NOVOSAĐANI: Tatjana je profesorica matematike, a kada se lati mikrofona sve grmi i gori oko nje

NOVOSAĐANI: Tatjana je profesorica matematike, a kada se lati mikrofona sve grmi i gori oko nje

Naša ovonedeljna sagovornica Tatjana Cerović Cera omiljena je profesorica matematike, a u isto vreme Novosađani koji izlaze kod "Beze" i u kafe "Qupe" obožavaju njen glas, ali i harizmu, jer kada se ona lati mikrofona, sve grmi i svi grme oko nje.

Tanja predaje matematiku u “Lazinoj“ gimnaziji i razredni je starešina maturantima, a kada završi svoje školske obaveze, vikendom peva sa “Gavana“ bendom koji je osnovao Zoran Gavanski, inače Tatjanin drugar iz školske klupe sa kojim se druži već pola veka.


Rođena je u Novom Sadu 1966. godine, odrastala je na Limanu 3, a pohađala je osnovnu školu "Sonja Marinković" na Grbavici i zato je svoje školske dane provodila upravo u ovom kvartu kada se sa drugarima igrala u čuvenom “Ka“ dvorišu i sa školskim drugarom dr Savom Nenićem. Zapravo, kako kaže, odeljenje u koje je išla bilo je potpuno “štrebersko“ i svi njeni drugari danas su uspešni, svako u svom poslu.


Nakon osnovne škole i završenog 9. i 10. razreda upisuje "Jovinu gimnaziju", a odmah posle i Prirodno matematički fakultet, jer ističe da nije imala hrabrosti da kaže roditeljima da bi želela zapravo da se bavi pevanjem, kako otac ne bi pomislio da je kafanska pevačica. Dok je išla u srednju, a potom i na faks obožavala je da izlazi na Đavu i u Točak, a njenu mladost upravo je obeležila pop muzika, ali i rok koji se tada slušao u Jugoslaviji. 

Cera je i ponosna majka dvadesetčetvorogodišnjeg sina Petra koji se ne bavi muzikom, ali je zato odličan stručnjak u svom poslu, gde je ipak gene poprimio od majke, jer se bavi programiranjem.


– Uporedo sa osnovnom, roditelji su me upisali i u nižu muzičku, ali tek iz  drugog pokušaja, jer me prvi put nisu primili, a na prijemnom su mi rekli da nemam sluha. Bila sam razočarana, ali nisam odustajala te su me moji naredne godine upisali na odsek harmonika. Bila sam toliko uporna da sam vežbala i vežbala, redovno išla na solfeđo i u četvrtom razredu sam bila najbolja. Ipak, nisam upisala Srednju muzičku, jer je moj otac smatrao da ne treba da se bavim pevanjem, mada su svi moji uključujući i brata Dejana talentovani za muziku. Ipak sam počela da sviram harmoniku u orkestru AKUD "Sonja Marinković" kod čuvene Milane Simin gde se izvodila klasika, mada sam upravo tamo od članova i naučila šta je kafana, jer su posle probe često svirali, ali i u dva glasa pevali narodnjake – priseća se Tatjana.

Sem toga, naša sagovornica je pevala i u horu "Ljube" koji je vodila Doda Pfajfer, ćerka čuvene profesorice muzičkog Ljube Čerevicki. Kasnije je samostalno odnosno u bendovima počela da peva 1993. godine i od tada do danas ne ispušta mikrofon iz ruke.


– Sećam se tog perioda, imala sam dve podstanarke koje su mi dok sam vežbala pesme od Brene onako kroz šalu rekle: “E Tanja, jednog dana kada se proslaviš i kada dođe novinar da te intervjuiše postaviće ti pitanje od kada pevate, a ti ćeš u negližeu sa dve pudle reći od 21 sat“. Eto nemam pudle, i nisam u negližeu, ali ni sanjala nisam da će novinarka zaista želeti da razgovaraju sa mnom. Šalu na stranu, od tada do danas pevam i na svadbama i ostalim veseljima – kroz osmeh kaže Tanja.

