Izložba "Paralelne biografije Srbija/Nemačka: Identitet i rad"

Izložba "Paralelne biografije Srbija/Nemačka: Identitet i rad", na kojoj će biti predstavljen projekat međunarodnog tima naučnih istraživača, umetnika i studenata iz Berlina i Novog Sada, biće otvorena 3. maja u Zbirci strane umetnosti Muzeja Grada Novog Sada.


U okviru istraživanja, tim je analizirao uticaje svakodnevnih aktivnosti pojedinca, kao što je obavljanje određenog posla, na formiranje njegovog identiteta.

 

Intervjuisane su i fotografisane osobe istog ili sličnog zanimanja u Berlinu i Novom Sadu.

 

Sakupljanjem biografija pojedinih građana (iste ili slične profesije) iz Novog Sada i Berlina, projekat daje dublji uvid u postojeće sličnosti i razlike u stilu života dva multikulturalna grada i njihov heterogeni društveni mozaik.

 

Projekat ispituje društveni položaj osoba sa profilima zanimanja, njihove želje, nade, očekivanja, lične i profesionalne uspehe i neuspehe, kao i uticaj izbora profesije na njihovu samoprocenu i status u društvu. Takođe, ispituje u kojoj meri su lične i profesionalne odluke pojedinca određene i pod uticajem politike, društva i neposrednog ili šireg okruženja.

 

Ideja o "paralelnim biografijama" inspirisana je Plutarhom i njegovim istoimenim delom u kojem poredi živote poznatih Grka sa životima poznatih Rimljana od 96. godine i tako stvara sliku kompleksnog identiteta.

 

Države Srbija i Nemačka pripadaju istoj evropskoj kulturi, ali istovremeno pokazuju i kulturne razlike, što se ogleda u profesionalnim životnim pričama intervjuisanih osoba iz obe zemlje.

 

Nakon faze pripreme u kojoj se projektni tim bavio temama "Sećanje" i "Kultura sećanja", a učesnici razvili svest o tome kako društvo organizuje zbirke sećanja, pripremljen je upitnik i pronađeni ispitanici istih ili sličnih zanimanja u Berlinu i Novom Sadu. U septembru 2018. godine, projektni tim je posetio Berlin i Novi Sad, gde su intervjui vođeni u mešovitim timovima srpskih i nemačkih studenata, a to je umetnički pratila i dokumentovala berlinska fotografkinja Sandra Ratković.

 

Kao svojevrsno svedočanstvo o temama za koje su mladi zainteresovani i koje su spremni da analiziraju, projekat je, između ostalog, doprineo identifikaciji i prevazilaženju pojedinih stereotipa, generalizacija i predrasuda u međusobnom poimanju srpskog i nemačkog društva.

 

Brojni studenti iz Novog Sada i Berlina aktivno su učestvovali u realizaciji projekta: Milica Davidović, Anđela Jovanović, Milica Lalić, Ana Milešević, Maja Najdanović, Larisa Belina, Marija Berenike, Jonas Ibel, Liza Kliš, Feliks Mišen, a materijalnu podršku pružile su organizacije MitOst i Udruženje prijatelja Tehničkog univerziteta Berlin.

 

Izložba u Novom Sadu trajaće do 26. maja, a potom se u junu seli u Berlin, u Budimpešti će biti priređena u oktobru, a Beogradu u martu 2020.
Izložba "Paralelne biografije Srbija/Nemačka: Identitet i rad"
Kada? 15. maj 2019 . / Gde? Muzej grada Novog Sada

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 2 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
1
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

opens 2019 betanija hrana elektrovojvodina opens distrikt OK Vojvodina isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad sahrane JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije gradsko groblje servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje novorođenčad štrand bez struje sahrane novi sad novosadsko porodilište havarija na vodovodu groblje lisje bez vode radosne vesti Spens bebe vremenska prognoza almaško groblje