NOVOSAĐANI: Sestre koje se savršeno snalaze u, naizgled, muškom poslu

NOVOSAĐANI: Sestre koje se savršeno snalaze u, naizgled, muškom poslu

Njih dve vode firmu koja se bavi tehničkim pregledom automobila, imaju 14 zaposlenih i pregršt zadovoljnih klijenata. Pre četrnaest godina, kada su nasledile biznis preminulog oca, nisu ništa znale o tome. Nakon što su pregrmele brojne izazovne situacije, danas su u ovoj delatnosti svoj na svome i uživaju poštovanje.

Gordana Drageljević rođena je 1975, a njena sestra Jelena Nedić 1978. godine u Novom Sadu. Njihov otac Jovan Drageljević 1992. godine osnovao je sa još jednim kolegom firmu "Auto-Tehnika", gde su se mogli obavljati prvi privatni tehnički pregledi u našem gradu, a u celoj Jugoslaviji bila je to tek druga privatna firma koja se bavi ovom delatnošću. Kvalitetom usluge brzo su privukli veliki broj klijenata, a zadržali su ih i kasnije, nakon ekspanzije otvaranja sličnih firmi. Pre 14 godina, nakon očeve smrti, iako je u pitanju klasična muška oblast, dve sestre odlučuju da preuzmu firmu, otkupljuju drugi deo od očevog poslovnog partnera i ulaze u svet koji je do tada za njih bio nepoznat. Suočile su se sa brojnim izazovima, uspele su da sačuvaju očevo nasleđe, kao i sva radna mesta.


Imala sam tada 33 godine i troje male dece, najmlađe je imalo svega nekoliko meseci. Vođenje biznisa sa velikim brojem zaposlenih bilo je nešto potpuno novo za mene, a nas dve smo bile potpuno nepripremljene za takvu odgovornost. Kao mlada žena u muškom poslu u kojem me niko nije poznavao bila sam zaista nespremna. Shvatila sam da je jedino što može da me izvuče znanje, i trudila sam se da sve naučim. Tek tada sam uspela da izgradim neku vrstu autoriteta. Prve dve, tri godine je bilo vrlo naporno, a tada se dešavala i ekspanzija ozbiljnih konkurenata. Sav taj stres i toliko sati tokom dana koje sam posvećivala poslu doprinelo je i završetku mog braka, jer to menja život i u svim drugim aspektima – kaže Gordana za portal Moj Novi Sad.

U jednom momentu, saznale su da objekat u kome se nalazila firma mora da se ruši i tu je Gordanin smisao za planiranje došao do punog izražaja, jer je na vreme potražila zemljište na kom je započeta gradnja sadašnjeg objekta, u koji su se preselile prošle godine.


Sve sam radila sama sa majstorima, od idejnog projekta, do upotrebne dozvole, a bio je to dug i složen put. U poslu ništa nije ravna linija, ima tu puno turbulencije – dodaje naša sagovornica.

Na našem tržištu nema mnogo žena koje same vode tehničke preglede, a u Novom Sadu Gordana i Jelena su jedine. Kao takve, nailazile su i na niz predrasuda, pa i neprijatnih situacija.

Dešavalo se s početka da nas gledaju i podrugljivo ili da zamene ljubaznost za flert, ali zato žena u poslu mora da zna kako se postavi. Svakako nije lako uskladiti vođenje ozbiljnog posla i odgajanje dece, a moja su tih godina bila u uzrastu od vrtića do puberteta, ali je sve moguće kad se ima volja – naglašava ova Novosađanka.

U poslednje vreme u svetu tehničkih pregleda desile su se velike promene, nakon što je uveden novi pravilnik 2018. godine, koji se od prošle godine primenjuje u punom smislu, a između ostalog, podrazumeva video nadzor na liniji i neke nove uređaje i opremu. To je onima koji se time bave donelo potrebu prilagođavanja i dodatne troškove, stoga naše sagovornice prolaze kroz još jedan izazov. Nažalost, kao žene preduzetnice nisu uspele da dobiju projekat koji bi im omogućio bar kupovinu jednog novog uređaja, pa su u svemu morale da se snalaze same.


Iako su izgradile svoju klijentelu, imaju puno klijenata koji su dolazili još kod njihovog oca i uvek im je drago kada ga se neko seti i pomene po dobrom.

Sve vreme, i kad je bilo najteže, u meni je radio neki inat. Iz velike ljubavi prema ocu bilo mi je teško da dozvolim da posao propadne. Možda je tu bilo i nekih žrtava, ali uspela sam, pored svega, i decu da izvedem na neki dobar put i zadovoljna sam – iskrena je Gordana.

Uspešnost novosadskih sestara, kredibilitet koji uživaju i njihovo zadovoljstvo poslom koji vode još jedan su od dokaza da žene mogu da se snađu u svakoj sferi biznisa, ukoliko za to imaju volje i motivacije.

Oceni vest:
28
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sonja

  pre 597 dana i 17 sati

  Veliki pozdrav i sve pohvale za Gordanu.

  Oceni komentar:
  0
  5