NOVOSAĐANI: Pilatesom ispravlja kičmu i popravlja loše raspoloženje

NOVOSAĐANI: Pilatesom ispravlja kičmu i popravlja loše raspoloženje

Za mnoge sugrađane i sugrađanke vežbanje predstavlja pravu noćnu moru i ponekad ih je teško ubediti da krenu na rekreaciju koja, pored fizičkog, pozitivno utiče i na psihičko stanje. Razloga za to je mnogo, a Novosađani se uglavnom žale kako im je teško da prate pojedine fitnes instruktore koji, kako sugrađani kažu, više reklamiraju sebe i svoje telo nego što pomažu drugima.

Međutim, ne mora da bude tako, jer, na svu sreću, još uvek je više onih koji će rekreativcima pomoći da zavole svoje telo i da na vežbe idu sa zadovoljstvom.

Novosađanka Snežana Kragović spada upravo u tu kategoriju instruktorki, jer kod nje devojke, žene i po koji muškarac odlaze na treninge sa zadovoljstvom. Ona drži pilates, ali na sasvim drugačiji način.


Na njenim treninzima vlada opuštena atmosfera, mora da se vežba, ali ono što je razlikuje od drugih jeste osmeh i energija koju unosi u salu. Zato su njene polaznice zapravo njeni prijatelji sa kojima često putuje na izlete, gde pored treninga organizuju i razna druženja, ali razmenjuju i recepte za kolačiće.

Uvek nasmejana, interesantna i pričljiva, uspeva i najveće namćore da oraspoloži. Snežani zapravo i nije bitan fizički izgled vežbačica, jer njen je moto "Nije bitno kako izgledamo, već kako se osećamo u svom telu".

Naša sagovornica po struci je viši fizioterapeut, a već trinaest godina profesionalno se bavi pilatesom, pod brendom "Pilates Body and Smile". Rođena je u Kosovskoj Mitrovići, ali se ubrzo sa roditeljima i dve sestre seli u Mladenovac, gde završava osnovnu i srednju školu, a nakon toga odlazi u Beograd, gde upisuje Višu medicinsku školu.


Davne 2004. godine posao je dovodi u Novi Sad, kada se zapošljava i radi sa autističnom decom, a kasnije dobija posao u vrtiću za bake i deke. Danas Snežana zajedno sa rođenom sestrom drži salon lepote u kojem masažama relaksira Novosađanke.

Ono po čemu je još poznata u Novom Sadu jeste njen humanitarni rad, jer nema akcije u gradu kojoj se ona nije priključila kako bi pomogla bolesnim mališanima, ali i svima kojima je pomoć neophodna. Ova simpatična mlada dama kaže da je od svih gradova najviše zavolela Novi Sad, jer je u njemu našla i mirnu luku - svog supruga Daneta.

Od kad znam za sebe, imam i ljubav prema medicini, jer moja druga rođena sestra ima Daunov sindrom, a to je i jedan od razloga što sam uvek želela da pomažem drugima. S obzirom na to da sam viši fizioterapeut, pilates je došao kao sasvim prirodna stvar, mada su i mene nagovarali da uopšte počnem da vežbam. Uvek sam imala neke izgovore, kako nemam vremena, kako nije to za mene, uostalom kao i većina žena koje su sebi na poslednjem mestu. A onda, pre šesnaest godina sam presekla i mogu vam reći da je pilates bio moja ljubav na prvi pogled – priča Snežana.

Instruktorka je postala sasvim slučajno, jer ju je devojka koja je tada držala časove zamolila da je zameni, i čini se da je taj čas bio presudan u Snežaninom životu. Snežana se priseća kako je imala ogromu tremu da stane pred druge vežbače, jer se plašila da neće uspeti da ih animira. Međutim, polaznice su bile oduševljene, a tada je shvatila i da pilates i kineziterapija imaju puno sličnosti. Odlazi na obuku po Balanced Body metodi i od tog dana do danas zaslužna je za osmehe, mišiće i pravilno držanje "svojih žena", koje jedva čekaju novi trening.


Radim samostalno na Limanu 3, u prostorijama plesnog stidija "Five", mada sam ranije časove držala sa moje dve najbolje drugarice. Za mene pilatas nije hobi, to je ljubav prema vežbama koju prenosim i na polaznice. Pilates je je sistem fizičkih vežbi koji je razvio Jozef Pilates u prvoj polovini 20. veka. Vežbači koriste svoje telo kao tegove za treniranje da bi izgradili snagu i elastičnost mišića. Ovo je glavni cilj celog programa vežbi, dok baš intenzivni kardio-vaskularni treninzi nisu njime obuhvaćeni, mada ponekad mlađim devojkama ubacim i to. Inače, patentirala sam i lični program "Fizio pilates", koji je namenjen Novosađanima koji imaju problem sa bolovima u kičmi, vratu, ramenima ili kolenima. Ovaj program je namenjen čak i ljudima koji imaju preko 70 godina – objašnjava Snežana.

"Fizio pilates" je, kako sagovornica kaže, modifikacija kineziterapije i pilatesa, gde je Snežani bitno da polaznici očvrsnu i da poprave svoje zdravstveno stanje. A, da bi neko dolazio na Snežine treninge, trebalo bi da donese izveštaj lekara specijaliste, kako bi mogla da uskladi individualni program vežbanja.

Moje polaznice kada prvi put dođu uglavnom kažu koji problem imaju i na osnovu toga prilagođavam vežbe. Mi radimo grupno, međutim, ako neko pati od, recimo, bolova u kolenima, vežbu prilagođavam tom problemu. Žene koje nisu mogle da sede u turskom sedu vremenom to mogu da učine, a to je za mene najveća sreća – kaže Snežana.


Inače, većina ljudi pilates povezuje isključivo sa velikim loptama, mada je to još jedna zabluda, jer sem ovog rekvizita koriste se i štapovi, prsten, tegići, trake za ruke i noge, roleri i manje lopte. Ipak, Snežani je najdraže kada drži trening bez rekvizita, jer tek tu dolazi do izražaja snaga i balans između tela i mozga.

Kada čuju za pilates, mnogi smatraju da je to vežbanje na velikim loptama. Međutim, to je daleko od istine, mada su se te lopte zaista koristile u Švajcarskoj i tada su se nazivale medicinske lopte. Pilates je ljubav prema samom sebi, jer se kroz ovaj program totalno unapređuje fizička kondicija, a on podvlači važnost ispravnog poravnavanja, centriranja, koncentracije, kontrole, preciznosti, disanja i "tečnih" pokreta – zaključila je Snežana Kragović.

Oceni vest:
11
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 308 dana i 9 sati

  A maske?

  Oceni komentar:
  1
  5