Uporedo s muzičkom, Tatjana je gradila i onu profesorsku karijeru,  te se nakon završenog faksa ubrzo zaposlila u Srednjoj školi "Milan Petrović" koja se nalazila na Klisi gde je predavala matematiku. Taj period joj je ostao u lepom sećanju, jer je u svakom razredu imala po pet đaka koji su se školovali za frizere, obućare i ostale zanate... Tanja objašnjava da su ta deca bila izuzetno vredna, ali u isto vreme i vaspitno zapuštena, te su joj oni bili i najveći izazov, jer bilo je dece koju ne drži pažnja, ali bilo je i onih koji za tri godine školovanja nisu izustili ni jednu jedinu reč. Baš u tom periodu Tanju je njena kuma upoznala i sa sada već bivšim i pokojnim suprugom s kojim je dobila Petra, ali nažalost taj brak nije potrajao.  Nakon šest godina bitisanja na Klisi u “Milan Petrović“ školi, Tanji se ukazala prilika da pređe u "Lazinu gimnaziju" gde sada već pune 24 godine predaje matematiku i evo izvodi šestu generaciju kao razredni starešina. A sledeće godine joj opet stižu prvaci.


– Kao profesorica sam stroga i zahtevna, jer smatram da moraš da budeš strog ukoliko želiš da deca nešto postignu u životu. Imam primer svojih učenika kojim sam razredni starešina, kada su došli kao prvaci imali su najlošiji prosek u školi, sada u četvrtom razredu u prvom polugodištu proglašeni su za najbolji razred, zato sam vrlo ponosna. Vidim da su nam generacije dece koja stasavaju drugačije od prethodnih. Čini mi se da ih je potpuno unazadila ova tehnologija, oni nemaju koncentraciju i ništa im nije bitno i interesantno. A matematika zapravo traži preciznost, upotnost i razvija logiku. To je isto kao i kada se deca bave sportom, kroz koji razvijaju mišiće, dok se vežbanjem matematike razvija mozak – objašnjava Tanja.

Iako je ponekad imala čak i nesuglasice sa roditeljima, na kraju đaci, ali i mame i tate, shvate da se Tatjana trudi svim srcem da od nestašnih tinejdžera napravi zrele ljude koji će biti uspešni u svom poslu. Mada je stroga, njeni je đaci obožavaju, baš kao i novosadska publika. Elem, od Tatjane saznajemo da su je bivši učenici za njen četrdeseti rođendan obradovali kroz emisiju "Sve za ljubav" , jer Tatjana sve što radi, radi iz čiste ljubavi.

Foto: Bojan Surdučki

– Uporedo sa profesorskom gradila sam i svoju muzičku karijeru, a osam godina sam bila pevačica rok benda "Rokoteka" koja i dalje zvanično postoji, ali trenutno ne rade. Sa njima sam nastupala na "Cepelinu" u "Route 66", "Dendiju" kao i na proslavama poput rođendana. S druge strane Zorana i Damira (profesor filozofije u Isidorinoj gimnaziji) iz “Gavana“ benda poznajem 50 godina, a sa Gavanom sam sedela i u klupi i on je sve od mene prepisivao. Naime, oni su svirali u "Jedru" i "Garibaldiju", a pošto sam im prijateljica često sam odlazila na svirke, te sam u tim prilikama i ja zapevala, i eto spontano sam se pridružila bendu. Mi uglavnom sviramo i pevamo rok i pop muziku ex-Yu, ali zapevamo i one stare dobre narodnjake. Turbo folk i ove nove muzičke pravce ne sviramo – kaže Cerovićeva.

Njih troje na bini zvuče svršeno jer kada se ukrste dve girate i vokal i kada zagrme niko ne može ni da pretpostavi da oni nikada ne vežbaju i ne pripremaju repertoar, jer sve što rade im dolazi onako iz duše, ali i od publike koja ih taj vikend sluša.


