Изложба „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“

Ауторка изложбе:
Милица Орловић Чобанов, Спомен-збирка Павла Бељанског

Сарадници:
Музеј савремене уметности у Београду, Музеј Семберије у Бијељини, Музеј примењене уметности у Београду, Управа за заједничке послове републичких органа Владе Републике Србије

У четвртак, 12. септембра 2019. године у 20 сати, у Спомен-збирци Павла Бељанског биће свечано отворена изложба „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“.
Сарадња са легатима Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у београдском Музеју савремене уметности и Музеја Семберије у Бијељини на припреми изложбе, представља још један вид јачања веза са легатима у креирању програмских активности Спомен-збирке Павла Бељанског. Поред дела из ових институција, биће приказане и таписерије из Музеја примењене уметности и Владе Републике Србије, са идејом да изложба добије карактер ретроспективе и укаже на јединствено место Милице Зорић како у колекцији Павла Бељанског, тако и у историји југословенског модернизма.
У Спомен-збирци Павла Бељанског биће приказано 28 таписерија, насталих у периоду од 1958. до 1971. године, као и богата архивска грађа у виду принтова на документарним паноима, међу којима се поједине фотографије и документи први пут представљају публици. Поставка је заснована на идеји да се свим сегментима пројекта на нов начин сагледа и валоризује аутентичан допринос Милице Зорић у националној модерној уметности. Намера је била и да се нагласи значај два легата: Музеја савремене уметности у Београду у чијем саставу се налази Галеријa–легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, као и Легата Родољуба Чолаковића и Милице Зорић у Музеју Семберије у Бијељини.
Изложбу прати репрезентативан двојезичан каталог на српском и енглеском језику, са текстовима кустоса музеја од којих се позајмљују дела – Светлане Митић, Бојане Поповић, Сандре Весић Тесла, Тање Лазић и ауторке изложбе Милице Орловић Чобанов из Спомен-збирке Павла Бељанског.
Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине. Организација изложбе је осим сарадање са власницима изложених дела обухватила и бројне институције: Установу за израду таписерија „Атеље 61“ (Нови Сад), ШОСО „Милан Петровић“, Нови Сад, Високу школу струковних студија за образовање васпитача, Нови Сад, Радио-телевизију Војводине, Радио-телевизију Србије, Радио Беседу. Изложбу ће пратити богат програм у виду стручних тумачења поставке и креативних радионица, као и тактилнa поставкa намењенa слепим и слабовидим особама.
Након представљања у Новом Саду планирано је гостовање изложбе у Музеју Семберије у Бијељини (4. новембар – 6. децембар 2019), где ће бити приказана у оквиру манифестације Вишњићеви дани.

Više detalja: http://www.pavle-beljanski.museum/ovih-dana-strana.php?id=611, https://www.facebook.com/events/953613654980481/

Изложба „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“
Kada? 12. septembar 2019 . u 20:00 h / Gde? Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 3 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.