Gospoda će uvek odabrati bicikl, lopovi takođe

Gospoda će uvek odabrati bicikl, lopovi takođe

Novosadski biciklisti već dugo smatraju da je najveća sreća ako zateknu bicikl tamo gde ste ga ostavili. Biciklistička staza nezakrčena parkiranim automobilima i neispresecana rupama opasnim po život spade u domen fantastike. A kako je sve počelo …

Može zvučati neverovatno, ali iznajmljivanje bicikala koje Novi Sad omogućava posednjih nekoliko godina, u naš grad doneo je prvi trgovac ovim prevoznim sredstvom. Pojava bicikla izazvala je veliko interesovanje kod Novosađana, naročito među decom, koja su trčala za biciklistom kad bi se ovaj pojavio na ulici. Već 1894. godine grad je imao prodavnicu bicikla, a otvorio je u Dunavskoj ulici Jožef Kles, koji je bicikle davao čak i u najam za vožnju po gradu. Kada je interesovanje za ovo prevozno sredstvo poraslo, kao Klesov konkurent javio se Bene Forgač, sa svojom prodavnicom u Ćurčijskoj (danas Pašićevoj) ulici. Cena jednog bicikla u prvo vreme nije bila baš pristupačna, jer je stajao 100-120 forinti, koliko i par volova.

Detaljnije o biciklističkoj istoriji Novog Sada u odeljku Prvi novosadski... koji za posetioce mojnovisad.com uređuje neprikosnoveni hroničar Novog Sada Zoran Knežev.

 

 

Oceni vest:
0
136

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Siniša

  pre 2421 dan i 19 sati

  "Cena jednog bicikla u prvo vreme nije bila baš pristupačna, jer je stajao 100-120 forinti, koliko i par volova" , ili kao jedan osrednji hroničar i publicista.

  Oceni komentar:
  0
  6