BESANI U NOVOM SADU

Novosađani i Novosađanke, u sredu 18. aprila stiže nam pisac Goran Stojičić. U knjižari Boolevar Books, od 19 časova sa njim će razgovarati novinarka Vesna Farkaš o multimedijalnoj knjizi "Besani", objavljenoj 2016. godine u izdanju izdavačke kuće Ammonite Books.

Mulitimedijalnoj? Da! Verovatno prvoj takvoj na našim prostorima, a i šire. Uz svaku od trideset pet priča, čitalac dobija isto toliko pesama, kao muzičku podlogu (David Bowie, Massive Attack, Tom Waits, Nick Cave, Tindersticks, Mazzy Star, Mercury Rev, Morphine, Paul Weller, Amy Winehouse, The Smiths i mnogi drugi), skeniranjem odštampanih QR kodova, kao i ilustracije Slavimira Stojanovića Futroa, koji je uradio prelom i korice.

O knjizi:
„Besani” su do sada doživeli tri izdanja. Ovog aprila očekujemo i slovenačko, iza kojeg stoji Mladinska knjiga. U toku je prevod na hebrejski, grčki i turski jezik. Tema u ovim kratkim pričama je ljubav, tj. odnosi između „Nje” i „Njega”.

- Posebnu pažnju izazivaju sarkastični segmenti rukopisa, time utkivljujući u anatomiju matičnog teksta besprekorno prominentnu ćeliju koja, očevidno, predstavlja deo pogleda na svet autora, prizmu kroz koju posmatra spektar dešavanja u životnom ciklusu. Autor je vrlo ofanzivno usmeren ka kvazitradicionalizmu i malograđanštini. Savršeni momenti, pleneći vizuelnošću, na nivou fakata, pokazujući ozbiljnost književnih slika Gorana Stojičića, glavni su adut za to da ova knjiga bude delo koje će se ozbiljno proučavati i izazvati samopreispitivanje svakog od nas, zbog čega se, de facto, može reći da je autor dostigao sopstvenu književnu zrelost. Ove priče nisu samo zanimljivo štivo koje zahteva od čitaoca da se brzo prenosi iz jedne teme u drugu - one su i intelektualno zahtevne time što postavljaju mnogo pitanja, ali i nude mnogo odgovora koji su svi tačni, jer lični doživljaj svega oko nas, pa tako i ovih priča, zavisi isključivo od samog čitaoca i onoga što on čuje da mu se obraća iz njih - a svako će čuti nešto drugačije. Onaj ko želi da čuje – kaže Ivana  Pekić, spisateljica i recenzentkinja knjige „Besani”.


O AUTORU: Goran Stojičić je rođen 1965. godine u Beogradu. Poslovi kojima se bavio ranije nisu bili ni u kakvoj vezi sa književnim stvaralaštvom, ali se nakon objavljivanja „Besanih” sve promenilo, tako da je sada urednik u izdavačkoj kući Ammonite, a piše za: Gle magazin, RYL magazin (gde je i urednik) i Direktnu reč, Baštu Balkana. Piše dve knjige koje će ponovo objaviti za Ammonite.


Više o događaju OVDE.

Powered by Cracker

BESANI U NOVOM SADU
Kada? 18. april 2018 . u 19:00 h / Gde? BulevarBooks IC Bulevar knjižara

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 2 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
1
1

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

Republički hidrometeorološki zavod bez struje četnici servisne informacije novi sad jkp lisje isključenja struje novosađani raspored sahrana novi sad betanija Vreme u Novom Sadu isključenje vode novosadsko porodilište jkp čistoća bez grejanja jkp novosadska toplana sahrane bebe JKP Vodovod i kanalizacija telep Draža Mihailović JGSP "Novi Sad" vremenska prognoza novorođenčad Petrovaradin klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina novi sad bez vode Branka Bežanov Isključenje struje