Festival savremenog plesa "Tanz Platz"

Festival savremenog plesa Tanz Platz, Novi Sad, 17. i 18. septembar 2020.

Četvrto izdanje međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platz u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad,usled renoviranja Kineske četvrti i prostora SKCNS Fabrika, održava se van svoje matične scene u KS „Eđšeg“ 17. i 18. septembra 2020. godine. Ovogodišnji Festival predstaviće tri performansa od 20 najboljih iz selekcije Aerowaves-a za 2019. godinu.

Panel razgovor „Koreografisana kriza: kako pleše čovek sa maskom“ označiće početak ovogodišnjeg festivala Tanz Plaz u Novom Sadu. Kroz diskusiju učesnika pokušaćemo da redefinišemo okvir plesnih festivala (i izvođačkih umetnosti uopšte) u vremenu pandemijske krize, ograničenog kretanja i susretanja tela, restrikcije kolektivnog tela i niza drugih promena uobičajenog režima života i rada. Istovremeno, želimo da ukažemo i na priliku za preispitivanje nekih od ključnih termina savremene umetničke produkcije poput kolektivnog rada, umetnosti, kao odgovorne društvene prakse, brige (care) u i kroz umetnost i tako dalje.

Učesnici panela govoriće pod maskama o svojim iskustvima i razmišljanjima o tim promenjenim uslovima, nagoveštavajući nova pitanja i usmeravajući pažnju publike na iznuđeni format Festivala koji uvodi kolektivno gledanje video-snimaka predstava. Panel će moderirati Marijana Cvetković (producentkinja, kustoskinja i aktivistkinja, članica Stanice Servis za savremeni ples, predavačica na Univerzitetu umetnosti u Beogradu), a na panelu će učestvovati: Jelena Alempijević (koreografkinja, plesačica i plesna pedagoškinja, članica kolektiva Pokretnice i koosnivačica istoimenog Festivala); Jovana Rakić (koreografkinja, performerka, plesna pedagoškinja, članica Stanice Servis za savremeni ples, mentorka programa Generator za razvoj plesnog pozorišta za decu); Sonja Pregrad (koreografkinja, izvođačica i pokretačica brojnih plesnih inicijativa, među kojima je Antisezona u Zagrebu, Dimitrije Kokanov (dramski pisac, dramaturg pozorišta Atelje 212) i Marko Milić (koreograf i performer, član Stanice Servis za savremeni ples).

Na programu centralnog (plesnog) dela Festivala naći će se četiri koprodukcije i umetnici iz Francuske, Norveške i Češke. Tanz Platz u Novi Sad dovodi mlade i uspešne koreografe i plesače, predstavljajući aktuelne tendencije u savremenom plesu. Ovogodišnje izdanje Festivala nužno donosi promene formata izazvane pandemijom virusa Kovid 19, te će tri performansa biti predstavljena kroz video-projekcije praćene razgovorom uživo sa umetnicima putem video-konferencije, dok će entuzijastični umetnici iz Češke, ipak, nastupiti i sa njima će publika moći da razgovara posle predstave.

Program će biti upotpunjen novosadskom premijerom kratkog inkluzivnog plesnog filma Pogled u produkciji grupe Hajde da... Film je nastao kao koautorski rad plesača (sa i bez invaliditeta), koreografa i reditelja, postavljen je konceptulano, kao četiri isprepletane plesne linije, u kojima se prva odnosi na intimni pogled usmeren ka sebi samom, druga pogled (iz neke druge perspektive) na sopstvene nemoćne delove, a treća donosi pogled na svoje kapacitete da se prevaziđu postavljeni okviri. Četvrta tematska linija se odnosi na zajedništvo i time predstavlja proširenje pogleda, odnosno širenje perspektive. Svaka od ovih podcelina u filmu je realizovana karakterističnim filmskim postupkom, tako da svaka tema ima i svoj poseban filmski jezik.
Film, osim svojih umetničkih kvaliteta ima za cilj i da ukaže na značaj inkluzivnog rada u umetnosti i promoviše stvaralaštvo osoba sa invaliditetom.

Prvi dan Festivala posvećen je francuskim umetnicima, te ga otvara predstava Self Made Man, koja se realizuje uz podršku Francuskog instituta u Srbiji kroz program Teatroskop i programa La Collection Francuskog instituta u Parizu. Self Made Man je predstava francuske umetnice Nine Santes koja se poigrava pokretom i pevanjem, razmatrajući scenu, kao prostor za majstorstvo, kao pogled kroz tkanje. Predstava se bavi izgradnjom (sebe), (re)izgradnjom, (de)konstrukcijom tela, zvuka, figura i pejzaža pokušavajući da postigne nesigurni ekvilibrijum između vremena promišljanja i vremena izvođenja, potom postaje polifonični zbir za samoukog, kroz proces ponovnog stvaranja sebe, pojavljuje se gramatika preživljavanja dolazi do postizanja spore i prefinjene utopije.

Iste večeri predstaviće se dvostruka laureatkinja Aerowaves platforme, Linda Hejford sa performansom AlShe/Me. Linda nastupa sa svojim bratom, Majkom Hejfordom u duetu koji se bavi prolaznim karakterom roda i u kojem se brat i sestra poigravaju svojim suptilnim razlikama; igra koja otkriva njihovu jedinstvenu povezanost. Linda u komadu razvija dalje svoje istraživanje o metamorfozama i fizičkoj transformaciji, fokusirajući se na odnos između brata i sestre, ona sagledava njihove međusobne uticaje, kroz šta sve oni pate, kako percipiraju ili internalizuju tu patnju.

Ulaz na sve programe je besplatan. Program se održava u bašti KS „Eđšeg“

SATNICA
17. 9. 2020.
19.00–19.55 Panel diskusija:: Koreografisana kriza kako pleše čovek sa maskom (gosti: Marko Milić, Dimitrije Kokanov, Jelena Alempijević, Jovana Rakić i Sonja Pregrad moderatorka: Marijana Cvetković).
Pauza 5’
20.00–20.50 Video-projekcija performansa Self Made Man, Nina Santes, 50’
Pauza 5’
20.55–21.25 Video-projekcija performansa AlsheMe, Linda Hejford, 30’
21.30–22.00 Razgovor sa umetnicimaProducent Festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu. Festival su podržali i mreža Aerowaves, Program Kreativna Evropa Evropske unije, Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Evropska prestonica kulture Novi Sad kroz program Kaleidoskop, Francuski institut u Srbiji kroz program Teatroskop i program La Collection Francuskog instituta u Parizu.

Uredbom Vlade Srbije neophodno je nošenje maski I održavanje distance.

Više detalja: https://www.facebook.com/events/921987011624537/

Festival savremenog plesa "Tanz Platz"
Kada? 17. septembar 2020 . u 19:00 h / Gde? Eđšeg - kulturna stanica

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 3 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
1
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.