Socijalna plastika 003: Velike izložbe kao polja društvene moći

SOCIJALNA PLASTIKA 003: Velike izložbe kao polja društvene moći
Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Učesnici tribine:
Nikola Božović, umetnik, Beograd
dr Branislav Dimitrijević, profesor istorije i teorije umetnosti na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost, Beograd
dr Zoran Erić, istoričar umetnosti, Beograd
Radovan Jokić, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad
dr Vladislav Šćepanović, slikar, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Beograd

Urednik i moderator:
Nebojša Milenković, istoričar umetnosti, MSUV

Velike izložbe kao polja društvene moći, ali i odgovornosti - tema su tribine koja će 12. septembra biti održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a okupiće predstavnike stručne javnosti koji imaju različite stavove o toj problematici.

Tema tribine “Velike izložbe kao polje društvene moći” biće razrađena na primerima Oktobarskog salona u Beogradu i učešća Srbije na Bijenalu u Veneciji, a kao učesnici su najavljeni umetnici Nikola Božović i Vladislav Šćepanović, koji su i profesori na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, istoričar umetnosti i kustos Branislav Dimitrijević, profesor Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu, zatim istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) Zoran Erić, te direktor MSUV Radovan Jokić i muzejski savetnik i kustos MSUV Nebojša Milenković u ulozi moderatora.

Namera organizatora je da se, na primerima Oktobarskog salona i srpskog paviljona na Bijenalu u Veneciji, odgovori na pitanja (ne)funkcionisanja samog art sistema i njegovih prezentacijskih politika moći. Kako je navedeno u najavi, umesto razgovora istomišljenika - izborom učesnika i tema, namera organizatora je da se ovom tribinom pokuša inicirati istinski dijalog među “predstavnicima različitih i razlikujućih koncepata i pristupa”.

Tribina “Velike izložbe kao polje društvene moći” treći je nastavak projekta “Socijalna plastika – umetnost koja menja društvo” koji je pokrenuo i uređuje Nebojša Milenković u MSUV-u.

Budući da su dijaloške situacije na domaćoj kulturnoj sceni srazmerno retke, organizatori su radi efikasnosti, fokusiranosti i što šire demokratičnosti same tribine, pozvali zainteresovanu javnost da do 12. septembra do 17 časova postavlja pitanja i to isključivo mejlom na adrese: i . Takođe, pitanja će moći da se postavljaju i tokom samog trajanja razgovora, ali isključivo prema unapred utvrđenoj proceduri, to jest na formularima koji će publici biti podeljeni prilikom ulaska u salu u kojoj se razgovor održava od 18 sati.

Većina učesnika tribine, inače, na različite načine je povezana sa velikim izložbama poput Oktobarskog salona i učešća Srbije na Bijenalu u Veneciji, o kojima uglavnom imaju i različite stavove.

Vladislav Šćepanović komesar je aktuelne izložbe Đorđa Ozbolta u srpskom paviljonu na 58. Bijenalu u Veneciji, a 2017. i sam je predstavljao Srbiju (uz Milenu Dragičević i Dragana Zdravkovića). Jedan je i od kandidata za direktora MSUB-a, kao i Dimitrijević i Erić, a između ostalog, bio je i predsednik Odbora Oktobarskog salona 2014. godine, kada je sa ostalim članovima podneo ostavku nakon odluke gradskih vlasti da ta međunarodna izložba postane bijenalna. U aktuelnom Odboru Oktobarskog salona je Nikola Božović, koji je bio i na čelu Programskog saveta za izbor predstavnika Srbije na 57. Bijenalu u Veneciji 2017.

Stručna veća MSUB i MSUV, u kojima su, između ostalih, i Erić, Milenković i Jokić, odbila su da delegiraju predstavnike u Programski savet za nastup Srbije na 58. Bijenalu u Veneciji, u znak protesta zbog netransparentnog načina na koji su imenovani ostali članovi tog tela. Tako prvi put posle niza godina nijedan od muzeja savremene umetnosti nije učestvovao u organizaciji izložbe u srpskom paviljonu, već je tu ulogu dobila Kuća legata.

Branislav Dimitrijević bio je umetnički direktor 53. Oktobarskog salona (2012), a poslednjih godina iznosio je oštre kritike povodom te međunarodne izložbe, smatrajući da je jedan od najvećih problema to što nije razrađen koncept njene specifičnosti.

Više detalja: https://www.facebook.com/events/487591542032603/

Socijalna plastika 003: Velike izložbe kao polja društvene moći
Kada? 12. septembar 2019 . u 18:00 h / Gde? Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 2 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.