Tribina “Da li dišemo isti vazduh?”

Omladinski centar CK13 vas poziva na tribinu pod nazivom “Da li dišemo isti vazduh?” o problemu zagađenja životne sredine na aktuelnom primeru Zrenjanina. Tribina će se održati u četvrtak, 6. avgusta od 18h u dvorištu Crne kuće. Broj mesta će biti ograničen zbog epidemiološke situacije.

Sporazum o izgradnji fabrike guma kineske kompanije “Shandong Linglong” u Zrenjaninu potpisan je pre dve godine, uz ceremoniju kojoj prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Planirano je da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi poslednja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Ovaj pompezno najavljivani projekat odmah je izazvao kontroverze jer od samog početka nisu postojale kredibilne procene o uticaju na zaštitu životne sredine, što je samo još jedan u nizu primera gde se ekonomija stavlja ispred ekologije i zdravlja ljudi. Zaobilaženjem propisa pokušava se izgradnja gigantske fabrike automobilskih guma, u neposrednoj blizini prirodnog rezrevata Carska bara. Dodatno je problematično to što se radi o Zrenjaninu, gradu koji već godinama ima problem sa smardom iz kafilerije “Prekon”, međutim obim proizvodnje guma koju kompanija Linglong planira govori da to neće biti samo lokalni problem.

Na tribini će biti reči o tome šta sve nije u skladu sa zakonom od samog početka izgradnje fabrike guma i koji su koraci povodom toga već preduzeti. Razgovaraće se i o mehanizmima uključivanja javnosti u procese donošenja odluka koji građanima stoje na raspolaganju, sa posebnim osvrtom na skorašnju javnu raspravu o Studiji procene uticaja na životnu sredinu. Tribina će biti i svojevrsni uvod u kampanju širenja vidljivosti problema vezanih za ovu investiciju.

Panelisti/kinje:
Jovan Rajić, RERI
Zorica Radišić, aktivistkinja
Dušan Kokot, Građanski preokret
Mirko Popović, RERI

Moderatorka:
Renata Eremić, ZORO – Zrenjaninska Omladinska Razvojna Organizacija

Više detalja: https://www.facebook.com/events/754897908671386/

Tribina “Da li dišemo isti vazduh?”
Kada? 06. avgust 2020 . u 18:00 h / Gde? Omladinski centar CK13 (Crna kuća)

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 1 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.