NOVOSAĐANI: Teško je stvarati muziku ako je ne slušaš (AUDIO)

NOVOSAĐANI: Teško je stvarati muziku ako je ne slušaš (AUDIO)

Muzika je njegov život. Kroz nju vraća iz zaborava stare hitove poznatih izvođača, ali, takođe, stvara i nove zvuke koje planira da izda na vinilnoj ploči. Stalno se usavršava i radi na sebi i svojoj kreativnosti.

Dvadesetdevetogodišnji Milan Saitović rodio se u Subotici, a u Novi Sad se preselio kad je upisao gimnaziju. Akademiju umetnosti, smer za dizajnera odeće, završio je u Nišu. Nakon studija vratio se u glavni grad Vojvodine, da bi 2009. postao profesionalni didžej, koji je domaćoj i inostranoj javnosti poznatiji pod umetničkim imenom DJ Master Flow. Jedan je od pionira elektro-sving, nju džez i elektro-tango zvuka u regionu.

- Moj pokojni otac bio je arhitekta, ali je obožavao muziku i redovno je kupovao ploče pa je bilo nekako prirodno da slušamo muziku. Od pete godine počeo sam igrati fudbal i, nakon što sam prošao klubove "Spartak" i "Vojvodina", sa 19 godina prestao sam da se bavim tim sportom. Kao srednjoškolac počeo sam da se interesujem za muziku, ali tek 2006. sam se oprobao kao didžej – priča Milan i nastavlja:

- Nasledio sam ogromnu kolekciju ploča koju sam i sam dopunjavao. Želeo sam da manipulišem pločama, da skrečujem. U početku su to bili džez, bluz, sving, soul, fank, disko i hip hop. Tokom studija, vikendom sam puštao muziku u jednom novosadskom klubu. Pre osam godina osvojio sam nagradu za najbolju reviju na Nedelji mode i tada me je kompanija "Levis" primetila i angažovala. Ubrzo je počela moja profesionalna karijera kao didžeja – objašnjava Saitović.


Milan je počeo za njih da producira muziku za modne revije i reklamne kampanje. Saradnja sa poznatom kompanijom za proizvodnju odeće, ovom mladom čoveku je ubrzo otvorila prozor u svet.

- Počeo sam da puštam muziku na njihovim žurkama u Španiji, Francuskoj, Italiji i Nemačkoj. Tako sam upoznao i Parova Stelara (poznati austrijski muzičar, producent i didžej) koji je puštao elektro swing muziku. Ja sam želeo da pravim autorske trake u tom žanru i od njega sam naučio čitav proces rada u studiju. Uplovio sam u profesionalne vode, počeo da sarađujem sa bitnijim bendovima u Evropi i bio sam prvi u Srbiji koji je puštao bluz i džez muziku kao didžej – priča Milan.

Talenat sagovornika portala mojnovisad.com nije ostao neprimećen ni kod kuće. Od 2012. godine DJ Master Flow jedan je od organizatora radionice za mlade džez muzičare na Nišvil džez festivalu, a od pre dve godine je i menadžer na jednom od stejdžova. Kao didžej, čest je gost  beogradskih i evropskih klubova koji neguju kulturu vinila.

- Teško je stvarati muziku ako je ne slušaš. Zato svaki dan provedem dva, ili tri sata slušajući razne žanrove, zavisno od toga kako se tada osećam. Pravim i autorske stvari koje planiram jednog dana izdati na gramafonskoj ploči. Naravno, radim i remikse i trenutno sam na tome angažovan za Milan Petrović kvartet. Za italijansku pevačicu Giorgiu sam već završio remiks. Takođe, dizajniram i žensku odeću za jednu slovenačku firmu, ali to je više sezonski posao. Ali, šta god da radim, najvažnije mi je da proizvedem nešto što je kvalitetno i da za to budem plaćen – kaže Milan.


Pošto se stalno usavršava, Saitović završava studije dizajna i produkcije zvuka na Tehničkom univerzitetu u Gracu.

- Nažalost, na ovim prostorima društva se nisu mnogo promenila u poslednjih trideset godina. Pošteni ljudi ne napreduju, a struka u bilo kojoj oblasti propada. Na prvom mestu su i dalje politika i lični interesi – smatra mladi didžej.

Milan tvrdi da džez muzika nije popularna u Srbiji i da bi država trebalo da radi na njenoj popularizaciji, kao i na edukovanju ljudi, kroz tematske žurke i radionice. Smatra da je to posebno važno za Novi Sad, gde trenutno živi, jer je grad proglašen za buduću evropsku prestonicu mladih, ali i kulture.

- Iskreno, voleo bih karijeru nastaviti negde u inostranstvu. U nekom uređenom sistemu. Do tada, želja mi je da Novosađane zainteresujem za ovu vrstu muzičkog žanra. U gradu imate mnoge kofi šopove, ali muzika je takva da često ne čujete svoje misli od nje. Umesto toga, voleo bih da mojim sugrađanima ponudim trip-hop, soul i nju džez muziku dok ispijaju svoju kafu. Da u nekom lokalu, uz minimum opreme, skrečujem i manipulišem pločama. To je idealna interakcija sa publikom – kaže Milan Saitović.

DŽEZER PAORSKOG SRCA: POSLUŠAJTE MILANOV EKSKLUZIVNI NOVOSADSKI MIKS ZA PORTAL MOJ NOVI SAD!SPISAK PESAMA:

1. Janika Balaž "Fa Leszek, Ha Fának" 2. Rex Ilusivii "Alisa" 3. Balkan "Kolonisti" 4. Griva  "Devojka biserne kose" 5. Žetva "Pank paor" 6. Petar Bahun i Orkestar RTV Vojvodine - "Pesma bez reči" 7. Detlići "Take five" 8. Dečaci sa Dunava "Bossa Roo" 9. Novosadski Big Band "Novi Sad" 10. Neoplanti  "Poema" 11. Krug "Ljuljaj me" (specijalna zahvalinica Bubuki i Goranu, "Crveni petao") 12. Ibn Tup "Događaj u Balkan ekspresu" 13. Cvrčak i mravi "Ako nećeš ti" 14. RTV Novi Sad Big band "Svemu dođe kraj"

Oceni vest:
14
14

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • no.mad

  pre 2474 dana i 3 sata

  super mix, luda kombinacija :-)

  Oceni komentar:
  2
  5