NOVOSAĐANI: Sreća mladenaca kao motivacija za kreativnost

NOVOSAĐANI: Sreća mladenaca kao motivacija za kreativnost

Osećaj za estetiku i talenat za dizajn stekla je rođenjem. Od majke je naučila tajne zanata i odgovornost prema mušterijama. Njene kreacije ugledaju svetlost dana u najsrećnijem trenutku mnogih mladih žena.


Rođena Futožanka Aleksandra Ćato, ili Saška kako je prijatelji zovu, završila je Srednju grafičku školu, nakon toga obrazovanje je nastavila na studijama istorije. Danas je vlasnica Salona venčanica "Katica-S" koji iza sebe ima sedamdeset i dve godine tradicije. Mala zanatska radnja, ušuškana među lokalima u pasažu Zmaj Jovine 4, odolela je promenama u glavnom gradu Vojvodine.- Butik je osnovala Kata Đekić od koje je moja mama učila zanat posle škole. Pravili su za tadašnje dame unikatne haljine od svile u boji, večernje i balske haljine, šešire i ručno rađene ruže na kojima se svaka latica peglala. Majka je preuzela radnju 1983. godine i ubrzo uvela u ponudu venčanice. Katina uramljena fotografija u venčanici i dalje krasi prostoriju posle toliko vremena –
objašnjava Aleksandra.


Saška je kao dete redovno dolazila u salon koji je prerastao u porodični posao, koji se razvijao i pružao materijalnu sigurnost.

- Mama je bila stroga i smatrala je da decu treba uputiti u kućne poslove i veštine zanata. Kao osnovac stalno sam dolazila i bila prisutna. Govorila je da ću jednoga dana preuzeti kormilo i tako se i dogodilo 2003. godine, iako sam još i ranije kao student redovno radila i pomagala joj. Neki od najboljih modela venčanica, prepoznatljivi pre svega po originalnosti, izašli su iz naše male radionice – priseća se Aleksandra.Kako sagovornica portala mojnovisad.com kaže taj posao zahteva strpljenje i talenat. Dok su se nekada venčanice i prodavale, danas se uglavnom iznajmljuju.

- Svaku venčanicu prilagođavam mušteriji. Posebno volim da radim dizajn i da se posvetim detaljima na haljini, jer znam koliko je ženama bitno da budu lepe i posebne na dan venčanja. Za unikatne radove, kada klijent želi nešto posebno, još uvek koristim štancne. One služe za ručnu izradu cvetova od satena i svile. Takav alat u drugim buticima teško da ćete naći, a kod nas su u upotrebi maltene od osnivanja – rekla nam je Saška.


Takođe, ova mlada žena sama pravi i dizajnira pojaseve, cveće, krune i torbice koje su izložene na policama.

Sa mušterijma uvek razgovara prijateljski i sa mnogima ostaje u kontaktu.

- To je za mene dokaz da osete moju predanost poslu. Često se dešavalo da sam posle venčanja dobila poklone od njih. Poklanjali su mi parfeme, minđuše, knjige, bombonjere, a posebno mi je draga svilena lepeza iz Hongkonga – iskrena je Ćato.

Danas je konkurencija sve veća, ali Aleksandra smatra da je to dobro, jer mušterija treba da ima mogućnost izbora za svoje pare.

- Ja volim što sam deo sreće tih ljudi koji se venčavaju. To za mene predstavlja motivaciju za dalji rad i kreativnost – završava svoju priču Saška.


 

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
20
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan