Prvi “Dan čistoće” u Novom Sadu: Ugostitelji u akciji maskiranja nečistoće

Prvi “Dan čistoće” u Novom Sadu: Ugostitelji u akciji maskiranja nečistoće

Između dva rata Novi Sad je važio za grad u kome čistoća nije na najzavidnijem novou. Iz godine u godinu pljuštali su napadi na sastancima i po novinama na nečistoću gradskih ulica, ali i na mnoge ugostiteljske i trgovinske radnje. Organi gradskog fizikata bez uspeha su vodili borbu protiv nečistoće, koja je postala ruglo grada. Preko cele godine pregledane su radnje, izricane i kazne, ali se situacija nije bitno menjala.

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

U proleće 1926. godine gradski fizikat je prvi put ustanovio “Dan čistoće” u gradu. Vlasnici radnji su unapred obavešteni da će 15. aprila, na “Dan čistoće” posebne ekipe obilaziti grad i vršiti sanitarnu kontrolu u radnjama i u gradu. I već u rano jutro krenulo je desetak specijalnih ekipa sastavljenih od organa fizikata i policije, i do kasno uveče obilazili su kafane, mesare, piljarnice i druge radnje u gradu.

Iako su vlasnici radnji bili unapred i blagovremeno obavešteni o “Danu čistoće”, u mnogim lokalima je zatečeno očajno stanje, a samo u pojedinim privatnim radnjama, bar za taj dan, bilo je sve u redu. Za ove je međutim rečeno da su uspeli da “maskiraju” čistoću i da su njihove radnje predstavljala “Potemkinova sela”.

Na osnovu rezultata sanitarne kontrole, samo tog jednog dana podneseno je preko 70 prijava zbog nečistoće, najviše protiv ugostiteljskih radnji. Kršenje osnovnih propisa u njima bilo je tako očigledno, da organi kontrole, i pored najbolje volje nisu mogli da zažmure pred zapuštenošću. Naravno, pored ovih, u mnogim drugim  lokalima su se zadovoljili ozbiljnom opomenom vlasnicima da će biti strogo kažnjeni i oni ako u određenom roku ne sprovedu sve propise o čistoći.

Kažnjeni su samo drastičniji slučajevi i vlasti su postupile strože nego ranije. Ranija minimalna kazna od 50 dinara tada je bila povišena na 200 dinara, a u težim slučajevima kazne su iznosile i 1.000 dinara. Kada su sumirani rezultati akcije, građani su se samo pitali kako bi tek izgledale radnje da je pregled izvršen na prepad, bez prethodnog najavljivanja.

Oceni vest:
5
80

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Georg

  pre 2857 dana i 22 sata

  A na zadnjoj slici Nadal kad je bio mali!!!

  Oceni komentar:
  0
  5