– Publika kod “Beze“ se poprilično razlikuje od one u “Qupeu“. Nekako u “Qupeu“ je prijateljska atmosfera, svi se znaju i shodno tome ponašaju se kao mala porodica. Tamo vlada neka lepa “ludačka“ energija i zato često i gostima dajemo mikrofon da zajedno sa nama pevaju. Kod “Beze je isto lepo, a tamo dolaze i moje verne žene krstašice - mala Brana, Jelena, Jaca i Nataša sa kojima se i privatno družim i jednom nedeljno obavezno odigram partiju loruma. Inače, sem toga obožavam da skijam i svake zime odlazim na planinu da napunim baterije – zaključila je Tatjana koja kaže da ona i Gavana kada sviraju za svoju dušu, najčešće kod Pileta (školski drug) na slavi u isto vreme i plaču, jer Tanju je otac naučio ako već kada peva da to radi iz srca i duše.

Zabeležila: Ljiljana Natošević Milovanović  

Oceni vest:
71
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ljiljana Sarac

  pre 62 dana i 7 sati

  Svaka cast Tanji, odlican je profesor

  Oceni komentar:
  6
  18
 • Mala Brana

  pre 62 dana i 6 sati

  0dlican tekst!Cero,svaka cast!Kraljice

  Oceni komentar:
  5
  15
 • Balša Vilotijević

  pre 62 dana i 5 sati

  volimo Vas profesorka❤️❤️❤️

  Oceni komentar:
  4
  29
 • Sonja

  pre 62 dana i 5 sati

  To je jedna velika CARICA!

  Oceni komentar:
  6
  16
 • Zorica Pastornacki Karcas

  pre 62 dana i 1 sat

  Sestro, svaka cast. Sve receno:)

  Oceni komentar:
  3
  11
 • Lena Jeremic

  pre 61 dan i 15 sati

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Andjela Kablarevic

  pre 61 dan i 15 sati

  ❤️

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Anja

  pre 61 dan i 14 sati

  Svaka cast razredna

  Oceni komentar:
  4
  7
 • Анастасија Недовић

  pre 61 dan i 13 sati

  Svaka čast profesorka❤️

  Oceni komentar:
  4
  6
 • kristina

  pre 61 dan i 13 sati

  Bravo Cero!!! Zena majka kraljica!❤️❤️

  Oceni komentar:
  5
  7
 • Marko

  pre 61 dan i 13 sati

  Ponos Lazine gimnazije

  Oceni komentar:
  5
  12
 • Kosta Strugar

  pre 61 dan i 13 sati

  To je naša profesorka! Prava legenda!

  Oceni komentar:
  6
  10
 • Анастасија Недовић

  pre 61 dan i 13 sati

  ikona!

  Oceni komentar:
  5
  5
 • Marko Bjegovic

  pre 61 dan i 13 sati

  Samo napred!

  Oceni komentar:
  6
  8
 • Elena

  pre 61 dan i 13 sati

  Naša omiljena profesorka❤️❤️

  Oceni komentar:
  4
  8
 • Dejana Zaric

  pre 61 dan i 13 sati

  Naša omiljena profesorka!!❤️

  Oceni komentar:
  5
  7
 • Miona

  pre 61 dan i 13 sati

  Naša omiljena profesorka:)❤️

  Oceni komentar:
  5
  6
 • teodora

  pre 61 dan i 13 sati

  Naša omiljena profesorka!♥️

  Oceni komentar:
  5
  7
 • Uroš Đurić

  pre 61 dan i 13 sati

  Legenda Lazine Gimnazije.

  Oceni komentar:
  6
  9
 • Andjelija

  pre 61 dan i 13 sati

  ❤️

  Oceni komentar:
  4
  6
 • Simona

  pre 61 dan i 13 sati

  ❤️

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Marko Bjegović

  pre 61 dan i 13 sati

  Mnogo volim muziku, a i matematiku. URA za matematička znanja i nove avanture!

  Oceni komentar:
  7
  9
 • Luka Suknovic

  pre 61 dan i 13 sati

  Bravo!

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Andrej Pntić

  pre 61 dan i 13 sati

  Svaka čast profesorka, razvaljujete!

  Oceni komentar:
  4
  9
 • Marko Bjegovic

  pre 61 dan i 13 sati

  Samo napred!

