NOVOSAĐANI: Prirodni med braće blizanaca omiljen na Futoškoj pijaci i u Novom Sadu

NOVOSAĐANI: Prirodni med braće blizanaca omiljen na Futoškoj pijaci i u Novom Sadu

Med je od davnina smatran hranom bogova, a razlog za to su, pored ukusa, i njegova lekovita svojstva. Kako biste održali dobro zdravlje, raspoloženje i elan, svakog dana bi trebalo da organizam počastite kašičicom meda.

Za ovu "tajnu" od rođenja znaju i Novosađani Nemanja i Milosav Čanak, među našim sugrađanima poznatiji kao braća blizanci koji se godinama bave pčelarstvom, vrcanjem i prodajom meda.

Ovi tridesetogodišnjaci, po struci master inženjeri tehničkih nauka, od malih nogu posvetili su svu svoju ljubav i pažnju proizvodnji meda. Njihove proizvode Novosađani mogu da kupe na Futoškoj pijaci ili preko njihove Fejsbuk stranice.


Iako su im prva iskustva u susretu s pčelama uglavnom bila zastrašujuća, kako kažu, zbog straha od nepoznatog, ali i bola zbog prvih uboda, to ih nije pokolebalo da idu zajedno na salaš sa tatom gde su im prvobitno stajale košnice. Ljubav prema prirodi koju su im preneli roditelji, kao i urođene sklonosti ka preduzetništvu, uticale su da se zaljube u pčelarstvo. 

Budući da se naš otac Željko bavio pčelarstvom i pre našeg dolaska na svet, veoma rano smo imali prvi kontakt i upoznavanje sa pčelama. Dok smo odrastali bili smo tatini pomoćnici, a vremenom smo sve ovo zavoleli i u tome prepoznali priliku da iskoristimo svoje potencijale. Naša porodica se bavi pčelarstvom već 35 godina, ali je interesantno da se i naš deda s majčine strane takođe bavio pčelarstvom, ali u ranoj mladosti. Inače, očevi saveti su nam neizmerno mnogo pomogli i još uvek nam pomažu i tako će ostati dok god bude na kugli zemaljskoj. Naš otac Željko je veoma sposoban i vešt organizator, odgovoran čovek i zaljubljenik u prirodu – pričaju braća Čanak. 


Prema njihovim rečima, da bi neka osoba bila uspešna u vrcanju meda prevashodno mora da voli pčele i generalno pčelarstvo, jer ukoliko se ovaj posao ne voli dovoljno, nikad se i u njemu neće uspeti. Braća blizanci u svojoj ponudi imaju med od uljane repice koji je, ističu, odličan za prostatu, čišćenje jetre, bubrega i žuči, a odličan je i za negu kože. Imaju i čist bagremov med koji je pogodan za dijabetičare i osobe alergične na polen, kao i za decu. Ova vrsta meda odličano utiče i na pravilan rad srca jer je pun magnezijuma, kalijuma, fosfora. Njih dvojica navode kako je bagremov med dobar i za umirivanje živaca, za kašalj i za grip.


Lipov med
preporučuju Novosađanima koji imaju problem s plućima jer je blagotvoran za bronhije, umiruje kašalj i astmu, ali je pogodan i za ljude koji imaju problema sa želucem. Livadski med stimuliše imuni sistem i slabi alergije. Svaka vrsta njihovog meda ima identičan mineralni sastav kao i ljudska krv. To znači da med generalno sadrži sve minerale koji su neophodni za funkcionisanje ljudskog organizma. Takođe, ovaj pčelinji proizvod okrepljuje bolesne i premorene, ali i pomaže da se organizam odmori, jer se od meda mnogo bolje spava. 

Novosađani najčešće kupuju livadski i bagremov med s tim da pri kupovini traže i savete. U tim situacijama puno nam je srce kada možemo da pomognemo i verujte da ne postoji novac kojim sve to može da se plati, a posebno kada nekome uspemo da pomognemo –  kažu Nemanja i Milosav.


Marketing su preneli i na društvene mreže i zato mnogi koji nisu iz Novog Sada preko
FB stranice Prirodni med braće blizanaca kupuju njihove proizvode. Pratioci sa Fejsa koji ih kontaktiraju neretko traže i savete o tome koji je med dobar za određene vrste bolesti. Njihov med otišao je i van granica Srbije, a ističu da se dešavalo se da ga stalni kupci nose i kao poklon prijateljima i rođacima u inostranstvu. Tako je med braće blizanaca završio u Italiji, Kanadi i Švedskoj. 

Upitani kako Novosađani mogu da prepoznaju pravi od lažnog meda i da li uopšte postoji neka metoda da laici uoče razliku, braća u glas odgovaraju:

Da, postoji metoda za to. Pre svega, treba znati da samo pravi med nije potpuno proziran i da se vremenom kristališe, ali i pecka u grlu kada se u jednom cugu konzumiraju veće količine. Naša preporuka je pronaći savesnog pčelara kao što smo i mi, od njega kupovati med i redovno konzumirati. Nakon određenog vremena i pojedenih kilograma pravog meda mnogo lakše ćete moći da prepoznate pravi med i po samom ukusu, mirisu, boji i izgledu – navode braća. 


Inače, njihove košnice sele tokom godine po celoj Bačkoj, Banatu a i Sremu, a kako kažu imaju mnogo lokacija na kojima drže pčele i to uvek na nečijem placu, daleko od grada i industrije. Sem što se bave proizvodnjom meda u ponudi imaju i propolis kapi. 

Oceni vest:
37
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Duda

  pre 471 dan i 15 sati

  Naj bolji med, redovno ga kupujem.

  Oceni komentar:
  6
  11
 • Max

  pre 470 dana i 11 sati

  Dudo opismeni se..

  Oceni komentar:
  0
  10