NOVOSAĐANI: Unikatni predmeti od kože iza kojih stoji čitava porodica

NOVOSAĐANI: Unikatni predmeti od kože iza kojih stoji čitava porodica

U maloj novosadskoj radionici kožne galanterije svakodnevno se rađaju novčanici, kaiševi, razne futrole, te muške i ženske torbe i rančevi, koji će zadovoljiti svačiji ukus.

U porodici Valo ljubav prema izradi predmeta od kože potiče od dede Tomislava, koji je ovaj zanat naučio pre 65 godina. Svoje interesovanje i talenat preneo je na sina Vladimira, koji je danas iskusni zanatlija i vlasnik mlade firme "Valo crafts". Iako je on glavni za izradu predmeta, u proces proizvodnje i prodaje uključena je cela porodica, pa je tako, pored dede koji još uvek pomaže, angažovana i njegova supruga koja se bavi finansijama, sin koji je zadužen za izradu veb prezentacije i ćerka Marina koja se bavi prodajom, marketingom i komunikacijom sa kupcima. Ona je sa nama podelila porodičnu priču.

– Deda je radio dugi niz godina u "Standardu" i sa firmom išao na revije po celoj Evropi, crtao modele koje bi video, a onda ih i pravio. S obzirom na to da su već imali radionicu, mašine i sve preduslove, tata je uz dedu shvatio da bi i on mogao da nauči ovaj posao, iako se u početku bavio drugim stvarima,. Tako da sad već 25 godina radi sa kožnom galanterijom i ono što je kod njega najinteresantnije jeste njegova sposobnost da, nakon što vidi fotografiju torbe, izradi identičnu. Nije mu potrebna ni skica, niti fotografije sa više strana, dovoljno je samo da vidi modele i da uradi istu prema željenim dimenzijama i boji kože – naglašava Marina Valo.Vladimir je radio u nekoliko novosadskih firmi, ali se, po nagovoru ukućana, ipak odlučio da otvori sopstvenu. Tako je nastao brend "Valo crafts".

– Smatrali smo da je stvarno šteta da taj njegov talenat ostane kod drugog privatnika, umesto u njegovoj radionici. Tako da je naša mala firma zvanično otvorena prošle godine, jer je pre toga sve ipak bila kućna radinost – on je izrađivao torbe za mene i moje drugarice, za poznanike, za poklone i slično. Sada u ponudi imamo sve vrste torbi i tašni, putne, damske, torbe za laptopove, rančeve, razne vrste futrola za naočare, kartice i vozačke dozvole, muške i ženske novčanike, svih mogućih modela i veličina, sa različitim brojem pregrada. Radimo i kaiševe, kao i nesesere, te narukvice za momke i devojke sa nitnama, drikerima i slično – izdvaja naša sagovornica.Ukoliko ste na internetu ili u nekom modnom magazinu pronašli torbu, ranac, novčanik ili nešto sasvim drugo od kožne galanterije, a nemate uslova da taj predmet i nabavite, postoji rešenje. Dovoljno je da izdvojite fotografiju, objasnite šta vam je želja i ubrzo ćete dobiti isti takav model.

– Trebalo bi da se javite pet do sedam radnih dana ranije ukoliko želite "custom made" proizvod, mada često bude gotov i ranije, to zavisi od veličine i kompleksnosti izrade. Kupci biraju sve – vrstu kože, boju i teksturu, tako da sve radimo u skladu sa njihovim željama. Materijal je prirodna koža i može da se bira između goveđe i ovčije, eventualno, ako neko baš insistira, možemo da koristimo eko-kožu, ali uglavnom je izbegavamo. S obzirom na to da stalno pravimo unikatne modele, tata mora svaki put da vadi nove mustre, što je dodatni posao, pa samim tim i treba malo više vremena za izradu. Možete da birate svaku sitnicu i detalj, a postoji i mogućnost personalizovanih poklona i gravure laserskim putem, što može da bude veoma lep detalj, naročito za poklon. Ukoliko ljudi nisu iz Novog Sada, možemo da im pošaljemo uzorak kože kako bi ga oni videli, opipali, pomirisali i uverili se da je u pitanju prava koža, pa da se nakon toga dogovaramo za dalje – napominje Marina.


Pored izrade po vašoj želji, možete da odaberete jedan od brojnih modela koji su u ponudi. Tu su klasične ženske tašne i aksesoari, ali ima i onih jedinstvenih, neobičnijih oblika i boja.

– Recimo, torba u obliku srca je baš popularna poslednjih par meseci, takođe i jedan klasičniji oblik u sivoj i crnoj boji, sa maramom. Imamo i futrolu za laptop koja je posebno zanimljiva. Na taj model sam naišla na internetu i pomislila da bismo mogli da probamo da ga napravimo, jer je brat u tom trenutku dobio novi laptop, što je bio dobar povod. Pošto se pokazao kao super proizvod, fotkali smo ga i izreklamirali i baš dosta tih futrola je prodato. Ipak, uglavnom se najviše traže novčanici jer je to lep poklon, cena je pristupačna i uvek možete da iskombinujete boje i kožu kakvu želite – kaže Marina.


Iako je firma krenula sa radom 2020. godine, koja se nije pokazala kao dobra za male biznise, porodica Valo ne može da se požali na razvoj. Kupci su prepoznali kvalitet materijala i izrade, pa je biznis odmah krenuo uzlaznom putanjom.

– Ide nam dobro ali još uvek smo na početku, pa se nadamo da će ići još bolje. Ono što je možda nezgodno jeste to što su ove stvari jako kvalitetne i traju dugi niz godina, pa samim tim nisu toliko pristupačne za sve. Najpovoljnije su futrole za kartice čija je cena 800 dinara, ženske novčanike možete da kupite za 1.650 i 2.300 dinara, dok su kaiševi 2.200 dinara. Što se tiče torbi, raspon je veliki. Recimo, ženska tašna u obliku srca i one sa maramom koštaju 8.500 dinara, futrola za laptop je 7.000, a veće torbe za računare sa dve pregrade, dimenzija od oko 40 centimetara, staju 12.000 dinara. Gotovi proizvodi dostupni su za prodaju u "Unikatnom kutku", na Trgu mladenaca, a imamo i nekoliko proizvoda kod kuće, spremnih ukoliko se pojavi neka manifestacija na kojoj možemo da ih izložimo. U planu je i da uskoro aktiviramo sajt, na njegovoj izradi radi brat koji je veb dizajner, tako da ćemo imati i onlajn katalog. Za sada smo dostupni preko društvenih mreža, preko Fejsbuka i Instagrama ili pozivom na telefon – zaključuje naša sagovornica.


Zabeležila:
Sonja Slijepčević
Foto: "Valo Crafts"

Oceni vest:
18
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija Srdić

  pre 59 dana i 10 sati

  Zaista odlični proizvodi. Vrhunska izrada i originalan dizajn. Torba koju smo kupili na poklon zahtevnoj mladoj ženi izazvala oduševljenje :-)

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Vlada imenjak

  pre 59 dana i 6 sati

  Pozrav za porodicu Valo od školskih kolega Zlate i Vlade Sič i da firma traje dug niz godina i lepo je videti da je cela porodica ukljućena u posao.Bravo i samo napred

  Oceni komentar:
  1
  10