NOVOSAĐANI: Mladi Detelinarac fudbal zamenio podvodnim ribolovom (FOTO)

NOVOSAĐANI: Mladi Detelinarac fudbal zamenio podvodnim ribolovom (FOTO)

Iako je dugo trenirao najpopularniji sport na svetu, tinejdžer s Detelinare odlučio je da zelenu površinu fudbalskog terena zameni prelepim prostranstvima mora. Urođeni instinkt lovca, koji zavisi samo od jednog daha, ispoljava tokom leta na Jadranu.

Petnaestogodišnji Filip Velemir iz Novog Sada učenik je drugog razreda Srednje elektrotehničke škole. Nakon devet godina treniranja fudbala u RFK Novi Sad Detelinara, pre tri leta se na primorju posvetio podvodnom ribolovu. Od tada je ronio na mnogim plažama Crne Gore i ulovio razne morske životinje. Živi sa roditeljima, bratom i sestrom.

– Prvi put me ujak vodio i svidelo mi se. Nakon povratka kući čitao sam o tom sportu, gledao snimke na Jutjubu i odlučio da nastavim da se time bavim. Posle završetka sedmog razreda od oca i majke sam na poklon dobio pušku za podvodni ribolov. Imam i ronilačko odelo, tegove, nož i masku, a strast prema moru samo raste – počinje svoju priču Filip.


U međuvremenu, sagovornik portala Mojnovisad.com završio je kurseve za ronjenje na dah u klubu "TIMcuba DIVING" kod instruktora Gorana Dimitrića i Filipa Stošića.

Porodica Velemir ima kuću na crnogorskom primorju tako da Filip leto provodi tamo.

– Osećaj je neverovatan dok ste pod vodom. Nije kao Dunav, jer nema rečne struje, morsko dno je bogato, a boje su fenomenalne. Prizor je prelep tokom izranjanja kada ugledate sunce tik iznad površine mora – kaže mladi Novosađanin.


Ono što ga je posebno privuklo jeste podvodni ribolov. Filip ujutru u sedam sati sa opremom ulazi u more, roni dva do tri sata i ponavlja sve posle podne od pet sati.

– Guma se navlači na strelu koja je kanapom vezana za pušku. Usmerim je prema plenu, pritisnem okidač i kanapom privlačim ulov – objašnjava Velemir.


Na vrhu strele Detelinarca do sada su se našle murina, cipol, kirnja, škarpina, pauk, golub, drhtulja, orada, hobotnica, barbun, parka i kanjac.

– Najveća hobotnica je imala dva kilograma, a ulovio sam i dve raže. Murina ima oštre zube na kojoj su bakterije i može biti opasna ako te ugrize. Ali, zato treba biti oprezan. Ovo je druga godina kako ronim sam, nikada nisam imao problem i ne bojim se. Drugari u Novom Sadu su se iznenadili kada sam počeo sa ovim da se bavim i mnogi su me odmah pitali za morske pse, ali realno veća je opasnost da ti se nešto dogodi na kopnu nego u moru – kaže Velemir sa osmehom na licu.


Tokom leta na primorju porodica se uglavnom hrani plodovima mora koje ulovi najstariji sin.

Disciplinovan na oca poznatog profesora fizičkog vaspitanja, Filip savladava veštine podvodnog ribolova postepeno, stavljajući akcenat na bezbednost.

– Nisam išao na dubine veće od petnaest metara do sada, jer nisam imao kapacitet pluća. Posle ronilačkih kurseva taj kapacitet se povećava. Planovi su mi da poboljšam tehniku ronjenja i ribolova kako bih duže ostao na morskom dnu čekajući veći ulov, to je takozvani lov na čeku – objašnjava naš današnji sagovornik.


Velemir ne želi da se zaustavi na crnogorskim plažama.

– Osećam se odlično dok sam u moru. Van sezone treniram i idem redovno na bazen. Nameravam da nastavim da se bavim podvodnim ribolovom i planiram da obiđem mnoge krajeve sveta roneći po morskom dnu – završava svoju priču Novosađanin Filip Velemir.Tekst:
Aleksandar Jovanović
Fotografije: Arhiva porodice Velemir

Oceni vest:
14
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zarije Lav Velemir

  pre 1230 dana i 5 sati

  Svaka čast

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Miža

  pre 1230 dana i 4 sata

  Bravo sinovac

  Oceni komentar:
  0
  7
 • KizaLion011

  pre 1230 dana i 4 sata

  Samo napred, sledece je ronjenje na karipskim morima :)))

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Broćeta

  pre 1230 dana i 3 sata

  Svaka čast Filipe

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Mitar Banjac

  pre 1229 dana i 15 sati

  Samo tako nastavi, partneru

  Oceni komentar:
  1
  8
 • darko

  pre 1229 dana i 10 sati

  samo napred Filipe pozdrav porodici velemir

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Nemanja

  pre 1229 dana i 1 sat

  Bravo majstore

  Oceni komentar:
  0
  7