Kako je sniman film “Lopov i detektiv” u Novom Sadu

Kako je sniman film “Lopov i detektiv” u Novom Sadu

Jedne jeseni, pre takoreći jednog veka, građani Novog Sada viđali su u centru svoje varoši neobične scene. Neprometnom ulicom koja danas nosi naziv Ilije Ognjanovića “uznemireno” su jurili mladići u uniformama nalik na francuske policajce…ljudi su zastajkivali i za trenutak začuđeno, a odmah zatim i veselo posmatrali šta se zapravo događa. U toj uskomešanoj gužvi najrazličitije odevenih momaka, maskiranih lica, nije bilo teško prepoznati novosadske srednjoškolce. Oni su snimali prvi umetnički film u našoj zemlji, i u našem gradu…

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

Bilo je to u ranu jesen 1916. godine, a film se zvao “Lopov - detektiv”. Stari novosađanin Đuro Davidovac, nekadašnji bibliotekar Srpskog narodnog pozorišta, veoma je dobro pamtio sve detalje sa snimanja ovog filma, jer je i sam bio jedan od njegovih glavnih aktera. On je sa oduševljenjem pričao o osamnaestogodišnjem učeniku Trgovačke škole u Novom Sadu, Vladimiru Popoviću, autoru scenarija, reditelju i snimatelju tog prvog domaćeg umetničkog filma. Vladimir je, kažu, za novac koji je još kao dečak štedeo da kupi sebi jahaćeg konja, nabavio filmsku kameru i filmske trake. Kako su tada u modi bili detektivski filmovi, sam je napisao scenario sa detektivskom radnjom, prikazan na komičan način. Za tumače uloga angažovao je svoje školske drugare i poznanike, koji su bili prijatelji filma.

Bio je to nemi film.

Kao atelje za snimanje poslužila je jedna prazna poslovna prostorija na spratu zgrade Katoličke opštine. Iz svog stana, koji se nalazio odmah prekoputa, na mestu današnje Tanurdžićeve palate, reditelj Vladimir Popović je preneo potreban nameštaj i rekvizite. Tu su se glumci šminkali i kostimirali. Na mundirima, pozajmljenih od noćnih stražara, bila su kredom obeležena dugmad i sve oznake policajaca, a stare kape austrijskih oficira vešto su prepravljene. U čitavom poslu glavnu reč je vodio sam Vladimir, a glavni pomagač i asistent mu je bila njegova sestra Juca, koja je takođe glumila u filmu.

Mesec dana na novosadskim ulicama i u “studiju” bučno je kloparala nova filmska kamera “Erheman” i publika je sa zadovoljstvom pratila snimanje.Posle nepune godine dana, 15. i 16. januara 1917. godine, novosadski bioskop “Korzo” objavio je novu premijeru: “Danas i sutra prikazujemo naš film “Lopov-detektiv”…

Nikakva reklama nije bila potrebna. Novosađani su nestrpljivo čekali taj dan da vide film snimljen u njihovom gradu, tako da su sve ulaznice za oba dana bile rasprodate. Vlasnik bioskopa “Korzo”, Đura Stojković, nikome nije dozvoljavao da uđe dok ne plati kartu, čak ni stvaraoci ovog filma, reditelj i glumci nisu za njega predstavljali izuzetak. Svi su morali da kupe ulaznicu da bi videli ovaj film. Priča se da su gledaoci bili veoma zadovoljni predstavom i da se film posle toga prikazivao u Zagrebu i drugim mestima. Oduševljen ovim neočekivanim uspehom i priznanjem publike, koje su mu bile jedina nagrada za velike napore i uloženi novac, mladi Novosađanin Vladimir Petrović je otišao u Beč da se posveti filmu. Počeo je tamo kao statista “Saša-fima”, ali je ubrzo dobio poziv za vojsku i na žalost nije uspeo da se ostvari na filmskom platnu. Poginuo je na italijanskom frontu, nedaleko od slovenačkog gradića Gorice. Pored njega, od učesnika ovog prvog domaćeg umetničkog filma bili su veoma poznati Novosađanima: istaknuti novosadski lekar Milan Prodanović i Đura Davidovac.

Zanimljiva je i ta podudarnost da su i tvorci prve srpske drame “Smrt Uroša Petog” i prvog domaćeg umetničkog filma “Lopov-detektiv” bili Novosađani. Prvi se zvao Stevan Stevanović, a drugi je Vladimir Popović. Obojica su u vreme stvaranja svojih zapaženih dela imali po 18 godina i obojica su umrli već dve godine posle prvog izvođenja njihov dela.

Oceni vest:
5
236

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • V. Rot

  pre 2573 dana i 12 sati

  Kao dugogodišnji filmski radnik ne mogu da verujem kako je laički i neznalački napisan članak o jednoj veoma zanimljivoj i ozbiljnoj temi: istoriji kinematografije u nas i ne mogu da ne reagujem, bar komentarom. Film „Lopov i detektiv“ ne postoji, ali postoji film „Lopov kao detektiv“ autora Vladimira Totovića (ne Popovića) sa protagonistima: Gyula Gózon, Ruzica Kuborci, Etus Peterdi, Vojin Tatić, Julijana Totović, Vladimir Totović i snimljen je stvarno 1916. godine, ali nije filmski prvenac Vladimira Totovića jer je godinu dana pre isti autor snimio kratkometražni igrani film pod nazivom „Spasilac“.

  Pored teksta koji nema veze sa stvarnošću ni priložene fotografije nemaju baš nikakve veze ni sa filmom, ni sa autorom ili protagonistima filma. Jer kakve veze ima prva fotografija (inače naslovna korica romana „Romanse wszech czasów“ autora: Dagny Kurdwanowska), ili druga fotografija koja je naslovna strana kataloga izložbe „Fotografija u Vršcu 1840 – 1918.“ posvećena razvoju fotografskog zanata u Vršcu, ili treća fotografija - razglednica Novog Sada iz 30-tih godina, ili pak četvrta fotografija na kojoj su: Milan Marković – Era, Milan Predić i Milan Grol koja je nastala u Beogradu, 1914. godine a prikazana na izložbi "Moda srpske elite 1804-1918", čiji je autor Vladimir Anđelković?

  Ne mogu blaže da završim nego sa: !?

  Oceni komentar:
  1
  37
 • Jovan Brzic

  pre 2572 dana i 21 sat

  Na koju kameru je hroničar mislio kada kaže: "bučno je kloparala nova filmska kamera “Erheman”..."
  Da nije mislio na Ernemann-Werke AgG Normal Kino Model A 1908 17,5 mm. Ona nije u to vreme bila baš nova (posle 1908. godine Ernemann-Werke AgG je odustao od proizvodnje kamera i proizvodio je samo fotoaparate) a nije ni kloparala. Naprotiv bila je skoro bešumna i ako za potrebe snimanja nemih filmova bezšumnost nije bila neophodna karakteristika. Da li je to omaška ili je to možda kamera nekog drugog proizvođaća u šta čisto sumljam, jer u tom periodu nije bilo proizvođaća ni sa približno sličnim imenom.

  Oceni komentar:
  0
  31
 • Ivana Pavlović

  pre 2572 dana i 15 sati

  Kao veliku zaljubljenicu u "sedmu umetnost" uvek me je zanimalo sve što je vezano za tu oblast, a kako sam rođena novosađanka posebano mi je interesantno sve što je vezano za novosadske "filmadžije". Zato bih želela da uputim gospodina (ili gospođu) V. Rot, na jedan veoma lep članak u kojem je lepo i verodostojno opisano ko je, kada i kako snimio prvi novosadski film, naravno ukoliko mi uredništvo portala odobri i odvoji toliko prostora da prenesem pomenuti tekst:

  Novosađanin pionir srpske kinematografije
  Autori: Isidora Filipov i Zoran Surla
  Objavljeno u NS reporter 19.03.2015

