Izvorna demokratija: Gedina žena misica novosadska

Izvorna demokratija: Gedina žena misica novosadska

U Novom Sadu, prvi konkurs za izbor lepote bio je 1922. godine, a priredila ga je parfimerija “Soa”. Kupci su za svaki utrošeni dinar dobijali po jedan glasački listić, koji bi popunio imenom bilo koje ličnosti iz Novog Sada, a ne sa liste užeg izbora žirija.

Za ovu svrhu najpre je pripremljeno 3.000 glasačkih listića, a kako je interesovanje bilo iznenađujuće, štampano je još 9.000 novih.Kada je glasanje završeno najviše uspeha od svih žena i devojaka imala je Dora Dunđerski, supruga veleposednika dr Gedeona Dunđerskog, koja je u jakoj konkurenciji od oko 30 kandidatkinja pobedila sa 3.916 glasova, dok je Jelisaveta Rajić dobila 3.739, Blanka Vitaliani 3.716 i Vera Handler 3.199, a od muškaraca najbolje je prošao glumac Vitomir Bogić.

Detaljnije o novosadskim lepoticama kroz istoriju grada u odeljku Prvi novosadski... koji za posetioce mojnovisad.com uređuje neprikosnoveni hroničar Novog Sada Zoran Knežev.

Oceni vest:
3
101

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Hitna pomoć novorođenčad isključenja struje bebe novosađani dnevni horoskop elektrovojvodina servisne informacije novi sad vremenska prognoza raspored sahrana novi sad horoskop raspored sahrana i ispraćaja isključenje grejanja sahrane novi sad vremenska prognoza novi sad bez struje betanija jkp novosadska toplana klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez grejanja jkp lisje Dom zdravlja horoskopski znaci novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode bez vode Isključenje struje