"MUZEJI ZA 10" u Galeriji Matice srpske

"MUZEJI ZA 10" u Galeriji Matice srpske
13-19. maj 2019. godine od 10.00 do 22.00 sata


Manifestacija MUZEJI ZA 10 se, peti put po redu, održava od 13. do 19. maja 2019. godine i obuhvata obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Galerija Matice srpske je kao i prethodnih godina pripremila bogat program, a svoja vrata će tokom trajanja manifestacije otvoriti od 10.00 do 22.00 sata, a u subotu 18. maja od 10.00 do 24.00 sata. Ulaz je svih sedam dana besplatan.


Svake godine ova najveća nacionalna muzejska inicijativa, privuče oko 200.000 posetilaca. Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priprema brojne sadržaje. O programima drugih muzeja možete se informisati na http://www.muzejisrbije.rs
Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se ove godine obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja 2019. godine.


Ovogodišnja tema manifestacije, ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja, "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije", stavlja akcenat na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama. Nekada statične institucije, muzeji redefinišu svoju ulogu kako bi postali interaktivniji, još više okrenuti ka publici i zajednici, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju. Iz tog razloga je program Galerije Matice srpske tokom manifestacije posvećen najrazličitijim temama i namenjen svim kategorijama posetilaca.


IZLOŽBE GALERIJE MATICE SRPSKE:


13–19. maja od 10.00 do 22.00 sata
Stalna postavka srpske umetnosti od XVIII do XX veka
Izložba "Slike velikih formata ‒ svedočanstva epoha"
Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti"
Izložba "Zbirka primenjene umetnosti Galerije Matice srpske"


17–19. maj od 10.00 do 22.00 sata
Slika u gostima: delo Đure Jakšića Devojka u plavom u Galeriji Matice srpske; delo Uroša Predića Nadurena devojčica u Narodnom muzeju u Beogradu


od 13. maja u 18.30 sati
Izložba digitalnih printova Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske u Galeriji „Gradac” u Raškoj


od 17. maja u 19.00 sati
Izložba Sava Šumanović i tajna pod kupolom u Kulturnom centru Srbije u Parizu

PROGRAM U GALERIJI MATICE SRPSKE:


13. maj, Muzej za... proširena iskustva
10.00–22.00 sata: Obilazak stalne postavke uz mobilnu aplikaciju Doživi umetnost
Zahvaljujući mobilnoj aplikaciji Galerije Matice srpske kroz tri Galerijske ture – Doživi umetnost, Galerijska tura Save Tekelije i Potraga za blagom ‒ posetioci različitog uzrasta i interesovanja mogu da saznaju o umetničkim i društvenim fenomenima XVIII, XIX i XX veka, o istoriji Galerije Matice srpske „iz ugla Save Tekelije”, o umetnicima i njihovim delima na putovanju kroz vreme s Magičnom Maticom. Aplikacija s elementima proširene stvarnosti (Augmented Reality) omogućava zanimljiviju i bogatiju interpretaciju umetničkih dela i nudi mogućnost da spoznamo različite istorijske epohe i osetimo duh prošlih vremena. Umetnička dela koja ŽIVE pod krovom Galerije Matice srpske, pokušali smo da OŽIVIMO. Na vama je da ih uz pomoć naše mobilne aplikacije DOŽIVITE na svojstven način.


14. maj, Muzej za... priče o malim stvarima
12.00 sati: Promocija kataloga Zbirka primenjene umetnosti Galerije Matice srpske
19.00 sati: Predstavljanje Zbirke primenjene umetnosti Galerije Matice srpske
Galerija Matice srpske pored velikih zbirki slikarstva, grafike, crteža, vajarstva u svom fondu čuva i manje zbirke poput zbirke primenjene umetnosti. Ova zbirka biće prvi put predstavljena javnosti kroz izlaganje u Stalnoj postavci i promociju kataloga Zbirka primenjene umetnosti. Raznovrsni artefakati koji čine ovu zbirku, ukupno njih 28, su predmeti različite vrste poput dekorativnih metalnih tanjira sa mitološkim scenama, keramoskulptura, reljefa, majolika, paradnih štafelaja pa čak i porcelanskih lula koje su pripadale dr Milanu Saviću, sekretaru Matice srpske.


15. maj, Muzej za... sve nas
19.00 sati: Inkluzivna međunarodna izložba Budi umetnik – Igraj se sa mnom
Koncert orkestra „Dobri ljudi”
Inkluzivna radionica Plodovi naše kulturne „bašte”
Muzej je mesto za sve nas, iz tog razloga će Galerija Matice srpske u okviru manifestacije predstaviti inkluzivnu međunarodnu izložbu Budi umetnik – Igraj se sa mnom koju su realizovale škola „Milan Petrović” iz Novog Sada i Društvo za kulturu inkluzije i centar „Janez Levec” iz Ljubljane. Izloženi radovi su deo 12. inkluzivnog međunarodnog likovnog takmičenja i prikazuju dve teme „Igraj se sa mnom” i „Kulturna baština”. Publika će pored same izložbe, moći da uživa u koncertu orkestra „Dobri ljudi” i učestvuje u inkluzivnoj radionici Plodovi naše kulturne „bašte“.


