NOVOSAĐANI: Nikola je mladi aktivista i humanitarac, a moguće i budući ministar

NOVOSAĐANI: Nikola je mladi aktivista i humanitarac, a moguće i budući ministar

Iako ima samo 18 godina, veliki je altruista i empata, a iza njega je već puno dela: učestvovao je u nekoliko projekata bitnih za decu i omladinu našeg grada, volonter je u NSBI, doprineo je nastanku saobraćajnih poligona po školama, učestvovao u borbi protiv nasilja, organizovao humanitarni turnir, a uz to je i fudbalski sudija.

Nikola Veselinović rođen je 2005. godine u Novom Sadu. Završio je Saobraćajnu školu i upravo počeo sa studijama na FTN-u, smer saobraćajno inženjerstvo. Njegov aktivizam počeo je kada je postao član Učeničkog parlamenta u svojoj srednjoj školi i deo OPENS-ovog projekta, da bi kasnije postao i vršnjački edukator u okviru te organizacije. Od tog momenta, uključuje se u projekte na raznim stranama.


Nakon toga, škola me je zvala da budem i deo projekta "Deset nada Novog Sada", u okviru kojeg smo davali i neke intervjue, gde sam, na pitanje šta bi voleo da budem kad porastem, u šali rekao da bih voleo da budem ministar, pa je izašao naslov "Ovo je budući ministar saobraćaja". Otad su me svi u školi zvali Ministar – kaže Nikola za portal Moj Novi Sad.

Naš sagovornik se nakon toga još više uključio u projekte OPENS-a, pa su njegov drug Nikola i on odlučili da organizuju nešto što im je nedostajalo: da se napravi sajam organizacija, gde bi mladi mogli da razgovaraju sa udruženjima i umreže se. Ta njihova ideja je prepoznata kao dobra, pa je ove godine je održana čak četiri puta, u okviru različitih organizacija.

Prošle godine smo iz te ideje, organizovali "Veliki odmor u centru", a to je nastavljeno i ove godine, te su mladi dobili priliku da saznaju kakve sve mogućnosti im pružaju razne organizacije, gde mogu da volontiraju i da se aktiviraju. Ceo taj naš proces se našao u glavnom planu na republičkom nivou, kada je kreiran Akcioni plan za mlade, gde se OPENS povezao sa svim omladinskim centrima, i naš program je jedan od onih koji moraju da se realizuju – objašnjava mladi Novosađanin.

Veselinović je godinama aktivan i u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi i kao volonter uključen je u sve njihove akcije, pa mu je i prvo volontiranje bilo na "Kritičnoj masi".


Kako sam završio Saobraćajnu školu i nastavio da studiram isto, bezbednost dece u saobraćaju mi je na prvom mestu. Moja želja je i ranije bila da bezbednost dece podignemo na viši nivo, pa smo napravili poligon sa saobraćajnom signalizacijom u osnovnoj školi "Đura Daničić". Cilj je bio da deca u praksi mogu da uče kako se ponašati u saobraćaju i to u školskom dvorištu, gde je bezbedno. Cela Srbija je prenela tu vest. Posle je, u dogovoru sa organizacijom EU info point, takav poligon urađen i u školi "Marija Trandafil" u Veterniku. Takođe, profesorica Anđelija Ivkov Džigurski me je jednom prilikom zvala da održim predavanje u školi "Žarko Zrenjanin", u koju idu njena deca. Kada sam tom prilikom video reakcije četvrtaka, još više sam poželeo da se uključim u tu priču – opisuje Nikola, koji je sada i u organizaciji NSBI Tour de Fruška, gde vodi sektor za decu, a uskoro postaje i generalni sekretar Vojvođanske asocijacije biciklističkih klubova.

Imao je i priliku da bude i u Gradskom parlamentu, kao član Koordinacionog tela za suzbijanje nasilja u školama, a pokazao je i svoju humanost na delu.


Dok sam bio koordinator Parlamenta, organizovao sam humanitarni turnir u malom fudbalu na Spensu i verujem da sam bar kod nekolicine mladih probudio svest o humanosti, jer smo imali preko 40 volontera na samom događaju. Prijavilo se 16 srednjih škola koje su učestvovale, a prikupili smo preko 400.000 dinara za lečenje Mihaila, tada maturanta "Jovine" gimnazije – ističe on i dodaje da mu je to najdraži uspeh do sad.

Bio je i aktivan član Prijatelja dece Srbije, koji organizuju Dečiju nedelju, pa je i tu dobio priliku da vodi sednicu Parlamenta u Beogradu i bude govornik u Palati Srbije.

Takođe, u septembru je odabran među šestoro mladih Novosađana koji su bili zaštitna lica događaja "Inspo expo" u Promenadi, gde je njegov slogan glasio "Mi mladi smo pokretači društva i pokretači promena".

Veruje da će se uključiti i u Studentski parlament, ali, budući da je tek krenuo na fakultet, još uvek se navikava na novo okruženje.


Voleo bih da promenim neke stvari kojima nisam zadovoljan i daću sve od sebe da to i ostvarim. Zato nisam daleko od ideje da zaista i budem ministar, jer mislim da je bezbednost saobraćaja jako važna i ne bih voleo da nam gine toliko ljudi. Doduše, sad na fakultetu me neki zovu Predsednik, pošto su čuli čime se bavim, a neki mi kažu da prvo ipak treba da budem gradonačelnik. Videćemo šta će budućnost doneti – s osmehom priča Nikola.

Uviđa da je dosta njegovih vršnjaka letargično, nezainteresovano i povučeno u sebe, pogotovo posle korone, što se očitava čak i u druženju.

Smatram da mi mladi dajemo tu neku jaku energiju, a znanje možemo da dobijemo od starijih ljudi. Voleo bih da se više mladih uključi u aktivizam, jer se svuda vrti isti krug ljudi. Mislim i da nam nedostaje mladih ljudi na nekim pozicijama. Takođe, žao mi je što mediji slabo eksponiraju pozitivne primere mladih, više se piše o onim lošim, a i sam sistem potiskuje dobre primere – uveren je ovaj aktivista.

Smatra da bi mogla da se uradi velika stvar kada bi se veći broj mladih pokrenuo na akciju, za opšti interes i dobrobit svih.

Svi zajedno kreiramo budućnost za nas, i stariji i mlađi. Mislim da često dolazi do isključivanja mladih, po mnogim pitanjima, a to ne treba da bude tako. Stariji imaju iskustvo, ali mladi vide šta im fali – naglašava ambiciozni brucoš.


Nikola je četiri godine i fudbalski sudija na teritoriji Fudbalskog saveza Novog Sada, pa mu je svaki vikend rezervisan za utakmice i suđenje, za šta tvrdi da mu je puno pomoglo u sopstvenoj samokontroli. Ne voli mnogo da izlazi u klubove, ali za sebe kaže da je veliki veseljak, pa je u takvim situacijama "glavni" na podijumu.

Na kojoj god poziciji da završi ovaj mladi Novosađanin, verovaćemo da nas uz takve ljude čeka i neko bolje vreme.

Oceni vest:
28
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bane

  pre 173 dana i 2 sata

  Nikad kao Bane, nikad..

  Oceni komentar:
  0
  7