NOVOSAĐANI: Slikarskim radionicama oplemenjuje naše sugrađane

NOVOSAĐANI: Slikarskim radionicama oplemenjuje naše sugrađane

Ona je slikarka i plesačica, kreativna duša koja na platnu savršeno prikazuje balerine, a male i velike stanovnike Novog naselja uvodi u čarobni svet slikanja. Kao sportski trener plesa i nekadašnja takmičarka, želi da spajanjem ove dve umetnosti Novosađanima ponudi čaroliju i hobi uz koji se zaboravljaju problemi.

Jovana Krstić Noljica rođena je 1982. godine u Nišu, a školovala se u Kruševcu, nakon čega se ponovo vratila u svoj rodni grad, gde se usavršavala kroz slikarstvo, ples, krojenje... Mnogo godina kasnije, sa mlađim ćerkom i jednim koferom došla je u Novi Sad je na 10 dana, a onda odlučila da tu i ostane. Sada svoju ljubav ka slikarstvu prenosi na naše male i velike sugrađane kroz slikarske radionice, a uskoro planira da počne i sa plesnim.


Još u Nišu je razvila svoje umetničke talente i plasirala se u svet slikarstva i plesa.

Imala sam veliku čast da imam vrsne edukatore, nakon čega su usledile kolektivne i samostalne izložbe. Moje stvaralaštvo naginje ka impresionizmu, a uzor su mi ruski impresionisti. Paralelno sa tim sam se edukovala i u plesu. U to vreme imala sam svoju plesnu grupu, igrali smo showdance – priseća se naša sagovornica.

Ipak, za nju je presudan dolazak u naš grad.

Novi Sad me je oduševio neprestanim dešavanjima, biciklističkim stazama, Baletskom školom, Štrandom... Shvatila sam i da su mnogo šire i veće mogućnosti što se tiče školovanja dece, ali i vannastavnih aktivnosti – tvrdi ona.


Po dolasku, uspostavila je vezu sa pojedinim slikarskim udruženjima, pa je učestvovala i u Noći muzeja i Noći pozorišta, kao i u nekim kolektivnim izložbama. Želja joj je bila da ima svoj atelje, ali je u međuvremenu upoznala ljude iz udruženja likovnih umetnika "Likum", koji su je motivisali da krene sa likovnim radionicama.

Radionice drži u svom prostoru, na Novom naselju ("Kreativni kutak Noljica", Braće Dronjak 12) i postoje termini za odrasle i za decu od 7 do 11 godina.


Decu upoznajem sa različitim materijalima i tehnikama, i uopšte sa mogućnošću stvaranja, kako bi to bio podsticaj na njihovu maštu. Ovo nije namenjeno samo posebno talentovanoj deci, već je korisno za sve njih, jer tako izgrađuju i svoju ličnost. Oni se toliko fokusiraju kada rade, a posebno budu oduševljeni kada nešto stvore i fasciniraju ih sitnice – opisuje nadahnuta slikarka.

Što se radionica za odrasle tiče, one su rekreativnog tipa i može da proba i neko ko nikad nije slikao. Ovo je odličan hobi koji je, na neki način i beg u neki svoj svet od svih problema. Takođe je idealan za ispoljavanje sopstvenih emocija.


Nedostatak slobodnog vremena je nekada i izgovor, jer mislim da je danas ljudima teško naterati sebe na neku akciju. Kada se pokrenu i, recimo, probaju da slikaju, tada pronalaze u tome veliko zadovoljstvo – objašnjava sagovornica portala Moj Novi Sad.

Sledećeg meseca planira izložbu dečijih radova, kako bi se prezentovalo ono što su naučili, ali i da se umetnost podeli sa drugim ljudima.

Komšije sa Novog naselja često dođu i kažu da su im je moja radionica, na čijem izlogu stoje dečiji radovi, ulepšala kraj – naglašava ona.


Pored toga što podučava druge, Jovana neprestano i sama stvara. Najčešći motivi na njenim slikama su balerine i kroz njih prikazuje istinsku snagu žene.

To je aktivnost koja zahteva kontrolu i balans tela, čak i dok je igrač suočen sa bolom i tugom. Kroz baletsku scenu, na neki način predstavljam i sebe. Fascinirana sam samom anatomijom balerine i gracioznošću tela i to mi je dugo godina bio izazov. Dve godine unazad slikam i druge motive, ali i dalje se provuče poneka balerina – sa osmehom priča Noljica.


Iako se klasičnim baletom bavila vrlo kratko, amaterski, i to tek u Novom Sadu, pri jednoj školi koja ima grupu za odrasle, ples je nešto što prožima njen život. U sportskim standardnim i latino plesovima postigla je mnoge uspehe na takmičenjima.


Ova umetnička duša je završila i obuku za šivenje, pa neretko ume da skroji i neki od odevnih predmeta sebi ili ćerkama, a u slobodno vreme voli i da peca. Jovana ima ideju i da veže ples i slikarstvo, ali te planove ostavlja za nešto kasnije, kad još malo "opipa" puls Novosađana.

Oceni vest:
18
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dax

  pre 176 dana i 22 sata

  Bolje napravite rubriku "došli u Novi Sad". Očigledno je da je rođenih novosađana sve manje.. Tuzno.

  Oceni komentar:
  10
  11
 • Danijela

  pre 176 dana i 9 sati

  Želimo Vitu Simurdića, Sosu Bulatovića...

  Oceni komentar:
  3
  8