NOVOSAĐANI: Posao Deda Mraza uvek prepun iznenađenja

NOVOSAĐANI: Posao Deda Mraza uvek prepun iznenađenja

Deda Mraz je jedan od simbola Nove godine, njen neizostavni deo, bilo da je u pitanju dekoracija ili podela paketića.

A jeste li se nekad zapitali kakav je posao Deda Mraza, ko zapravo stoji iza crveno-belog kostima i sa kakvim se zahtevima suočava osoba koja glumi najpopularnijeg deku na svetu? Naš sugrađanin Bojan Nikolić (1990), koji godinama unazad radi ovaj posao, u razgovoru za naš portal nam je razrešio dileme otkrivši kako stvari funkcionišu.


Bojan se za ovaj posao odlučio spontano, kada mu je tadašnja devojka, sadašnja supuga, predložila da njenoj trogodišnjoj sestri glumi Deda Mraza.

– Anino oduševljenje i verovanje da sam pravi Deda Mraz dalo nam je ideju za ovaj zanimljiv posao koji obavljamo sedmu godinu zaredom – ističe on.

Govoreći o suštini posla, napomenuo je da on nije klasičan, već da je pun iznenađenja, jer, kako kaže, nikad ne zna šta ih čeka kada idu kod novih porodica.


Na pitanje koliko dugo traje ovaj angažman i koja je cena angažovanja, Deda Mraz nam je rekao da radi od polovine decembra do 2. januara, te da se njegov dolazak kreće od 1.000 dinara pa naviše.

Njega najčešće angažuju roditelji, a u manjem broju to čine firme i vrtići i što se zahteva tiče, uglavnom im je dovoljna pojava Deda Mraza i patuljka, mada roditelji imaju razne molbe za obećanja najmlađih, na primer, da kažu deci da moraju da slušaju mamu i tatu da bi dobili nešto i slično.

Na pitanje o reakcijama mališana na njegovu pojavu, Deda Mraz je istakao da zavisi od uzrasta:

– Uglavnom su zbunjeni i iznenađeni, a ključnu ulogu igra to kako ih roditelji pripreme za dolazak. Većina dece gledaju na Deda Mraza kao na starijeg čiku koji im donese poklone, i čim ih dobiju interesovanje za mene prestane. Međutim, ima i dece koja jedva čekaju da dođem da bi mi postavili razna pitanja – kaže naš sagovornik.


Kako tvrdi Bojan, deca su različita i potrebno je da se prilagode, što nije uvek lako. Međutim, stresni deo ovog posla nisu oni, već saobraćaj koji je krajem godine poprilično zagušen, što ih dodatno usporava. 

Kao i kod svih neobičnih i običnih poslova, smešne situacije "na terenu" se dešavaju, zapravo, kako je ispričao naš Deda Mraz, njih ima na pretek. Bojan je naveo da mu je ostao u sećanju odlazak kod jedne porodice čija se kuća grejala šporetom na drva, gde je Deda Mraza čekala stolica pored šporeta.

– U početku mi je bilo super, ugrejao sam se. Posle deset minuta počeo sam da se preznojavam, postalo je nepodnošljivo, a dečak je bio veoma radoznao i nije prestajao sa pitanjima – priseća se novosadski Deda Mraz.


Sve ovo ne bi bilo moguće da Deda Mraz nema pomoćnike, u ovom slučaju – pomoćnicu, Milicu Cimešu (1995). Kako nam je Bojan ispričao, patuljak ima veliku ulogu jer on stupa sa roditeljima u kontakt putem društvenih mreža i organizuje ceo posao.

A ako se pitate šta Deda Mraz i patuljak rade tokom običnih dana, odgovorićemo i na to pitanje: Bojan je menadžer u restoranu, dok je Milica inženjer scenske arhitekture i dizajna i bavi se kreativnim poslovima.

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan