NOVOSAĐANI: Priroda sortira misli i briše stres iz organizma

NOVOSAĐANI: Priroda sortira misli i briše stres iz organizma

Pred manifetaciju "Noć istraživača", koja će se ove godine održati 30. septembra, u rubrici "Novosađani" predstavljamo vam desetoro naših sugrađana – cool naučnika i naučnica, koji će nam pomoći da razbijemo stereotip da se naukom bave samo "dosadni štreberi", čiji se ceo život svodi na rad u laboratoriji, obavezno nose naočare s velikom dipotrijom i hodaju pogrbljeno. Ali istina je, uglavnom, potpuno drugačija…

Danijela Tešendić rođena je 1979. godine u Gradačcu, BiH. Diplomirala je 2004, a 2010. godine odbranila je doktorsku disertaciju. Vanredni je profesor na Katedri za informacione tehnologije i sisteme Departmana za matematiku i informatiku na novosadskom PMF. U okviru Cisco Networking Academy programa završila je CCNA kurs i dobila međunarodni Cisco CCNA sertifikat. Pored toga, bila je mentor gostujućim studentima u okviru programa koje realizuje organizacija za razmenu studenata IAESTE i učestvovala je u organizaciji Inženjerskog takmičenja 2012. godine, pod pokroviteljstvom Udruženja studenata tehnike Evrope – BEST.

Danijela se aktivno bavi alpinizmom, planinarenjem i veliki je ljubitelj prirode. Do sad je osvojila neke od poznatih vrhova kao što su Mont Blanc (4.810 m), Grossglockner (3.798 m), Gran Paradiso (4.061 m), Castor (4.228 m), Dolomiti (3.343 m), Atlas (4.167 m), kao i većinu planina u okruženju (Prokletije, Durmitor, Komovi, Velebit, Prenj...).

Pored toga, rekreativno se bavi streličarstvom i član je kluba SK "Velos". Takođe, učestvovala je u maratonskoj štafeti na Novosadskom maratonu kao član ekipe Departmana za matematiku i informatiku. Sprema se da istrči svoj prvi polumaraton.

Voli da putuje u sopstvenoj organizaciji kao backpacker, pogotovo na destinacije koje nisu previše turistički eksponirane. U septembru putuje u Iran gde će se, između ostalog, penjati na najviši vrh Irana – Damavand (5.671 m).

Šta je cool?

- Cool je kada se baviš nečim što voliš i što te čini srećnim. Cool je kad svaki dan imaš priliku da naučiš nešto novo i kada si okružen mladim ljudima sa puno novih ideja.

Nauka kojom se baviš...

- Bavim se informatikom, odnosno time kako informacione tehnologije iskoristiti da se napravi nešto korisno i praktično. Računari i mobilni uređaji su sastavni deo današnjeg života, a budućnost je bez njih nezamisliva. Razvoj novih aplikacija je jedno veliko igralište. Mogućnosti su negoraničene. Potrebne su samo dobre ideje i malo truda i rada.

Hobi kojim se baviš...

- Bavim se planinarenjem i alpinizmom, koji me dovode do nestvarno lepih mesta i prizora koji ostavljaju bez daha. To je prilično naporan i zahtevan hobi, ponekada i opasan, ali ono što se od njega dobija je vredno svakog napora.

Tačka spoja nauke i hobija?

- Priroda leči umorne oči od gledanja u monitor i trome noge od sedenja u kancelariji svaki dan. Priroda sortira misli, briše stres iz organizma i instalira lepo raspoloženje.

Život postoji i izvan laboratorije, zar ne?

- Naravno da život postoji i izvan laboratorije. Postoji mnogo zanimljivih stvari koje treba probati i videti u životu. Nauka kojom se bavim je samo jedna od njih.

Poruka pred Noć istraživača...

- Svako novo iskustvo u životu nas čini bogatijim i boljim čovekom.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan