NOVOSAĐANI: Luka je majstor za koktele, a eksperimentiše i sa spiritima

NOVOSAĐANI: Luka je majstor za koktele, a eksperimentiše i sa spiritima

Naš ovonedeljni sagovornik, 41-godišnji Luka Miljević, menadžer u kafeu "Absolut", konstantno se edukuje, a sve da bi zadovoljio i najistančanije ukuse Novosađana, ali i ostalih gostiju koji na ovo mesto rado dolaze već punih 27 godina.

Luka potiče iz poznate ugostiteljske porodice, a oni stariji sugurno znaju njegove roditelje koji su držali kultne lokale "Kamilu" koja se nalazila na Grbavici, ali i "Atrijum", nekada jedno od najpopularnijih mesta u Novom Sadu. Bilo je logično da i on krene njihovim stopama, ali da kroz to svoje putovanje uvede i novine koje će podjednako fascinirati i mušku i žensku publiku.


"Absolut" je smešten u Zmaj Jovinoj ulici i za njega se komotno može reći da je svojim enterijerom zadržao kulturu i duh starog Novog Sada u kojem posetioci svih generacija mogu da uživaju uz odabranu muziku i veliki izbor pića i koktela.


Od Luke saznajemo da je odrastao u centru i pohađao osnovnu
školu "Đorđe Natošević", a nakon završenog osmogodišnjeg školovanja upisao je i gimnaziju "Laza Kostić", a kasnije i privatni Ekonomski fakultet od kojeg, kako kaže, i nema preterane vajde. 

S obzirom na to da sam praktično ceo život, a zbog vrste posla mojih roditelja,  odrastao po ugostiteljskim objektima, bilo je potpuno logično da i sam krenem  njihovim stopama. Naime, po završetku srednje škole odnosno od 2000. godine zapošljavam se u kafeu i to kao početnik kada sam isključivo prao čaše. Kasnije sam radio u šanku, a pošto me je uvek zanimalo nešto novo, završio sam i kurs za koktel majstora. Nakon obuke posvetio sam se pravljenju mikseva, a danas radim kao menadžer, s tim da i dalje pratim trendove i trudim se da unesem originalne recepte, kao i ekskluzivna pića iz celog sveta od kojih spravljamo vrlo interesantne kombinacije – priča Luka. 


A kako bi se napravio savršen koktel nije potreban samo dobar spirit, jer vrlo je važno i iz kakvih se čaša on ispija te se Luka trudi da uvek bude prvi i kada je ovaj trend u pitanju. Takođe, prepoznatljiv je i po tome što za koktele uvek ima originalan garniš koji i daje draž ovom piću.  Za one koji ne znaju, garniš predstavlja konačno ukrašavanje koktela, a svaki mora da je svež, kvalitetno pripremljen i, naravno, atraktivno dodat vrsti pića koje se poslužuje gostu. Najčešći garniši su limun, limeta, pomorandža, ananas, led... Međutim, u ovom lokalu vode računa i o uparivanju boja, pa ukoliko je baza za koktel pink džin stavlja se crveno voće, a ako se spravlja citrusni ukus, obično se stavlja narandža ili limun. 

U "Absolut" dolaze ljudi raznih generacija, od mlađih do starijih sugrađana, ali su svi oni istog ili sličnog interesovanja. Najčešće ih vezuje muzika, ambijent, ali i četrdesetak koktela koliko ih je trenutno u ponudi. Dešavalo nam se čak da nas zovu i da pitaju da li imamo dostavu, mada to ne radimo, jer bi se led istopio. Ono što je karakteristično za Novosađane jeste da mlađe generacije vole slađe, dok stariji i iskusni konzumenti uživaju u gorčim ili kiselkastim i ozbiljnijim ukusima koktela. Među sugrađanima je definitivno najomiljeniji Moscow Mule, jer smo ga mi ovde podigli na viši nivo. Naravno, imamo i nekoliko naših autentičnih koktela koje su osmislili naši barmeni, a koji su takođe vrlo popularni među sugrađanima, a jedan od njih je svakako i Floral bramble koji se pravi od Ginović Floral džina, limuna, ćešernog sirupa i krema – kaže naš sagovornik. 

Upravo zbog tih novih ukusa koktela ovde rado svraćaju, ali se i vraćaju gosti i iz inostranstva koji smatraju da "Absolut" u sebi ima onaj stari duh Novog Sada. Luka naglašava da su pri konzumaciji ovog pića veoma bitne i čaše koje on sa pažnjom bira te su po njegovom mišljenju najinteresantnije one iz dva dela. Takođe, među prvima u gradu je uveo i ekološke kartonske slamčice koje se uveliko koriste u svetu. 


Da bih napravio koktel od početka do kraja potrebno mi je oko tri minute, stoga smatram da je u ovom, kao i u svakom drugom poslu potrebna konstantna edukacija. Kokteli se smenjuju, neki izlaze, a neki ulaze u modu, postoje zimski i letnji, kao i sezonski, a mi smo tu da ih preporučimo ako je neka mušterija neodlučna ili ako se baš ne razume u ovu vrstu pića. Zbog toga smo i pojedina zvučna imena izbacili iz upotrebe, poput Plave lagune, Sex on the beach i Tequila sunrise, a sve iz razloga da bi našim gostima pokazali kako postoje kvalitetniji, sličnih ukusa, ali neuporedivo bolji kokteli – navodi naš sagovornik. 


Luka insistira da u ponudi spirita uvek imaju zastupljena najkvalitetnija pića iz Srbije i inostranstva, a ono na čemu potencira jesu kraft džinovi koje nabavljaju u Novom Sadu. Takođe vrlo je bitan i viski od kojeg spravljaju koktele, te u ponudi imaju stilove iz pet zemalja sveta: Škotske, Irske, Amerike, Kanade i Japana.  

Viski je piće koje kod nas najčešće traže kao bazu, s tim da je i džin sve popularniji i zato u ponudi imamo preko 20 vrsta kraftova koje prate premium tonici, a koji su bitni kada spravljamo najpopularniji miks – džin tonik. Takođe, kada naručuju koktel, goste uvek pitamo sa kojom vrstom žele, da li  žele singl malt viski ili burbon i to je ono što nas razlikuje od ostalih. Inače, moj cilj i jeste da gostima pokažem da postoji nešto novo i originalno na tržištu i da ih na neki način edukujem da nikada ne mešaju bazu, jer će se u protivnom napiti – zaključio je sagovornik portala Moj Novi Sad. 

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Hm

  pre 86 dana i 13 sati

  A gde je JOVANA

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Paja Ker

  pre 86 dana i 10 sati

  E, a kad radi Jovana?

  Oceni komentar:
  0
  1