Socijalna plastika 003: Velike izložbe kao polja društvene moći

SOCIJALNA PLASTIKA 003: Velike izložbe kao polja društvene moći
Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Učesnici tribine:
Nikola Božović, umetnik, Beograd
dr Branislav Dimitrijević, profesor istorije i teorije umetnosti na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost, Beograd
dr Zoran Erić, istoričar umetnosti, Beograd
Radovan Jokić, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad
dr Vladislav Šćepanović, slikar, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Beograd

Urednik i moderator:
Nebojša Milenković, istoričar umetnosti, MSUV

Velike izložbe kao polja društvene moći, ali i odgovornosti - tema su tribine koja će 12. septembra biti održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a okupiće predstavnike stručne javnosti koji imaju različite stavove o toj problematici.

Tema tribine “Velike izložbe kao polje društvene moći” biće razrađena na primerima Oktobarskog salona u Beogradu i učešća Srbije na Bijenalu u Veneciji, a kao učesnici su najavljeni umetnici Nikola Božović i Vladislav Šćepanović, koji su i profesori na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, istoričar umetnosti i kustos Branislav Dimitrijević, profesor Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu, zatim istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) Zoran Erić, te direktor MSUV Radovan Jokić i muzejski savetnik i kustos MSUV Nebojša Milenković u ulozi moderatora.

Namera organizatora je da se, na primerima Oktobarskog salona i srpskog paviljona na Bijenalu u Veneciji, odgovori na pitanja (ne)funkcionisanja samog art sistema i njegovih prezentacijskih politika moći. Kako je navedeno u najavi, umesto razgovora istomišljenika - izborom učesnika i tema, namera organizatora je da se ovom tribinom pokuša inicirati istinski dijalog među “predstavnicima različitih i razlikujućih koncepata i pristupa”.

Tribina “Velike izložbe kao polje društvene moći” treći je nastavak projekta “Socijalna plastika – umetnost koja menja društvo” koji je pokrenuo i uređuje Nebojša Milenković u MSUV-u.

Budući da su dijaloške situacije na domaćoj kulturnoj sceni srazmerno retke, organizatori su radi efikasnosti, fokusiranosti i što šire demokratičnosti same tribine, pozvali zainteresovanu javnost da do 12. septembra do 17 časova postavlja pitanja i to isključivo mejlom na adrese: i . Takođe, pitanja će moći da se postavljaju i tokom samog trajanja razgovora, ali isključivo prema unapred utvrđenoj proceduri, to jest na formularima koji će publici biti podeljeni prilikom ulaska u salu u kojoj se razgovor održava od 18 sati.

Većina učesnika tribine, inače, na različite načine je povezana sa velikim izložbama poput Oktobarskog salona i učešća Srbije na Bijenalu u Veneciji, o kojima uglavnom imaju i različite stavove.

Vladislav Šćepanović komesar je aktuelne izložbe Đorđa Ozbolta u srpskom paviljonu na 58. Bijenalu u Veneciji, a 2017. i sam je predstavljao Srbiju (uz Milenu Dragičević i Dragana Zdravkovića). Jedan je i od kandidata za direktora MSUB-a, kao i Dimitrijević i Erić, a između ostalog, bio je i predsednik Odbora Oktobarskog salona 2014. godine, kada je sa ostalim članovima podneo ostavku nakon odluke gradskih vlasti da ta međunarodna izložba postane bijenalna. U aktuelnom Odboru Oktobarskog salona je Nikola Božović, koji je bio i na čelu Programskog saveta za izbor predstavnika Srbije na 57. Bijenalu u Veneciji 2017.

Stručna veća MSUB i MSUV, u kojima su, između ostalih, i Erić, Milenković i Jokić, odbila su da delegiraju predstavnike u Programski savet za nastup Srbije na 58. Bijenalu u Veneciji, u znak protesta zbog netransparentnog načina na koji su imenovani ostali članovi tog tela. Tako prvi put posle niza godina nijedan od muzeja savremene umetnosti nije učestvovao u organizaciji izložbe u srpskom paviljonu, već je tu ulogu dobila Kuća legata.

Branislav Dimitrijević bio je umetnički direktor 53. Oktobarskog salona (2012), a poslednjih godina iznosio je oštre kritike povodom te međunarodne izložbe, smatrajući da je jedan od najvećih problema to što nije razrađen koncept njene specifičnosti.

Više detalja: https://www.facebook.com/events/487591542032603/

Socijalna plastika 003: Velike izložbe kao polja društvene moći
Kada? 12. septembar 2019 . u 18:00 h / Gde? Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 2 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

novosadski sajam novosadska policija servisne informacije bebe bez struje elektrovojvodina isključenje vode servisne informacije novi sad sahrane novi sad jkp novosadska toplana isključenja struje bez vode jkp lisje KCV JKP Vodovod i kanalizacija betanija Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana i ispraćaja novosađani matičar novi sad Spens klinika za ginekologiju i akušerstvo detelinara Isključenje struje raspored sahrana novi sad novorođenčad novosadsko porodilište JGSP "Novi Sad" klisa Elektrodistribucija Novi Sad