Prvi novosadski skretničar tramvaja

Prvi novosadski skretničar tramvaja

Danas je to nemoguće, ali 1911. godine bilo je sasvim normalno da se dvanaestogodišnji dečak zaposli kao skretničar u Novom Sadu. Zvao se Franja Munka i zapamćen je kao prvi novosadski skretničar tamvaja.

Te 1911. godine Novi Sad je dobio tramvaj. Tada su mogli Novosađani svoj grad da upoređuju sa ostalim velikim gradovima u svetu. Sa pritajenim strahom i čuđenjem, Novosađani su posmatrali postavljanje prvih tramvajskih šina. U njihovim životima nastao je preokret kada je ulicama protutnjao prvi tramvaj. Građani su dobili još jedno prevozno sredstvo, a Franja Munka, iznenada, posao.

Imao je tada samo 12 godina, prekinuo je školovanje, jer je otac smatrao da bi mogao da radi i tako poveća porodične mesečne prihode. Zaposlio ga je u Centrali i tako je Franja postao skretničar. Prvi dani za njega su bili mučni. Imao je nekakav čudan osećaj da će tramvaj, dok on bude prebacivao skretnicu s jedne strane na drugu, iznenada skrenuti i razneti ga. Bilo mu je interesantno da posmatra svoje sugrađane. Malo je bilo onih hrabrih koji su se odlučivali da uđu u tramvaj, plašeći se te “čudne sprave”.

Kočničar je vozio brzinom do 10 km, i to je kod Novosađana izazivalo strah. Mali Franja je uživao da gleda ta uplašena lica. Kondukteri u tramvaju nisu sedeli nego su šetali i naplaćivali 5 filera za kartu. Franjino radno vreme bilo je osmočasovno, četiri sata pre podne i četiri popodne. Punih pet godina donosio je Franja svakog meseca 18 forinti i predavao ih ocu, a onda je odlučio da izuči neki zanat. Izabrao je električarski. Tako je zauvek prekinu rad na skretnici. Franji je najviše u sećanju ostala ogromna mašina “Jonaš”, koja je napajala strujom centralu. Kada je ona radila, na 500 metara u krug osećala se tutnjava. Posle prvog svetskog rata, centrala je pripala Englezima i mašina je uništena.

Jedno vreme Franja Munka je radio kod privatnog majstora, a onda se ponovo vratio u centralu.

Oceni vest:
3
66

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad novosadsko porodilište policija sahrane novi sad novorođenčad elektrovojvodina raspored sahrana novi sad dnevni horoskop bez vode bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija novosađani isključenje vode horoskop Dom zdravlja Novi Sad Isključenje struje Dom zdravlja istraživanje jkp novosadska toplana Republički hidrometeorološki zavod bez grejanja bebe raspored sahrana i ispraćaja Hitna pomoć betanija isključenja struje horoskopski znaci jkp lisje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević