MINIMALFEST, festival minimalističke muzike

K O R E N I
„Minimalfest je mali prozor u veliki svet minimalističke muzike, stilskog pravca koji u svetskim razmerama traje već više od pedeset godina. I pored toliko dugog perioda postojanja, i ogromne popularnosti u svetu, ovaj stilski pravac u Srbiji ni izdaleka nije dovoljno poznat. Upravo iz tog razloga smo kolega Vladimir Cvijić i ja došli na ideju da organizujemo festival da bismo široj publici ukazali na rad najvažnijih autora ovog pravca u svetu i kod nas. Ovaj festival savremene muzike je stilski potpuno usmeren i u tom smislu je u našem muzičkom životu sasvim jedinstvena pojava. U pitanju je pilot verzija, a iskreno se nadamo da ćemo uspeti da nastavimo s radom i u narednim godinama.
Slogan pod kojim se odvija ovaj festival je KORENI jer će ovom prilikom biti prikazani sami počeci ovog pravca u SAD i Srbiji tako da će neke od antologijskih kompozicija najvažnijih autora biti izvedene po prvi put u našoj sredini“. Vladimir Tošić, selektor festivala


MINIMALFEST je premijerno održan u Beogradu 10. decembra 2018. u sali Italijanskog instituta za kulturu i to s istim programom koji će čuti i publika u Novom Sadu.
Ulaz je BESPLATAN!


Izvođači – pijanisti:
Lidija Stanković, Ljiljana Vukelja, Dragana Raić, Vladimir Cvijić


Program:
La Monte Young: Composition 1960 #7 (1960)
Philip Glass: Music in Fifths za klavir (1969)
Steve Reich: Piano Phase za dva klavira (1967)
Terry Riley: Study nr.1 za klavir (1965)
***
Miroslav Savić: 10 za klavir (1976)
Milimir Drašković: HPSCHD op2 (2004)
Lazarov Miodrag Pashu: Vreme 2 (1981-86)
Miloš Raičković: Mirror (Permutations IV)
Vladimir Tošić: Retida za klavir (1988)


Lidija Stanković je diplomirala na Akademiji za muziku u Ljubljani, u klasi prof. Dubravke Tomšič-Srebotnjak, a magistarske studije završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Arba Valdme. Dobitnica je značajnih nagrada i priznanja tokom školovanja i studija. Nastupala je s Beogradskom, Zagrebačkom i Slovenačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Ljubljana, Dubrovačkim festivalskim orkestrom, orkestrom RTV Brisel, Novosadskim kamernim orkestrom, gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”, „Gudačima Svetog Đorđa“ i kamernim orkestrom „Žebeljan”. Održala je solističke koncerte u svim većim gradovima bivše Jugoslavije i gostovala kao solista i kamerni muzičar u Italiji, Belgiji, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Poljskoj i Velikoj Britaniji.
Lidija Stanković je nastupala i na značajnim festivalima kao što su: Bemus, Nomus, Nimus i Tribina kompozitora. Kao kamerni muzičar sarađivala je s našim renomiranim umetnicima, poput Vesne Stanković, Aleksandra Madžara i Anete Ilić.
Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Godine 2017, dobila je Veliku plaketu Univerziteta Umetnosti, u znak priznanja za izuzetne pedagoške rezultate i doprinos razvoju Fakulteta muzičke umetnosti i Univerziteta umetnosti.


Vladimir Cvijić je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nevene Popović. Učestvovao je na najznačajnijim festivalima u zemlji i regionu. Kao solista je nastupao s Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Niškim simfonijskim orkestrom, gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“ , Srpskim kamernim orkestrom, Gudačima Svetog Đorđa i drugim. Snimao je za RTS, kao i za tri autorska kompakt diska kompozitora Vladimira Tošića u izdanju PGP RTS i FMU u Beogradu. Laureat je domaćih i međunarodnih takmičenja, od kojih se ističe nagrada Grand Prix Claude Kahn na međunarodnom konkursu Klod Kan u Parizu. Dobitnik je nagrade iz fonda „Emil Hajek“, kao i Oktobarske nagrade Grada Beograda za stvaralaštvo mladih. Jedan je od osnivača (2002) i predsednik Udruženja pijanista Srbije. Zaposlen je kao redovni profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.


Ljiljana Vukelja je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavala se kod poznatog francuskog pijaniste Mišela Berofa u Frajburgu, a potom je radila s pijanistom i dirigentom Žan-Fransoa Antoniolijem u Lozani. Odbranila je doktorski umetnički projekat iz izvođačkih umetnosti pod mentorstvom prof. Dejana Sinadinovića na FMU u Beogradu. Laureat je međunarodnog takmičenja u Nauenu (Nemačka, 2006) i međunarodnog takmičenja u Gajaru (Francuska, 2004), kao i dobitnica brojnih priznanja na takmičenjima u Srbiji, i nagrada na međunarodnim takmičenjima za mlade u Rimu, Tortoni i Ankoni. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar širom Evrope i u SAD. Sarađivala je sa Beogradskom i Temišvarskom filharmonijom, Ansamblom ,,Stanislav Binički“ Simfonijskim orkestrom RTS i Kamernim orkestrom „Pro klasika“. Nastupala je na brojnim festivalima u zemlji i u inostranstvu. Snimala je za RTS, kao i za tri autorska kompakt diska kompozitora Vladimira Tošića, u izdanju FMU u Beogradu. Angažovana je kao vanredni profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.


Dragana Raić je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Srđana Grbića. Postdiplomske studije je završila u klasi prof. Marije Đukić. Završila je specijalističke i doktorske studije za kamernu muziku na FMU. Dobitnica je nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Član je klavirskog trija „Aurora“ od 1997. godine s kojim nastupa u brojnim gradovima u zemlji i u inostranstvu. Pomenuti ansambl je osvojio priznanje/nagradu za najbolji trio na majstorskom kursu u Vajkershaimu. Dragana Raić je angažovana kao viši umetnički saradnik, na Katedri za duvačke instrumente FMU u Beogradu.

Više detalja: https://www.muzickaomladina.org/?event=minimalfest-festival-minimalisticke-muzike&event_date=2019-10-17

MINIMALFEST, festival minimalističke muzike
Kada? 17. septembar 2019 . u 20:00 h / Gde? Sinagoga

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 2 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
1
0

* Sva polja su obavezna

Isključenje struje izmena režima saobraćaja servisne informacije KCV bebe raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad klinički centar vojvodine matičar novi sad sahrane novi sad Aleksandar Vučić isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo šoping centar promenada novosadska policija jkp novosadska toplana betanija bez struje Spens JGSP "Novi Sad" jkp lisje novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad novosađani servisne informacije novi sad bez vode isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina