Izložba slika „Rađanje“ autora Ljubiše Đurića

Izložba slika „Rađanje“ autora Ljubiše Đurića biće otvorena u ponedeljak, 11. februara 2019. godine u 19 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 24. februara. 


Život, umetnost, slika, umetnik. Sve je rođeno, odnekud stvoreno, nastalo… I sve ima smisaoni tok i poredak. Izložba Ljubiše Đurića RAĐANJE je iskonska priča o nastajanju života, slike, umetnosti, kroz prizmu crno-belog kontrasta i diskretno svedenih boja. Najveća od svih tajni života svakako je tajna rađanja. Najveći fenomen sveta i života je u rađanju. Rađanjeje ono što je do dana današnjeg objašnjivo neobjašnjivo. Zato mi, rođeni, ovakvi kakvi postojimo, jesmo i bićemo, samim postanjem i postojanjem potvrđeni smo i dokazani sami sebi i drugima. Dok trajemo. Početak – to je kad sam se ja rodio. A kraj… Kraja nema! Ovim rečima dete predškolskog uzrasta iskazalo je jednu od najvećih tajni, suštinsku filozofiju života: o rađanju, življenju, postojanju. A sve je počelo i počinje rođenjem. Rađanjem. Od pra, pradavnih prapočetaka, do nas, do današnjih vremena i dana. Na putu ka svetlosti.

 

Ljubiša Đurić kao dugogodišnji umetnički stvaralac, akademski slikar, ostvario je kroz ciklus RAĐANJE poseban lični estetski zanos i eksperiment. Jednostavan, jedinstven i gotovo savršen. Dva ključna elementa RAĐANJA – žena i jaje, pomoću dva osnovna crtačka i slikarska elementa – crnog i belog, postaju estetske celine u ciklusu slika, objekata, kolaža, asamblaža. Od minimalizovanog formata do ogromnih slikanih površina kolorisanih u boje zvuka, radosti i lepote rađanja. Taj krajnje uprošćeni svet umetničkog dela, sveden na tako malo elemenata, prikazuje visokoprofesionalan, besprekorno čist, krajnje jednostavan a skoro potpuno dorečen stav i odnos umetnika prema određenoj ideji i životnom promišljanju. Krajnje simbolički i značenjski elegantno rešeni problemski postulati slike, i slikarsko dostignuće u duhu modernizma, zaokružuju jednostavnu estetsku celinu. Đurićev umetnički opus RAĐANJE u kontrastu crno-belo je samo jedan od ciklusa stvaranja u dugogodišnjoj karijeri umetnika istančanog senzibiliteta okrenutog isključivo konceptu umetničkog dela i njegovoj simboličkoj celini i suštini. Tajna je u rađanju, u jednostavnosti i estetskoj i misaonoj zaokupljenosti umetnošću kao nikad dorečenoj kategoriji ljudskog bitisanja. Na večitom putu – ka svetlosti. (Radoš Gačić, istoričar umetnosti)

Ljubiša Đurić 1975. diplomirao na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu.
1980. Diplomirao na Akademiji umetnosti slikarstvo u klasi profesora Petrovića.
1985. Magistrirao slikarstvo u klasi profesora Lubarde.
Studirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, član je ULUS-a. Član je udruženja francuskih umetnika ,,LA MAISON DES ARTISTES PARIS”.
Bio je stipendista Fonda za mlade talente ,,Moša Pijade“ Beograd.

Izložba slika „Rađanje“ autora Ljubiše Đurića
Kada? 11. februar 2019 . u 19:00 h / Gde? Kulturni centar Novog Sada

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 1 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

novosađani novosadsko porodilište Vreme u Novom Sadu JGSP "Novi Sad" klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe elektrovojvodina struja Vreme u Srbiji isključenja struje Sretenje smeće servisne informacije novi sad betanija Srbija novorođenčad jkp novosadska toplana vremenska prognoza novi sad novi sad bez vode dan zaljubljenih isključenje vode vremenska prognoza Republički hidrometeorološki zavod epidemija gripa JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad Spens dan državnosti bez struje