NOVOSAĐANI: Umetnica koja slika i živi burlesku

NOVOSAĐANI: Umetnica koja slika i živi burlesku

Naša sugrađanka pleni specifičnim ekspresionističkim stvaralaštvom, njene slike su žive i koloritne, a na mnogima dominira prefinjena erotika. Burleska je toliko intrigira da je neprestano uvlači u svoja dela, ali i u lični stil, te je prepoznatljiva gde god da se pojavi.

Sonja Boruš je rođena 1986. godine u Novom Sadu, gde je završila srednju umetničku školu i osnovne i master studije slikarstva na Akademiji umetnosti. Imala je 12 samostalnih izložbi, od toga najviše u Novom Sadu, Beogradu, Subotici i Somboru, a učestvovala je i na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama. Njena slika krasi naslovnu stranu monografije benda Zbogom Brus Li, kao i omot za CD grupe Atheist Rap.


Sklonost ka slikarstvu nasledila je od dede po majci, koji je bio somborski slikar i sarađivao je sa čuvenim Milanom Konjovićem.

Još u osnovnoj školi najviše sam se radovala časovima likovnog vaspitanja, tu sam davala maksimum. Moji radovi su uvek bili primećeni i pohvaljeni, što mi je dalo podstrek da nastavim dalje školovanje u tom pravcu – priseća se sagovornica portala Moj Novi Sad.

Njeni slikarski uzor je Anri de Tuluz-Lotrek, kao i mnogi pin-up ilustratori, a od naših istaknutih umetnika Cile Marinković.

Sonja slika sa puno strasti i energije, a za njeno stvaralaštvo karakteristični su ekspresionistički-koloristički potezi. Tehnike su kombinovane, najviše akril i ulje na platnu.

Najčešći motivi koje prikazuje su muško-ženske figure u kostimima, sa akcentom na ženske usne i atribute. Jedan od njoj vrlo važnih je Čarli Čaplin, poznat širom sveta po svom humoru, a emocija koju prenosi kroz svoju mimiku i specifičan stajling ovoj umetnici je veoma inspirativan. Kao čest motiv na njenim slikama mogu se naći i burleskne vesele čaše. Kako kaže, inspiriše je život u svojoj ukupnosti, kao i pozorišna i scenska umetnost.

Oduvek me je privlačila estetika burleske, scenski kostimi, igra zavođenja i uloga žene u njoj, gde prefinjenim striptizom ističe lepotu svoga tela, a da pritom nije degradirana, već graciozno erotična. Slikajući izdvojene detalje burlesknih zabava, dajem lični pečat kao slikarka i kao ženska persona i naglašavam sve pozitivne vrednosti burleske u odnosu na današnju ogoljenu, vulgarnu, pimitivnu erotiku – objašnjava talentovana Novosađanka.

Pored slikarstva, bavila se proučavanjem i sakupljanjem antikviteta, uređenjem enterijera i modelingom, što je nastavila i danas. Lepota bavljenja tim aktivnostima, kada se isprepletu, čine je autentičnom umetnicom našeg grada.


Redovan sam posetilac pozorišne umetnosti, izložbi, koncerata, kao i vinskih dešavanja u Novom Sadu. Te manifestacije oplemenjuju dušu i inspirišu me za nova umetnička dela. Ono što ne propuštam je redovno vežbanje, leti plivanje, mnogo pešačim, uz neizostavno stajanje ispred štafelaja – nabraja Sonja.

Kaže da za sada uspeva da živi od svoje umetnosti, iako to nije lako. Najčešći kupci njenih dela su, pored kolekcionara, ostvareni ljudi svih generacija koji imaju afinitet prema ekspresionističkom slikarstvu i scenskoj umetnosti.

Ono što umetnika krasi je doslednost. Trajanje je vrednost koja se ne dovodi u pitanje kada neko slika srcem. Uvek imam na umu da sam i ja uzor nekome i iz tog razloga odustajanje bi bio svesni poraz, kakvu ideju ne zagovaram – objašnjava mlada slikarska.


U planu su joj nove izložbe, jer su upravo ti događaju, protkani uzbuđenjem i iznenađenjima, ono što je drži u životu.

Nikad se ne zna ko će sve na izložbu doći i šta ću novo doživeti. Planiram da otputujem putevima mašte gde se spajaju realnost, iluzija i kreacija. To su posebno i najvažnije destinacije za mene, jer tu, u mojoj glavi nastaju nove slike – opisuje Boruš.

Oceni vest:
27
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Laslo

  pre 448 dana i 5 sati

  Ko volo kic neka ga gleda kod kuce, sto rece Goca u svoja cetiri zida, a ovako javno na internetu nam to nije potrebno....

  Oceni komentar:
  22
  6
 • Небоја

  pre 448 dana i 4 sata

  Све ок , али “жиииивим бурлеску”!?
  Да ли сте ви свесни колико ово бесмислено звучи у овом добу.

  Oceni komentar:
  17
  9
 • Cecily

  pre 438 dana i 43 minuta

  Predivna duša i umetnica, svoja i jedinstvena. Ne mora svakom da se dopadne njen način izražavanja...o ukusima ne treba raspravljati. Bitno je da imamo u vidu koliko je njen put trnovit u ovakvoj sredini, koja je sve samo ne umetnički nastrojena. Treba da budemo ponosni što je Sonja "naše gore list".

  Oceni komentar:
  2
  10