idejem i pomisilila sam kako bi to trebalo uraditi kod nas. Međutim, tad još ništa nisam uradila povodom toga. Posle nekoliko meseci naišla sam na Fejsbuku  na profil "kuke dobrote". Tad sam shvatila da je u glavnom gradu Srbije počela akcija slična onoj koja je pokrenuta u pojedinim arapskim zemljama – priča Dušanka i nastavlja: -  Otišla sam u najbližu kinesku radnju i kupila kuke i trake. Prve kuke sam vezala za drvo u blizini svoje zgrade i stavila natpis na kojem sam citirala Anu Frank: "Niko nije postao siromašniji dajući drugima". Kuke sam ukrasila malim mašnicama različitih bolja. Zakačila sam dve kese s hlebom, keksom, voćem i konzervama – priseća se Rodićeva.

Sagovornica portala mojnovisad.com narednog  dana je primetila da je hrana nestala. Uskoro je još kuka sa hranom postavila u Gundulićevoj ulici, kod Almaške crkve, u ulici Vojvode Bojovića (preko puta zgrade socijalnog) i na uglu Dositejeve i Karađorđeve ulice. Slike kuka i njihovu tačnu lokaciju objavila je na društvenim mrežama. Informacija o humanitarnoj akciji raširila se brzo preko svetske mreža.

- Novosađani su uzimali, ali i ostavljali pakete. Bilo je tu svega, hleba, meda, voća, odeće i stare obuće. Fejsbuk se zapalio od ove teme – priča Dušanka Rodić.

Građani su ubrzo počeli sami da ih postavljaju. Tako su se "kuke dobrote" pojavile u ulicama Pap Pavla i Miše Dimitrijevića, ali i u drugim delovima grada.

- Čitala sam da su se i pojedini učenici sami organizovali i montirali kuke i ostavljali  na njima hranu. Zvalo me je nekoliko televizijskih stanica da dam izjavu povodom akcije. Nakon priloga koja je emitovana na mađarskom jeziku, na jednoj subotičkoj televiziji, "kuke dobrote" su se počele poljavljivati i po severu Vojvodine – priča Dušanka.

Ova mlada žena se nadala da će ovakav vid pomoći, ipak, biti mnogo masovniji. Još je uvek tužna kada se seti kako je neko postavio kuke na zgradi Master centra Novosadskog sajma, da bi ih neko već sledeći dan polomio.

- Ni roditeljima ni prijateljima nisam rekla kada sam postavila prve "kuke dobrote". Htela sam samo da pomognem. Često putujem po svetu i imam dobar posao za naše uslove. Strašno mi je kada šetam ulicama Novog Sada i vidim ljude, često i lepo obučene, kako preturaju po kontejnerima i kantama za đubre. Znam da je to tako u celoj državi, ali posebno je strašno kada takve scene vidite u svom rodnom gradu. Zbog toga smatram da "kuke dobrote" predstavljaju punkt dobre volje. One su postavljene na javnom mestu, na ogradi, ili vezane za drvo. Ljudi koji imaju višak hrane, ili odeće, to mogu da ostave, a siromašnima to puno znači jer ne moraju da preturaju po smeću. Ta pažnja nekome mnogo znači – kaže Dušanka.

Ona smatra da na ovaj način promoviše vrednosti za dobrobit cele zajednice. Misli da su siromaštvo i odsustvo saosećanja posledica svega što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije poslednjih 30 godina.

- Sigurna sam da "kuke dobrote" podižu svest građana da je pomoć mnogima potrebna. Niko ne misli na dobrobit zajednice, već svi gledaju svoje interese. U razvijenim zemljama postoje sistemska rešenja za socijalno ugrožene kategorije, ne znam kakva je situacija kod nas, ali je očigledno da je mnogim ljudima potrebna pomoć. Nažalost, društvo i država u kojoj  živimo oličenje su naše nacionalne kulture. Promocija vrednosti, kao što su "kuke dobrote“, je kulturološka stvar – tvrdi Dušanka.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cvetko

  pre 2452 dana i 8 sati

  Još jedna divna osoba koja je "Gradska faca" na ponos gradu. Ali na našu žalost među "face" uredništvo uvrštava neke individue koji su sve sem reprezenti našeg grada u pozitivnom smislu.

  Oceni komentar:
  0
  4