Изложба „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“

Ауторка изложбе:
Милица Орловић Чобанов, Спомен-збирка Павла Бељанског

Сарадници:
Музеј савремене уметности у Београду, Музеј Семберије у Бијељини, Музеј примењене уметности у Београду, Управа за заједничке послове републичких органа Владе Републике Србије

У четвртак, 12. септембра 2019. године у 20 сати, у Спомен-збирци Павла Бељанског биће свечано отворена изложба „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“.
Сарадња са легатима Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у београдском Музеју савремене уметности и Музеја Семберије у Бијељини на припреми изложбе, представља још један вид јачања веза са легатима у креирању програмских активности Спомен-збирке Павла Бељанског. Поред дела из ових институција, биће приказане и таписерије из Музеја примењене уметности и Владе Републике Србије, са идејом да изложба добије карактер ретроспективе и укаже на јединствено место Милице Зорић како у колекцији Павла Бељанског, тако и у историји југословенског модернизма.
У Спомен-збирци Павла Бељанског биће приказано 28 таписерија, насталих у периоду од 1958. до 1971. године, као и богата архивска грађа у виду принтова на документарним паноима, међу којима се поједине фотографије и документи први пут представљају публици. Поставка је заснована на идеји да се свим сегментима пројекта на нов начин сагледа и валоризује аутентичан допринос Милице Зорић у националној модерној уметности. Намера је била и да се нагласи значај два легата: Музеја савремене уметности у Београду у чијем саставу се налази Галеријa–легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, као и Легата Родољуба Чолаковића и Милице Зорић у Музеју Семберије у Бијељини.
Изложбу прати репрезентативан двојезичан каталог на српском и енглеском језику, са текстовима кустоса музеја од којих се позајмљују дела – Светлане Митић, Бојане Поповић, Сандре Весић Тесла, Тање Лазић и ауторке изложбе Милице Орловић Чобанов из Спомен-збирке Павла Бељанског.
Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине. Организација изложбе је осим сарадање са власницима изложених дела обухватила и бројне институције: Установу за израду таписерија „Атеље 61“ (Нови Сад), ШОСО „Милан Петровић“, Нови Сад, Високу школу струковних студија за образовање васпитача, Нови Сад, Радио-телевизију Војводине, Радио-телевизију Србије, Радио Беседу. Изложбу ће пратити богат програм у виду стручних тумачења поставке и креативних радионица, као и тактилнa поставкa намењенa слепим и слабовидим особама.
Након представљања у Новом Саду планирано је гостовање изложбе у Музеју Семберије у Бијељини (4. новембар – 6. децембар 2019), где ће бити приказана у оквиру манифестације Вишњићеви дани.

Više detalja: http://www.pavle-beljanski.museum/ovih-dana-strana.php?id=611, https://www.facebook.com/events/953613654980481/

Изложба „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“
Kada? 12. septembar 2019 . u 20:00 h / Gde? Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 3 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

mup novi sad betanija RHMZ raspored sahrana novi sad sahrane novi sad servisne informacije novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije Futog horoskopski znaci isključenje vode crna hronika bebe novosadska policija novosađani JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu sremski karlovci jkp lisje Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje dnevni horoskop horoskop NURDOR raspored sahrana i ispraćaja bez vode novosadsko porodilište isključenja struje novorođenčad