Jedan novosadski most koji nikad nije izgrađen

Jedan novosadski most koji nikad nije izgrađen

Početkom XX veka na Dunavu kod Novog Sada, na mestu sadašnjeg mosta Varadinska duga, trebalo je da bude izgrađen drumski most. Međutim, on nikad nije izgrađen, iako je akcija za realizaciju projekta trajala sve do Prvog svetskog rata. Zanimljivo je da je pitanje izgradnje stiglo čak do austrijskog cara Franje Josifa.

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Naime, jedna delegacija novosadskog Magistrata i peštanskog ministarstva izložila je caru ceo program izgradnje za koji se on zainteresovao, rekavši da će ga pomoći. Projekat mosta izradio je profesor budimpeštanskog Politehnikuma dr Silard Zjelinski, koji je nastojao da njegovu arhitekturu prilagodi ambijentu Petrovaradinske tvrđave i njenih kapija.

Konstrukcija od gvožđa i betona trebalo je da stoji na dva rečna stuba, a pridržavali bi je lanci. Po linijama i konturama most bi ličio na dunavske mostove kod Budimpešte, na primer na Jelisavetin most. Na obe obale predviđene su stražarnice za manje vojne jedinice i oruđa za odbranu mosta. Prema tadašnjim proračunima ovaj most trebalo je da staje 3,8 miliona kruna.

 

 

Međutim, peštanska vlada nije bila zainteresovana za prosperitet Novog Sada, nije odobrila zajam, pa je plan ostao neostvaren. Izbijanje Prvog svetskog rata bio je zgodan povod da se konačno odustane od njegove gradnje. Za to vreme obale Dunava vezivao je pontonski most, a od 1915. godine do 1924. godine “Poćorekov most”. Sva dokumentacija ovog plana čuva se u arhivu u Sremskim Karlovcima.

Oceni vest:
5
54

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Leon Šurbanović

  pre 1300 dana i 54 minuta

  I pasus ... " izgradnje stiglo čak do austrijskog cara Franje Josifa."

  Franja Josif pogrešno i prekršteno. Austrijski car se zvao Franc Jozef (Franz Joseph).

  Isto kao kada bi neko napisao za ovaj portal MY NEW NOW tačka kom

  Oceni komentar:
  9
  13
 • Dejan

  pre 1299 dana i 5 sati

  Imena austrijskih vladara su bila prevođena na jezike svih nacija koje su živele u carevini, pa su dotičnog vladara Hrvati nazivali Franjo Jopis, Česi i Slovaci František Josef, Mađari Ferenc József, Slovenci Franc Jožef, a Italijani Francesco Giuseppe. Nije to srpska umotvorina niti patent. Kad smo već kod toga Novi Sad uopšte ne znači NEW NOW nego New Garden jer je ono "Sad" izvedeno od glagola "saditi", slično rečima rasaditi, zasaditi, sadnica...

  Oceni komentar:
  12
  14
elektrovojvodina Vreme u Srbiji vremenska prognoza novi sad policija novorođenčad novosadsko porodilište Futog sahrane jkp lisje isključenje vode Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod bez vode betanija Isključenje struje servisne informacije JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad jkp novosadska toplana matičar raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo RHMZ gradsko groblje novosađani bez struje bebe isključenja struje