  Sa 16 godina snimio je prvi igrani film, sa 17 drugi, sa 18 je glumio u Beču u desetak filmova, a već sa 19 ležao je mrtav na Galicijskom frontu. Ako je Novi Sad ikad dao istinsko čudo od deteta, onda je to svakako bio Vladimir Totović. Da je poživeo, sigurno bi stekao svetsku slavu. Iako je bio pionir srpske kinematografije, gotovo niko za njega ne zna, a i gradske vlasti nikad mu se nisu odužile. Ne zna mu se ni grob, nijedna ulica ni udruženje ne nose njegovo ime.
  Zahvaljujući čuvenom hroničaru Novog Sada Živku Markoviću, ipak nije nestao svaki pomen o Vladimiru Totoviću. U nedeljnom broju Dnevnika od 9. juna 1963. godine objavio je tekst s naslovom “Novosađanin – pionir naše kinematografije”. Kako je pisao Marković, i u to vreme pre pola veka bilo je malo poznato da je Totović kao sedamnaestogodišnji mladić i svršeni učenik Trgovačke škole u Novom Sadu 1915. godine snimio umetnički film “Lopov kao detektiv”.
  Totović je rođen 1896. godine u trgovačkoj porodici i trebalo je da nastavi očev posao, ali je protiv volje roditelja, kako sâm piše u pismu, postao film-artist. Naime, još kao dečak u špilhoznama bio je dobar recitator i voleo da glumi. Za kinematografiju ga je zainteresovao Ferika Šemen, poslednji Nemac koji je pohađao Srpsku gimnaziju u Novom Sadu. Ferika se nije pokazao u školi, čak su ga vodili kao propalog đaka jer je napustio školsku klupu i krenuo da landra po Evropi. Kući je slao razglednice i pisao kako u Berlinu statira na filmu, tom svetskom čudu. Tad još nije ni slutio da će brzo nazad za rodni Novi Sad i to da glumi u filmu svog filmskog učenika.
  Prvi srpski filmski režiser. Marković donosi i detalje o tome kako je Totović počeo da stvara filmove. Od ušteđevine kupio je malu Ernemanovu kameru i filmsku traku, te je počeo da snima. Film “Lopov kao detektiv” završio je za tri nedelje. Prethodno je napisao scenario i sebi dodelio glavnu ulogu. Osim što je bio snimatelj, režirao je svoje filmove i bio producent, tako da je prvi Srbin koji se bavio svim tim filmskim poslovima.
  Mada vrlo mlad, zapravo žutokljunac čak i po današnjim merilima, Totović ipak nije bez iskustva ušao u tako ozbiljan posao kao što je snimanje igranog filma. Iskustvo i praksu stekao je godinu dana ranije kada je, takođe u Novom Sadu, snimio pustolovni film s mađarskim glumcima i još jednim vučjakom. Ni glumačkog iskustva mu nije nedostajalo jer je stigao da nešto ranije u Pešti igra u tri filma producentske kuće “Korvin”.“

  Oceni komentar:
  0
  31
 • Mira

  pre 2553 dana i 22 sata

  Ala se hroničar i publicista ispromašivao. Tako je to kada se prepisuje od loših đaka i još budeš uhvaćen u prepisivanju.

  Oceni komentar:
  0
  25
 • Đole

  pre 2552 dana i 10 sati

  Auuuuuuuuu koja dumbara, koji blam. Na mestu Kneževa bar bi se izvinio čitaocima i pokušao da se opravdam, da sam pisao pod temperaturom, bio mamuran, ili bilo šta... Ovako ispada da je tekst napisan sa istim ciljem kojim smo mi kao deca pisali po tarabama: "KO PROČITA MAGARAC"

  Oceni komentar:
  0
  26
 • Milena generacija

  pre 2550 dana i 20 sati

  BRUKA !!!

  Oceni komentar:
  0
  25
 • Mile

  pre 2531 dan i 23 sata

  Tako to biva kada se po svaku cenu pokušava biti ekskluzivan i senzacionalan, ali autor bi morao znati da se to ne može postići sa oskudnim znanjem i površnim poznavanjem teme. Uvek će se pojaviti neki pravi znalac da ga ispravi, pa onda ponekad njegov tekst bude smešan, a ponekad (kao ovaj) žalostan i sramotan.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Chris

  pre 2088 dana i 22 sata

  I need your help, please contact me.
  Chris

  Oceni komentar:
  0
  0