NOVOSAĐANI: Sobnim fontanama unosi šum vode u domove sugrađana

NOVOSAĐANI: Sobnim fontanama unosi šum vode u domove sugrađana

On omogućava da lekoviti i umirujući žubor vode vidite i čujete i u svom životnom prostoru, jer njegove umetničke rukotvorine upravo tome i služe. Uz to, jedinstven su, specifičan i potpuno neobičan ukras doma ili poslovnog prostora, pa nije ni čudo što sve više Novosađana želi da naruči fontanu koju će praviti ruke baš ovog majstora.

Damir Beganović rođen je u Novom Sadu 1977. godine, gde je završio Tehničku školu "Jovan Vukanović". Bavio se raznim poslovima koji nisu imali potrebu za nečim kreativnim, te je u umetnosti pronašao kvalitetnu alternativu i sklonište od robotizacije. Njegove ručno rađene sobne fontane oduševljavaju naše sugrađane, a njihova izrada mu, polako ali sigurno, postaje primarno zanimanje.


Interesovanje za ručni rad kod njega seže do ranog detinjstva.

Deda mi je bio grnčar, a ilovača i grnčarski točak su mi neka od prvih sećanja, kao i igra sa njima. Kao klinca me je fasciniralo to da ni od čega napraviš nešto, a da to ima upotrebnu vrednost – kaže Damir za portal Moj Novi Sad.

Ideja za fontane je, kao posledica svega što je pokušavao rukama da napravi, nastala pre dvadesetak godina.

Ima tu i nečeg filozofskog, pored građevinskog i umetničkog udela. Neverovatna je stvar da ukrotite vodu da ide po zamišljenoj putanji, a sve to "na osećaj", bez matematike i računa, koji su mi svakako lošija strana – ističe kreativni Novosađanin.


Ove ljupke kućne fontane namenjene su sobama i otvorenim i zatvorenim terasama, jer su lagane i prenosive.

U potpunosti ručno rađene, izuzev grnčarskih elemenata i pumpe za vodu. Svaki deo, svaka ciglica i ukras, urađeni su mojom rukom. Osnovna gradivna tehnika je laminirani beton, s tim što često kombinujem razne tehnike pri dekoraciji i u završnim radovima – napominje naš kreativni sagovornik.

Damirove fontane doprinose opštoj atmosferi u prostoru u kojem su smeštene, s obzirom na to da je voda lekovita i prijatna za opuštanje i uživanje. Takođe, prave efekat "bele buke", koja se kreće u rasponu frekvencija od 20–20000Hz, što dodatno opušta ljudski organizam. I po feng šuiju je dobro imati izvor vode u kući, a fontana je odlična maketa izvora.


Upravo ih ručni rad i dekoracija čine drugačijim od drugih na tržištu, kao i činjenica da su rađene bez ikakvih matematičkih proračuna – na osećaj. Taj osećaj se prenosi i na naše kupce, koji nas nesebično preporučuju i vraćaju nam se. Uvek možete poručiti i personalizovanu fontanu, sa imenom osobe, restorana, hotela ili datumom koji je vama bitan – objašnjava Damir.

Kako saznajemo, najtraženiji model fontane je "Viktorija", inače prvi model od kojeg je novosadski umetnik napravio ediciju i ograničio broj koji će izgraditi. Bez obzira na to što su iz iste serije, svaka je jedinstvena, ali ih vezuje autentičan način izrade. Proces izrade zavisi od toga kakvu fontanu neko želi, a alat koji je napravio za obradu materijala je nesvakidašnji i može da služi samo njemu.


Pored fontana, Damir izrađuje i personalizovane žardinjere za cveće i stambene jedinice za sukulente.

Moj radni dan počinje kafom, velikom kafom uz uobičajene jutarnje aktivnosti, međutim ako mi "sine" ideja tog momenta, ostavljam sve i ulazim u atelje za koji smo supruga Kristina i ja žrtvovali jednu prostoriju u kući i pretvorili je u radionicu. Ako ideju ne sprovedem u delo odmah, zaboravim je, naleti druga, treća i nastaje haos – naglašava ovaj naš sugrađanin.


Najčešći kupci ovih fontanica su ljudi koje vole autentičnost i žele da samo oni imaju ono što Damir napravi. Među njima su često i vlasnici kafana, pivnica, salaša, etno kuća... svi koji žele svoj prostor da učine posebno lepim i jedinstvenim.


Pre nekoliko meseci sam rešio da fontane "oživim", tako što sam u okviru njih ručno pravio male saksije i posadio čuvarkuće, kao dekoraciju. To na lokalnim bazarima nije naišlo na razumevanje kod posetilaca, koji su prilazili tezgi sa uzvikom oduševljenja "Jaooo, čuvarkuće". Bilo je jako teško objasniti im da nije poenta u čuvarkući, da je u pitanju fontana. Ipak, naši stalni kupci su oduševljeni idejom i nećemo odustati od nje – priseća se on zanimljive anegdote.


Damir planira rad na novim modelima, odlazak na beogradsko tržište, gostovanje na medijima, a nastaviće da izlaže na svim gradskim manifestacijama. Ukoliko želite da kontaktirate ovog inovativnog umetnika i ukrasite svoj životni ili poslovni prostor nekom lepom fontanom, pogledajte njegovu Fejsbuk stranicu i Instagram profil.

Oceni vest:
18
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan