Novosađani: Živim umetnost svaki dan

Novosađani: Živim umetnost svaki dan

Sanja Stojilković je 2003. godine, nakon završene gimnazije u rodnom gradu Vršcu, došla u Novi Sad da studira. Posle završenog privatnog fakulteta, "koji je bio potpuni promašaj", upisuje novosadsku Akademiju umetnosti, odsek za nove medije. Umetnost živi, a dokaz je i osnivanje Udruženja umetnika "Četiri" sa prijateljima, kao i brojne izložbe i rad na internet platformi 99designs.

- Htela sam da upišem akademiju ali nisam uspela iz prvog puta i onda sam upisala privatni faks, nemam pojma uopšte zašto sam to uradila, to je bio potpuni promašaj. Posle toga sam upisala akademiju i sad sam apsolvent na odseku za nove medije – kaže za mojnovisad.com Sanja Stojilković.

- U suštini to su klasična predavanja, nije ništa specijalno, vrlo je obično, mislim da bi trebalo da je interesantije nego što jeste. Nemaju oni tu šta da te zainteresuju. Moraš ti sam sebi napraviti da je zanimljivo – objašnjava mlada umetnica.

- Opredeliti se u životu da se baviš umetnošću, nije isto kao opredeliti se da si neki ekonomista ili menadžer, ovo moraš da živiš. Moraš da se cimaš kao ludak da bi nešto uradio. Živim to svaki dan. Osnovala sam Udruženje "Četiri" i otvaram galerijski prostor. To je jedan od načina – iskrena je Sanja.

- Trudim se da ono što radim za novac na 99designs da to ne bude užasno komercijalno, nego da ima i umetničkog dojma, bar male tačke umetnosti u svemu tome. Uglavnom pravim omote za albume, to mi nekako ima smisla i dodira sa umetnošću. Teško je zato što je to kockanje, non-stop takmičenje, i u većini slučajeva nećeš ništa dobiti. Velika verovatnoća je da ćeš puno vremena utrošiti, a da nećeš imati nikakav ishod, u smislu nećeš dobiti nikakve pare. Ali s druge strane, naravno postoji pozitivna strana, ti ćeš napraviti svoj portofolio.

- Radila sam za Filozofki fakultet prvu verziju igrice "Arena civilizacija" sa profesorom Svetozarom Boškom sa odseka za istoriju. Igrica je pedstavljena na Festivalu nauke i obrazovanja Univerziteta u Novom Sadu u maju ove godine. Koliko sam uspela da shvatim, ljudima je to bilo super i sama igrica i dizajn.

- Sarađujem sa bendom Hton. Počeli smo da zajedno radimo 2009. godine. Prvo sam krenula sa plakatom, pa omotom za album. Tako sam i sebe upoznala, kroz Hton. Tad sam i počela da se bavim videom, pa sam radila VJ, oni muziku. Raširili smo se na sve strane. Sa Htonom sam prošla i kroz crtež i kroz dizajn i kroz video.

PERSPEKTIVE: Sanja Stojilković je učestvovala na projektu Šok zadruge "Perspektive" gde je izožila kompjutersku animaciju - video rad "Zvezdočatac", u kojem iz čestica nastaje slika ljudi i u čestice se vraća. Jednostavan i lep, metafizički prikaz postanja ne samo čoveka, nego i umetničkog rada. Video rad su pratila i četiri crteža iz serije crteža "Crna žuč", na papiru, kreirani iz tačaka.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan