Festival savremenog plesa Tanz Platz

Četvrto izdanje međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platz u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, usled renoviranja Kineske četvrti i prostora SKCNS Fabrika, održava se van svoje matične scene u KS „Eđšeg“ 17. i 18. septembra 2020. godine.
Ovogodišnji Festival predstaviće tri performansa od 20 najboljih iz selekcije Aerowaves-a za 2019. godinu.
Panel razgovor „Koreografisana kriza: kako pleše čovek sa maskom“ označiće početak ovogodišnjeg festivala Tanz Plaz u Novom Sadu. Kroz diskusiju učesnika pokušaćemo da redefinišemo okvir plesnih festivala (i izvođačkih umetnosti uopšte) u vremenu pandemijske krize, ograničenog kretanja i susretanja tela, restrikcije kolektivnog tela i niza drugih promena uobičajenog režima života i rada. Istovremeno, želimo da ukažemo i na priliku za preispitivanje nekih od ključnih termina savremene umetničke produkcije poput kolektivnog rada, umetnosti, kao odgovorne društvene prakse, brige (care) u i kroz umetnost. Učesnici panela govoriće pod maskama o svojim iskustvima i razmišljanjima u promenjenim uslovima, nagoveštavajući nova pitanja i usmeravajući pažnju publike na iznuđeni format Festivala koji uvodi kolektivno gledanje video-snimaka predstava. Panel će moderirati Marijana Cvetković (producentkinja, kustoskinja i aktivistkinja, članica Stanice Servis za savremeni ples, predavačica na Univerzitetu umetnosti u Beogradu), a na panelu će učestvovati Jelena Alempijević (koreografkinja, plesačica i plesna pedagoškinja, članica kolektiva Pokretnice i koosnivačica istoimenog Festivala); Jovana Rakić (koreografkinja, performerka, plesna pedagoškinja, članica Stanice Servis za savremeni ples, mentorka programa Generator za razvoj plesnog pozorišta za decu); Sonja Pregrad (koreografkinja, izvođačica i pokretačica brojnih plesnih inicijativa, među kojima je Antisezona u Zagrebu, Dimitrije Kokanov (dramski pisac, dramaturg pozorišta Atelje 212) i Marko Milić (koreograf i performer, član Stanice Servis za savremeni ples).
Na programu centralnog (plesnog) dela Festivala naći će se četiri koprodukcije i umetnici iz Francuske, Norveške i Češke. Tanz Platz u Novi Sad dovodi mlade i uspešne koreografe i plesače, predstavljajući aktuelne tendencije u savremenom plesu. Ovogodišnje izdanje Festivala nužno donosi promene formata izazvane pandemijom virusa Kovid 19, te će tri performansa biti predstavljena kroz video-projekcije praćene razgovorom uživo sa umetnicima putem video-konferencije, dok će entuzijastični umetnici iz Češke, ipak, nastupiti i sa njima će publika moći da razgovara direktno posle predstave.
Program će biti upotpunjen novosadskom premijerom kratkog inkluzivnog plesnog filma Pogled u produkciji grupe Hajde da... Film je nastao kao koautorski rad plesača (sa i bez invaliditeta), koreografa i reditelja, postavljen je konceptulano, kao četiri isprepletane plesne linije, u kojima se prva odnosi na intimni pogled usmeren ka sebi samom, druga pogled (iz neke druge perspektive) na sopstvene nemoćne delove, a treća donosi pogled na svoje kapacitete da se prevaziđu postavljeni okviri. Četvrta tematska linija se odnosi na zajedništvo i time predstavlja proširenje pogleda, odnosno širenje perspektive. Svaka od ovih podcelina u filmu je realizovana karakterističnim filmskim postupkom, tako da svaka tema ima i svoj poseban filmski jezik.
Film, osim svojih umetničkih kvaliteta ima za cilj i da ukaže na značaj inkluzivnog rada u umetnosti i promoviše stvaralaštvo osoba sa invaliditetom.
Prvi dan Festivala posvećen je francuskim umetnicima, te ga otvara predstava Self Made Man, koja se realizuje uz podršku Francuskog instituta u Srbiji kroz program Teatroskop i programa La Collection Francuskog instituta u Parizu. Self Made Man je predstava francuske umetnice Nine Santes koja se poigrava pokretom i pevanjem, razmatrajući scenu, kao prostor za majstorstvo, kao pogled kroz tkanje. Predstava se bavi izgradnjom (sebe), (re)izgradnjom, (de)konstrukcijom tela, zvuka, figura i pejzaža pokušavajući da postigne nesigurni ekvilibrijum između vremena promišljanja i vremena izvođenja, potom postaje polifonični zbir za samoukog, kroz proces ponovnog stvaranja sebe, pojavljuje se gramatika preživljavanja dolazi do postizanja spore i prefinjene utopije.
Iste večeri predstaviće se dvostruka laureatkinja Aerowaves platforme, Linda Hejford sa performansom AlShe/Me. Linda nastupa sa svojim bratom, Majkom Hejfordom u duetu koji se bavi prolaznim karakterom roda i u kojem se brat i sestra poigravaju svojim suptilnim razlikama; igra koja otkriva njihovu jedinstvenu povezanost. Linda u komadu razvija dalje svoje istraživanje o metamorfozama i fizičkoj transformaciji, fokusirajući se na odnos između brata i sestre, ona sagledava njihove međusobne uticaje, kroz šta sve oni pate, kako percipiraju ili internalizuju tu patnju.
Drugi dan Festivala predstavljamo neobični norveški duet, koji čine Ingrid Berger Majer i Las Pasaž u performansu Panflutes and Paperwork koji promišlja, šta u stvari znači plesati uz muziku; na koji način se kreira muzika za ples? U ovom duetu, koreografkinja Ingrid Berger Majer i kompozitor Las Pasaž putem igre razmatraju odnose između plesa i muzike koristeći partiture, kao prioritet strukture nad veštinom i metode nad prilagođavanjem.
Festival Tanz Platz zatvoriće jedan od najzapaženijih umetnika u Aerowaves selekciji protekle godine, Viktor Černicki. Perfomans PLI donosi sa sobom 22 konferencijske stolice, opsesivan ritam i posvećenog čoveka. Inspirisan principima fizike Gotfrida Vilhelma Lajbnica, PLI je nepredvidiv i humorističan performans u kojem je robusnost zamenjena prostornom jednostavnošću i materijalnim minimalizmom. Rezultat je pametan i igran solo, fizička metafora beskrajne ljudske dinamike, strpljenja i stremljenja koje pretvara čak i najobičnije predmete u neverovatna arhitektonska dela.
Ulaz na sve programe je besplatan. Program se održava u bašti KS „Eđšeg“


SATNICA
17. 9. 2020.
19.00–19.55 Panel diskusija: Koreografisana kriza kako pleše čovek sa maskom (gosti: Marko Milić, Dimitrije Kokanov, Jelena Alempijević, Jovana Rakić i Sonja Pregrad moderatorka: Marijana Cvetković).


20.00–20.50 Video-projekcija performansa Self Made Man, Nina Santes, 50’
20.55–21.25 Video-projekcija performansa AlsheMe, Linda Hejford, 30’
21.30–22.00 Razgovor sa umetnicima

Festival savremenog plesa Tanz Platz
Kada? 17. septembar 2020 . / Gde? Eđšeg - kulturna stanica

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.