  Oceni komentar:
  4
  7
 • Sara

  pre 61 dan i 13 sati

  Profesorka svaka čast!❤

  Oceni komentar:
  5
  9
 • Marijana Ćulum

  pre 61 dan i 8 sati

  LEGENDA!!!❤️❤️❤️

  Oceni komentar:
  4
  5
 • Pedja

  pre 61 dan i 7 sati

  Cera je prvenstveno lafcina, a peva bolje od 90 posto profi pevacica i pevaca. Samo napred, svaka cast

  Oceni komentar:
  5
  7
 • Biljana Negru

  pre 61 dan i 3 sata

  Sve pohvale !! Svaka čast !! Divno je kad se čovek bavi onim što voli !

  Oceni komentar:
  5
  6
 • Ljiljana Sarac

  pre 60 dana i 20 sati

  Kakve ste vi "novine" kad skracujete komenar ljudi? Zasto trazite komentar i na sta to lici? Treba da vas bude sramota, odsekli ste polovinu komenara koji je vec bio kratak.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Andjela

  pre 60 dana i 16 sati

  Nasa omiljena profesorka

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Dunja

  pre 60 dana i 16 sati

  Najbolja profesorka ikada!❤️

  Oceni komentar:
  5
  2
 • jana

  pre 60 dana i 16 sati

  najboljii stee

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Milos Batoćanin

  pre 60 dana i 16 sati

  Svaka čast profesorka❤

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Anja Plos

  pre 60 dana i 16 sati

  Svaka cast profesorka❤️

  Oceni komentar:
  6
  4
 • Dunja Vitorovic

  pre 60 dana i 15 sati

  Svaka cast, profesorka

  Oceni komentar:
  5
  3
 • Milan Jevtic

  pre 60 dana i 15 sati

  Super prfoesorka

  Oceni komentar:
  5
  3
 • Aleksandra

  pre 60 dana i 15 sati

  Bravo profesorka, ponosni smo na Vas!

  Oceni komentar:
  5
  5
 • Aleksandra

  pre 60 dana i 7 sati

  Profesorica divno peva!

  Oceni komentar:
  4
  4
 • True Dtective

  pre 58 dana i 15 sati

  Najgora profesorka koja je ikada predavala matematiku i zbog koje su mnoga deca dozivela traumu.
  Neka napusti prosvetu i posveti se pevanju!

  Oceni komentar:
  7
  9
 • Nina Belić

  pre 56 dana i 17 sati

  Najgora profesorka na planeti. Meni lično je bila razredna, sve najgore mislim o njoj. Kao čovek, pedagog nula!

  Oceni komentar:
  7
  6
 • Olivera

  pre 48 dana i 16 sati

  Divan tekst o jednoj od nas - NOVOSAÐANKI.
  Tanja, Cera, nastavnica, majka, komsinica, borac...

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Bez pardona

  pre 43 dana i 21 sat

  Sramota za struku, u svakom smislu. Za vreme kovida nije držala nastavu mesec dana, nakon toga odjednom je, pored časova, počela da peva u punim kafanama. Roditeljima pretila, decu maltretirala, slala deci zadatke sa pogrešnim rešenjima. Koliko se samo dece zbog nje ispisalo iz Lazine gimnazije! Čak i odlikaša! Prosvetna inspekcija je kaznila.
  Ako vam je to "najbolja razredna" ili šta već ne, kakvi ste tek vi, deco? I na koga se ugledate? Na javašluk, nerad i bes?

  Oceni komentar:
  5
  7
 • Filip Erbez

  pre 37 dana i 5 sati

  MOJA OMILJENA PROFESORKA.SVE NAJLESPE VAM ZELIM OD DNA SRCA TO VRHA MOJE MOZDANE HEMISFERE. POZ PROF.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Mihajlo Cvetanovic

  pre 33 dana i 14 sati

  Uciteljice… Jos pamtim one crne dane, bese neopevane, kada ste mi poklonili 2 na polugodistu od srece sam skocio i nisam umocio.Profesorka #volim vas FALITE MI

  Oceni komentar:
  1
  2