Tribina „Verski identiteti u Evropi“

Tribina „Verski identiteti u Evropi“ biće održana u četvrtak, 16. maja u 18 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je profesor doktor Ljubiša Despotović.


Na predavanju će primarno biti analizirane osobenosti  religijsko-konfesionalnih identiteta u Evropi.  U Evropi je tokom moderne došlo do snažnih procesa dehristijanizacije Starog kontinenta, pa je jedan znatan broj njenih građana, a pogotovo društvene elite, u velikoj meri izgubio religijsku komponentu hrišćanstva, a zadržao samo njenu kulturno-civilizacijsku. Sada dominantno civilizacijsko hrišćanstvo Evrope, opstalo je kao vrednosno-institucionalni kompleks koji baštini najbolje tradicije religijskog hrišćanstva, gradeći na njemu demokratski poredak i brižljivo poštovanje ljudskih prava i sloboda. Ovde je reč o jedinstvenoj vrsti demokratske političke kulture, obrazaca i standarda građanskih vrednosti koje su se koncentrisale oko odbrane  političke slobode i civilne autonomije. Zato je u analitičkom postupku neophodno  diferencirano pristupiti, razlučivanju motiva i uzroka mogućih sukoba, a u fazi sinteze jasno oceniti njihov mogući intenzitet i stepen konfliktnosti. Sa strane velikog broja građana zemalja članica EU, koji su identitetski sebe definisali kao hrišćane, u fokusu je pre svega odbrana vlastitog načina života, demokratskih vrednosti i sloboda koje uživaju, pa tek onda religijskih obrazaca tradicionalnog hrišćanstva.

Tribina „Verski identiteti u Evropi“
Kada? 16. maj 2019 . u 18:00 h / Gde? Kulturni centar Novog Sada

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 4 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje restorani novi sad elektrovojvodina bez vode RHMZ klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija raspored ispraćaja i sahrana servisne informacije novorođenčad gradsko groblje Vreme u Novom Sadu novosađani matičar novi sad novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija Isključenje struje isključenja struje servisne informacije novi sad sahrane horoskop