NOVOSAĐANI: Živeli smo normalno samo za vreme Tita

NOVOSAĐANI: Živeli smo normalno samo za vreme Tita

Od oca vojnog oficira nasledio je radnu disciplinu, ali je, umesto da krene njegovim stopama, izabrao zanat. Tokom karijere ulepšao je životni prostor mnogih sugrađana i oplemenio je ulice svog voljenog grada. Posao je radio sa mnogo ljubavi i pažnje.

Šezdesetosmogodišnji Nikola Malešević rođen je u Novom Sadu. Završio je Školu učenika u privredi "Đorđe Zličić" i po struci je baštovan. Radni vek je proveo u "Gradskom zelenilu" i održavao je cveće u baštama mnogih javnih ustanova i poznatih preduzeća. Aktivno je igrao folklor preko dvadeset godina i zahvaljuljući tome obišao celu nekadašnju državu. Danas kao penzioner živi sam na Detelinari.

- Moj otac je bio potpukovnik JNA i nije mi dozvolio da idem u armiju, ili u tadašnju miliciju. Fakultet nisam voleo pa sam izabrao zanat i nisam pogrešio, jer sam lepo živeo. Odslužio sam vojni rok ’71. i sledeće godine sam se odmah zaposlio u "Gradskom zelenilu". Prvo sam radio kao cvećar, a posle sam se bavio šibljem, drvećem i podizanjem ukrasnog zelenila u sklopu rasada – priseća se Malešević i nastavlja:

- Radili smo po celom gradu, ali i šire. Bili smo angažovani od strane firmi kao što su "Sintelon", "Jugobanka", "Jugodent", "Novosadska banka", "Kabel", ali i od Izvršnog veća Vojvodine. Odlazili smo čak i u Karađorđevo. Sadili smo cveće i održavali bašte oko i unutar zgrada tih ustanova. Išli smo uvek kada nas pozovu – kaže Nikola.Sagovornik portala Mojnovisad.com kao dečak redovno je posećivao strica u Irigu gde je pomagao. Čistio je štalu, radio na zemlji i naučio šta su ašov, lopata i motika.

- Kada sam se zaposlio već sam bio potkovan. Baštovanstvo treba da se voli i radi, ako se to nekome ne sviđa, onda je uzalud – objašnjava Malešević.

Anegdota tokom karijere bilo je bezbroj, ali se ovom Novosađaninu jedna posebno urezala u sećanje.

- Naravno da se na poslu ne pije. Ali sam jednom u šali sipao vinjak u sok. Kada su ga kolege popile i shvatile šta sam uradio, kazali su da im je piće odlično. Taj dan su čak bolje i brže radili nego inače – priča Nikola sa osmehom na licu.

Ovaj baštovan se starih vremena priseća sa setom. Dvadeset četiri godine je igrao folklor u KUD "Železničar" i proputovao je sa njima celu bivšu Jugoslaviju.

- Život je bio odličan za vreme Tita. Bile su lepe plate i išli smo redovno na more. Bio sam svuda, od Ljubljane do Trsta. Živelo se normalno, dostojno ljudskom biću. Nažalost, toga više nema. Ove današnje političke stranke nikad nisam voleo i obilazio sam ih u širokom luku. One žele samo da vam izvuku pare – kaže Nikola.


Pre šest godina otišao je u penziju, a pre četiri se preselio na Detelinaru. Jedna supruga mu je preminula, a druga je, kako kaže, otišla svojim putem. Penzionerske dana provodi šetajući ili u razgovoru sa komšijama.

- Imam familiju u Rumenki. Uvek sam im ja održavao tuje i ruže. Znali su kada ja orežem ruže da je to urađeno kako treba. Mladi danas ne znaju baštovanski zanat. Niko neće da radi, beže od ašova i lopate i idu za inostranstvo – završava svoju priču Nikola Malešević.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
25
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 1553 dana i 6 minuta

  sve istina, ocima obicnog coveka... e sta smo docekali..

  Oceni komentar:
  0
  21
 • Novosađanka

  pre 1552 dana i 6 sati

  Ne vredi gledati u prošlost. Većina nas nije živela u to vreme i nama neka takva prisećanja ne pomažu u sadašnjoj situaciji. Sve je to nostalgično, ali ne razumem tu potrebu naroda da stalno gleda u prošlost. Toga više nema, ne postoji nikakav način da se ponovi, i većina nas pojma nema kako je bilo, mada su mi roditelji pričali da su prosvetarske plate čak i u to vreme bile tako minijaturne da su jedva preživljavali. DAkle, nije baš svima bilo sjajno. Ako pogledamo neke mračnije filmove iz tog doba biće nam jasnije da nije sve kako izgleda. Ali prošlost je uvek lepša da se na nju gleda samo što od toga nema baš nikakve koristi.

  Oceni komentar:
  16
  2
 • Deran

  pre 1552 dana i 2 sata

  Ako vam je bilo tako lepo i bajno tada, zašto ste dozvolili da sve ode dođavola nakon što se upokojio?! Pun mi je kufer vas matorih što pričate kako je svima tada cvetalo cveće, a ondaste to cveće sami ugazili i sravnili sa zemljom...

  Oceni komentar:
  18
  7
 • Neoplanta

  pre 1551 dan i 18 sati

  Ovaj sasvim običan čovek rekao je istinu: nekada se živelo životom dostojnim čoveka. Nisu tekli med i mleko, ali se živelo u stabilnom, humanom i bezbednom društvenom sistemu, koji nije bio savršen, ali je bio bolji od ovog dreka u kome danas živimo. Taj sistem nisu urušili obični ljudi, već politika i interesi šačice moćnih. Čemu to pitanje kako su ljudi to dozvolili? Pa, kako mi danas dozvoljavamo da nam se servira priča o tome kako odlično i sve bolje živimo, sa 200 evra ko carevi, i svi ćute i valjda gledaju u zemlju, i ništa...? Tako sad već godinama.

  Oceni komentar:
  0
  17
 • Justicije

  pre 1551 dan i 13 sati

  Dokle god budete penzionere pitali za bilo kakvo misljenje, necemo se maci sa mrtve tacke. Cenu njegovog i njihovih lepih zivota izvolite na delu danas.

  Oceni komentar:
  11
  2
 • Neoplanta

  pre 1551 dan i 5 sati

  Justicije, ovo sto si napisao je apsurdna zamena teza. Život današnji je rezultat toga što je ovaj naš narod kao ovce: treba im vođa i slede ga gde god da vodi. Jedan ih je vodio u dobro, sledili su ga bez da cene to što imaju, onaj je bio, a i ovaj najnoviji je loš, vodi narod iz zla u gore, a narod sledi i ćuti. Nije znao da brani ono sto je vredelo, a ne zna ni sada da se izbori za bolje.

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Neoplanta

  pre 1538 dana i 5 sati

  Nije da volem da moja bude zadnja, već da da ova Novosađanka, Deran i Justicije saznaju nešto o vremenu o kome ni ne treba da razmišljaju, ali neka ga ni ne komentarišu. Patuljci pojma nemaju.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Neoplanta

  pre 1538 dana i 5 sati

  A to nešto je: http://www.rudan.info/tito-u-mrdusi-donjoj/

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Boba

  pre 1483 dana i 15 sati

  Majka mu radila u Kokri, na trafici. Dobar cova, jedinac.

  Oceni komentar:
  0
  0