Prvi Nudistički klub: Otmeni, lepi i goli na Mačkovom sprudu

Prvi Nudistički klub: Otmeni, lepi i goli na Mačkovom sprudu

Osnivač, ujedno i starešina kluba, izjavio je reporteru „Mi se sastajemo zbog ugodnih provoda i naši „teferiči“ su veoma ugodni“. Na tim klupskim sastancima se kupalo, jelo, pilo i zabavljalo …

Grupa revnosnih posetilaca čuvenog novosadskog kupališta „Štrand“, tridesetih godina XX veka osnovala je prvi nudistički klub kod nas. Članovi ovog, i za ono vreme ekscentričnog kluba, sastajali su se redovno i najviše na skrajnutom mestu na Dunavu, koji se i danas zove „Mačkov sprud“. I već tog prvog leta u klubu je bilo učlanjeno pedesetak muškaraca i žena iz otmenih krugova tadašnjeg novosadskog društva.

Klub nudista je otkrio u leto 1938. godine reporter novosadskog dnevnog lista „Dan“ i o tome napisao opširnu reportažu, naravno bez fotografija.

Još ranijih godina neki Novosađani su u tajnosti prelazili tzv. adu, gde su na usamljenom mestu, okruženi vrbakom, osnovali „ostrvo ljubavi“. Jedan poznati novosadski monden, međutim rešio je da za krug svojih prijatelja osnuje prvi novosadski nudistički klub. U početku su se na ovom skrivenom mestu sastajali samo poneki parovi, članovi istog društva, ali ubrzo, počeo je da se širi krug pristalica kupanja u „Evinom kostimu“ među mladim i lepim devojkama i ženama. Ovaj „logor golotinje“ bio je sakriven od očiju radoznalih u jednom malom zalivu na veštački način tako što su sami članovi izradili šatore od lišća i granja.

Reporter je napisao: „Članovi kluba su za sebe govorili da su „ljubitelji lepog“. A to što su se kupali goli opravdavali su kao svi nudisti, “Mi smo svi mladi, imamo lepa tela i ne moramo da se stidimo svoje golotinje jedni od drugih“. I sam osnivač, ujedno i starešina kluba, izjavio je reporteru „Mi se sastajemo zbog ugodnih provoda i naši „teferiči“ su veoma ugodni“. Na tim klupskim sastancima se kupalo, jelo, pilo i zabavljalo. Imali su i svoje čamce.

Po mišljenju ovog novinara „ideja o osnivanju kluba bila je veoma simpatično primljena ne samo među gospodom, nego i među mnogobrojnim, lepim, novim članicama“. Svoj izveštaj reporter je završio konstatacijom da „nudistički klub, prema izjavi nekih članova, ima sve uslove da postane ne samo jedan od najinteresantnijih nego i najpopularnijih klubova u Novom Sadu“.

Ovo mišljenje nisu delili mnogi Novosađani. Ubrzo se doznalo i za imena nekih pristalica nudizma, odnosno članova kluba. I čulo se mnogo oštrih i opasnih kritika na račun članova ovog kluba, da koriste usamljene zalive Dunava kod „Mačkovog spruda“ za svoje besposličarske i gospodske hirove.

 

 

Oceni vest:
10
164

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Geza LENNERT

  pre 2261 dan i 23 sata

  Naturistički Klub Kamenjar i dan danas postoji u Novom Sadu kao registrovano udruženje građana (registrovano kod APR-a,sve sa skupšinom, predsedništvom i oko 120 registrovanih članova i bar tri puta više povremenih gostiju). Ovo udruženje (skraćeno NKK) nastavlja tradicije svih ranijih (znamo za nekoliko, sa ovim ovde navedenim "prvim" bar četiri) nudističkih/naturističkih udruženja u Novom Sadu. Inače, u Beogradu postoji i tzv. Naturistička Organizacija Srbije koja je član INF-a (svetske naturistuičke federacije) iako je zapravo klub sličan našem, ali ih je INF primio jer Srbija nema pravi Savez, za to bi trebalo bar pet klubova pa još i da se udruže. Pa bolje i ovako da budemo zastupljeni nego nikako. Naturizam se od nudizma inače razlikuje po tome što se ne praktikuje gde kome padne na pamet i ne zabavlja se sablažnjavanjem ostalih kupača, nego golišave delatnosti (na enelskom lepo sažeto kao "Non-sexual nudity") u obliku porodičnog naturizma -- kupanje, sunčanje, sport, roštiljanje i zajedničko pečenje paprike ovih dana -- praltikuje na lepo uređenoj plaži odvojenoj od očiju šire javnosti. Što ne znači, da nema onih, koji bi da kibicuju, bilo prikradajući se kroz sipražje ili iz čamaca koji ponekad prolaze napadno blizu obale - njih možemo samo da žalimo... Inače, mnogi novosađani, subotičani i drugi vojvođani rado posećuju nama najbliži "pravi" (na evropskom nivou uređen) naturistički kamp i plažu SZIKI pored Segedina: http://geza.jopajtas.info/ggg/Sziki-prosi-leporello-5MB.jpg (ovo je legalni, štampani i javno distribuirani prospekt-leporelo, javno dakle dostupan dokument). Toliko za sada na ovu temu, u listu Magyar Szó je više puta izlazio duži ilustrovani tekst o naturizmu uopšte i naturizmu u Novom Sadu, iz pera dobrog poznavaoca teme - mene. :-)

  Oceni komentar:
  0
  14
 • @Geza LENNERT

  pre 2111 dan i 23 sata

  Obožavam ove tekstove što uređuje "neprikosnoveni hroničar Novog Sada Zoran Knežev" ne zbog njegovih površnih tekstova, nego zbog komentara koji napišu pametni, obrazovani i kompetentni komentatori od kojih se može mnogo lepih i pametnih stvari saznati i naučiti. Hvala vam!

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Geza LENNERT

  pre 1976 dana i 1 sat

  Evo, na ovu temu nešto NOVO:
  Neavno održana 11. Naturistička Umetnička Kolonija u kampu/plaži Sziki pored Segdina. Nisam bio na prvoj (nakon koje je usledila pauza od desetak godina) i na trećoj - baš tih dana su mi se udavale obe ćerke odjednom (dva muška unuka, a treće sreća - devojčica - stiže na jesen)... Mala reportaža na mađarskom (lakše će biti onima koji su VEĆ naučili a teže onima koji TEK POHAĐAJU KURSEVE u želji za pasošem) u našem dnevnom listu Magyar Szó... Oni ostali neka uključe Google Translate.
  http://geza.jopajtas.info/hhh/MagyarSzo-Non-sexual-Nudity-by-amicusLennert.jpg
  Što se Naturističkog Kluba Kamenjar tiče: nedavno održana redovna (izborna) skupština, novi predsednik predsedništva (nešto kao direktor) Goran Pandurov, predsednik Skupštine Društva moja malenkost :-)

  Oceni komentar:
  3
  4
 • Djordje

  pre 155 dana i 8 sati

  Kako da se uclanim posto em blizu zivim em sam nudista.A samo da pomenem bio sam posle godine sa bivsom devojkom na plazi pored i ajd' sto je bila jedino zensko tamo pored desetak muskaraca i sto sam je zamolio da se neskida pa je ostala samo u toplesu nego ja nisam hteo da se skinem posto ono nije nudizam vec nesto sasvim drugo i pogresno po mom licnom misljenju.

  Oceni komentar:
  0
  0