Bog masakra

(Le Dieu du Carnage)
Jasmina Rezakomedija


Režija: Petar Jovanović


Podela:
Tanja Pjevac
Ognjen Petković
Bojana Tušup
Strahinja Bojović


Plus teatar


„Bog masakra” Plus teatra na repertoaru Pozorišta mladih


Jasmina Reza je svakako napravila dobar posao pišući dramu “Bog masakra” (2006), koja je od nedavno i na repertoaru Pozorišta mladih u Novom Sadu (koprodukcija sa Plus teatrom).


Preciznije, reč je o komediji, u Francuskoj omiljenom i dobro utabanom žanru, što je spisateljici moglo samo da oteža zadatak. Ipak, ostvarila je dvostruku pobedu. Zadovoljna je bila i kritika i publika, komad je preveden na engleski, na kom je čak doživeo i jednu “holivudsku” ekranizaciju.


“Bog masakra” je komedija situacije. Dva para se kao roditelji susreću da bi porazgovarali o suštinski bezazlenom incidentu koji se dogodio među njihovom decom, da bi, kako razgovor odmiče, njihov odnos postajao sve dubiozniji, do potpunog vraćanja na početak i tuču, koja se sada pojavljuje na vidiku među njima. Za jedan deo zapleta ključan je otac “nasilnika”, Alen, advokat u sred skandala sa jednim od lekova farmaceutske kompanije koju zastupa. Zbog toga mu telefon non-stop zvoni i ljude oko njega dovodi do ludila. Drugi deo scene rezervisan je za majku “žrtve”, Veroniku, koja je agilni borac za ljudska prava i dostojanstvo, i upravo piše knjigu o pokolju u Darfuru…


Ni Alenova žena Aneta, ni Veronikin muž Mišel nisu cvećke. Iako kao ono što se zove obični i normalni ljudi ispočetka igraju drugorazrednu ulogu u spektakularnom okršaju nezainteresovanog oca i prezainteresovane majke, i njihovi će se živci istanjiti, pa će pokazati svoje pravo domaćinsko naličje.
Sada već može biti jasno da je Jasmina Reza pažnju svom dramskom delu pribavila briljantno slažući nivoe i slojeve koji se protežu od svakodnevice do visoke politike. Sve teče prirodno i neusiljeno, od izbora likova, preko odnosa među njima, do situacije u koju će zapasti. Biti dete, supružnik, roditelj, manje ili više uspešan član društva, srediti stan ili kuću, nije isto što i srediti život, čitav svet. U “Bogu masakra”, to je povezano sa celim civilizacijskim hodom kojem se ljuštura može promeniti, ugladiti, ali iznutra je uvek reč o istoj vrsti nakaradnog divljaštva, nelagode u koju nas dovode bazični instikti ili prosuđivanja.Bez puno komičkog preterivanja ili davanja značaja konktekstu očigledno univerzalne aktuelnosti, reditelj Petar Jovanović i glumci Bojana Tušup (Veronika), Strahinja Bojović (Mišel), Tanja Pjevac (Aneta), Ognjen Petković (Alen) su u Pozorištu mladih uspešno postavili komad na scenu. Suzdržano i nenametljivo osvajajući scenu kao likovi, u pozitivne domete se može svrstati i uspela gradacija scenske dinamike, što je, kako komad odmiče i odlaže svoj neočekivani rasplet, jedan od njegovih najvećih zahteva. Kao takva, predstava “Bog masakra” u Pozorištu mladih drži pažnju i sigurno je da nudi dobru i kvalitetnu zabavu svakome ko bi iz bračne i roditeljske vizure da protrese goruće teme našeg vremena.Igor Burić, Dnevnik, 01.02.2015.


 

Bog masakra
Kada? 16. maj 2019 . u 21:30 h / Gde? Srpsko narodno pozorište

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 2 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

servisne informacije sahrane horoskop Vreme u Novom Sadu isključenje vode raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad raspored ispraćaja i sahrana matičar novi sad jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja jkp novosadska toplana novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište servisne informacije novi sad bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević gradsko groblje betanija Isključenje struje novosađani isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod RHMZ klinika za ginekologiju i akušerstvo restorani novi sad elektrovojvodina bez vode vremenska prognoza