Prvi “Dan čistoće” u Novom Sadu: Ugostitelji u akciji maskiranja nečistoće

Prvi “Dan čistoće” u Novom Sadu: Ugostitelji u akciji maskiranja nečistoće

Između dva rata Novi Sad je važio za grad u kome čistoća nije na najzavidnijem novou. Iz godine u godinu pljuštali su napadi na sastancima i po novinama na nečistoću gradskih ulica, ali i na mnoge ugostiteljske i trgovinske radnje. Organi gradskog fizikata bez uspeha su vodili borbu protiv nečistoće, koja je postala ruglo grada. Preko cele godine pregledane su radnje, izricane i kazne, ali se situacija nije bitno menjala.

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

U proleće 1926. godine gradski fizikat je prvi put ustanovio “Dan čistoće” u gradu. Vlasnici radnji su unapred obavešteni da će 15. aprila, na “Dan čistoće” posebne ekipe obilaziti grad i vršiti sanitarnu kontrolu u radnjama i u gradu. I već u rano jutro krenulo je desetak specijalnih ekipa sastavljenih od organa fizikata i policije, i do kasno uveče obilazili su kafane, mesare, piljarnice i druge radnje u gradu.

Iako su vlasnici radnji bili unapred i blagovremeno obavešteni o “Danu čistoće”, u mnogim lokalima je zatečeno očajno stanje, a samo u pojedinim privatnim radnjama, bar za taj dan, bilo je sve u redu. Za ove je međutim rečeno da su uspeli da “maskiraju” čistoću i da su njihove radnje predstavljala “Potemkinova sela”.

Na osnovu rezultata sanitarne kontrole, samo tog jednog dana podneseno je preko 70 prijava zbog nečistoće, najviše protiv ugostiteljskih radnji. Kršenje osnovnih propisa u njima bilo je tako očigledno, da organi kontrole, i pored najbolje volje nisu mogli da zažmure pred zapuštenošću. Naravno, pored ovih, u mnogim drugim  lokalima su se zadovoljili ozbiljnom opomenom vlasnicima da će biti strogo kažnjeni i oni ako u određenom roku ne sprovedu sve propise o čistoći.

Kažnjeni su samo drastičniji slučajevi i vlasti su postupile strože nego ranije. Ranija minimalna kazna od 50 dinara tada je bila povišena na 200 dinara, a u težim slučajevima kazne su iznosile i 1.000 dinara. Kada su sumirani rezultati akcije, građani su se samo pitali kako bi tek izgledale radnje da je pregled izvršen na prepad, bez prethodnog najavljivanja.

Oceni vest:
5
80

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Georg

  pre 1563 dana i 13 sati

  A na zadnjoj slici Nadal kad je bio mali!!!

  Oceni komentar:
  0
  5
MUP raspored sahrana novi sad astrologija policija isključenje grejanja novosadsko porodilište isključenje vode jkp novosadska toplana horoskopski znaci betanija horoskop bez struje isključenja struje dnevni horoskop bebe bez grejanja novosađani Dom zdravlja novorođenčad servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad bez vode Dom zdravlja Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod srpska pravoslavna crkva