Otvaranje izložbe: ''Naša istorija, naša sećanja''

zložba ''Naša istorija, naša sećanja''
19-24. februar 2019, Tribina mladih, KCNS

Nakon što je proputovala Južnu i Centralnu Srbiju, prateći napredovanje Istočne armije u jesen 1918, putujuća izložba ''Naša istorija, naša sećanja'', posvećena i danas živim uspomenama na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu, biće predstavljena i novosadskoj publici, nudeći intimne, porodične vizije skrivene pod velom ''Istorije'', prečesto zaboravljene u obeležavanjima jubileja velikih svetskih zbivanja.

Protekao je jedan vek otkako je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

Sećanja na oslobađanje Srbije napredovanjem Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog nasleđa, koje čuvaju mnogi gradovi u Srbiji.

I nakon sto godina, mnogo je porodica u Srbiji koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918, a mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

U okviru izložbe, 19. februara u 19h00 u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, biće prikazan i dokumentarni film ''Istočni front, zaboravljeni front (1915-1919)'', koji na svetlost dana iznosi mnoštvo restaurisanih video zapisa nastalih tokom Prvog svetskog rata, a čuvanih u arhivama Ministarstva odbrane Republike Francuske.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar, (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana).

Više detalja: http://institutfrancais.rs/

Otvaranje izložbe: ''Naša istorija, naša sećanja''
Kada? 19. februar 2019 . u 13:00 h / Gde? Kulturni centar Novog Sada

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 1 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

Vreme u Novom Sadu Draža Mihailović NATO bombardovanje Spens novorođenčad JGSP "Novi Sad" servisne informacije novi sad isključenja struje vremenska prognoza četnici betanija bebe novosadsko porodilište novosađani bez vode elektrovojvodina raspored sahrana novi sad sahrane jkp lisje Branka Bežanov klinika za ginekologiju i akušerstvo novi sad Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode Novosadski polumaraton Isključenje struje gradsko groblje JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza novi sad