16. maj, Muzej za... nove perspektive
19.00 sati: Razgovor o konzervaciji i restauraciji savremene umetnosti
Muzejska etika i skup pravila koje definišu pristupe zaštiti, konzervaciji i restauraciji umetničkih predmeta razvijana je sa pogledom na tradicionalne umetničke izraze. Međutim, sa dinamičnim razvojem i promenama u umetničkim praksama, muzejska struka je stavljena pred nove izazove i potrebu da preispita ustaljene metode i pristupe zaštiti kada su u pitanju savremena umetnička dela. U dijalogu konzervatora, budućih umetnika i onih već ostvarenih govoriće se o očuvanju i zaštiti savremenih dela koja se konstantno prikupljaju i koja će se tek prikupljati. Koje su sve specifičnosti savremene umetnosti s kojima se muzejski stručnjaci suočavaju, i kako koristiti prednosti ove umetnosti koju je moguće pratiti paralelno sa njenim nastankom, u svim njenim tehničkim, tehnološkim i umetničkim posebnostima, biće pitanja podstaknuta u razgovoru.


17. maj, Muzej za... nova čitanja
19.00 sati: Predavanje Kad bi moma zvezda bila
Novo čitanje stvaralaštva Đure Jakšića u okviru pratećeg programa aktuelne izložbe Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti predstaviće profesorka dr Mirjana D. Stefanović na predavanju Kad bi moma zvezda bila. Slikarstvo Đure Jakšića neraskidivo je povezano s njegovom poezijom. On je jedan od retkih umetnika gde se može uočiti prožimanja njegovog likovnog i književnog izraza, a koje iz tog razloga predstavlja osobenost i vrednost njegovog dela u srpskoj kulturi. Na predavanju će biti reči o tome koliko je Đura Jakšić negovao moderne stilske postupke, moderan stih i neuobičajene kovanice. Ovo je prilika da čuvenog pesnika počnemo da razumevamo na način avangardnosti, ali i da postavimo pitanje šta zapravo znači kanonizovani pridev „romantičarski“.


18. maj, Muzej za nove trendove (Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja)
11.00–12.30 sati: Kreativna radionica za decu Mila, Mila i u snove mi se skrila
13.00 sati: Kustosko vođenje kroz izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti
17.00 sati: Predavanje „Devojka u plavom” Narodnom muzeju u Beogradu, Lidija Ham Milovanović, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu
17.00–19.00 sati: Inkluzivna radionica Per.Art organizacije Više od pristupačnosti
17.00–18.30 sati: Kreativna radionica za decu Zamisli i nacrtaj, iseci i kreiraj!
19.00 sati: Moda inspirisana umetnošću – priča o umetničkim delima Galerije i modnim kreacijama Zage Kal Mar
21.00 sat: Kustosko vođenje kroz izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti


19. maj, Muzej za... mlade
13.00 sati: Kustosko vođenje kroz izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti
17.00 sati: Vođenje mladih kustosa kroz izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti
18.30 sati: Interaktivna predstava Martin san
Galerija Matice srpske nekoliko godina u nazad posebnu pažnju poklanja mladim posetiocima. Iz tog razloga, u okviru manifestacije mladi srednjoškolci će u Galeriji imati priliku da kulturno nasleđe Srbije interpretiraju iz svog ugla. U 17.00 sati će grupa mladih kustosa koji su već stekli iskustvo u realizaciji izložbe Mladi biraju, tumačiti izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti. U 18.30 sati mladi iz trupe Tačka gledišta odigraće predstavu Martin san, koja nam daje odgovore na pitanja: šta se dešava sa našim snovima, da li ih ostvarujemo ili ih tokom života napuštamo, da li možemo da prevaziđemo prepeke i borimo se za njih. Interaktivnim pristupom će i publika moći da „sanja” i iznađe rešenje za bolje sutra.Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

"MUZEJI ZA 10" u Galeriji Matice srpske
Kada? 16. maj 2019 . / Gde? Galerija Matice srpske

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

EPS sahrane JGSP "Novi Sad" almaško groblje bebe RHMZ vremenska prognoza novi sad horoskop štrand jkp lisje jkp novosadska toplana horoskopski znaci servisne informacije novi sad betanija gradsko groblje elektrovojvodina radosne vesti bez struje raspored sahrana novi sad novosađani dunav servisne informacije novosadsko porodilište bez vode novorođenčad havarija na vodovodu isključenja struje porodilište matična knjiga rođenih Miloš Vučević