NOVOSAĐANI: Radite na sebi i napredujte iz dana u dan

NOVOSAĐANI: Radite na sebi i napredujte iz dana u dan

Pred manifetaciju "Noć istraživača", koja će se ove godine održati 30. septembra, u rubrici "Novosađani" predstavićemo vam desetoro naših sugrađana – cool naučnika i naučnica, koji će nam pomoći da razbijemo stereotip da se naukom bave samo "dosadni štreberi", čiji se ceo život svodi na rad u laboratoriji, obavezno nose naočare s velikom dipotrijom i hodaju pogrbljeno. Ali istina je, uglavnom, potpuno drugačija…

Petar Mali završio je osnovnu školu i gimnaziju u rodnom Zrenjaninu, nakon čega je upisao PMF, gde je doktorirao prošle godine. Naginje teorijskoj fizici, te je njegov trenutni angažman na Katedri za teorijsku fiziku bio logičan nastavak njegove akademske karijere. Sjajan je predavač i asistent, omiljen među studentima i odličan promoter fizike kao nauke i toga šta znači uživati u onome što radiš. Petar je veoma uspešan šahista (skoro je remizirao ruskom velemajstoru Ivanovu, nakon duže pauze neigranja). Voli Balaševića, Fejnmana i Muhameda Alija - kakav spoj! :) Jedan od Petrovih omiljenih citata glasi: "Znanje je tek onda znanje kad je stečeno naporom vlastite misli, a ne pamćenjem" (Tolstoj).

Šta je cool?

- Zavisi od posmatrača. Ako pričamo o ljudima, za mene je cool biti prizeman, uglavnom iskren i zainteresovan za različite stvari. Po mogućstvu, iste one za koje sam i ja zainteresovan. :)

Nauka kojom se bavim...

- Bavim se teorijskom fizikom ili, preciznije, nelinearnom dinamikom i jako korelisanim sistemima. Uglavnom, svi fizički sistemi na kojima radim jesu oni gde takmičenje različitih interakcija diktira ponašanje datog fizičkog sistema. To je slično kao kada ste prehlađeni i popijete fervex i prispava vam se. A onda popijete kafu i onda ta dva uticaja određuju hoćete li spavati. Fizički sistemi u kojima takmičenje između interakcija određuje dinamiku sistema zovu se frustrirani sistemi i prožimaju celoukupnu fiziku.

Hobi kojim se bavim....

- Bavim se šahom. To je ona igra gde se 32 drvca (figure), različite apsolutne i relativne vrednosti, pomeraju na 64 polja. Većini dobro poznata. :) Komplikacije nastaju jer nije lako učiniti da svaka od tih figura ima neki koristan zadatak u toku partije. Previše figura za ne tako veliku tablu. :)

Spoj nauke i hobija...

- Analitičnost i produkovanje ideja su karakteristični i za nauku i za ovaj hobi. I jedno i drugo zahteva koncentraciju i posvećenost, ako se očekuju rezultati. 

Postoji li žvot i izvan laboratorije/učionice/knjiga?

- Kako je Duško Radović rekao: "Otvorilo se nebo pa gledamo i razmišljamo. Ima li života na drugim planetama ili i tamo ljudi samo rade, jedu i spavaju." :) Naravno da postoji. Samo ga treba organizovati i ispuniti dešavanjima koja vam prijaju. Inače, za teorijskog fizičara većina života se i odvija izvan laboratorije. :)

Poruka pred "Noć Istraživača"...

- Možete biti loši u onome što radite, ali ne možete biti dobri u onome što ne radite. Trudite se da radite na sebi i da iz dana u dan napredujete.

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan