Otvaranje izložbe: ''Naša istorija, naša sećanja''

zložba ''Naša istorija, naša sećanja''
19-24. februar 2019, Tribina mladih, KCNS

Nakon što je proputovala Južnu i Centralnu Srbiju, prateći napredovanje Istočne armije u jesen 1918, putujuća izložba ''Naša istorija, naša sećanja'', posvećena i danas živim uspomenama na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu, biće predstavljena i novosadskoj publici, nudeći intimne, porodične vizije skrivene pod velom ''Istorije'', prečesto zaboravljene u obeležavanjima jubileja velikih svetskih zbivanja.

Protekao je jedan vek otkako je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

Sećanja na oslobađanje Srbije napredovanjem Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog nasleđa, koje čuvaju mnogi gradovi u Srbiji.

I nakon sto godina, mnogo je porodica u Srbiji koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918, a mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

U okviru izložbe, 19. februara u 19h00 u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, biće prikazan i dokumentarni film ''Istočni front, zaboravljeni front (1915-1919)'', koji na svetlost dana iznosi mnoštvo restaurisanih video zapisa nastalih tokom Prvog svetskog rata, a čuvanih u arhivama Ministarstva odbrane Republike Francuske.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar, (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana).

Više detalja: http://institutfrancais.rs/

Otvaranje izložbe: ''Naša istorija, naša sećanja''
Kada? 19. februar 2019 . u 13:00 h / Gde? Kulturni centar Novog Sada

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 1 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević vremenska prognoza novi sad Vreme u Novom Sadu isključenja struje novosađani betanija bez struje JKP Vodovod i kanalizacija sahrane elektrovojvodina horoskop servisne informacije novi sad plato spensa raspored sahrana novi sad novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo maturanti Spens Isključenje struje servisne informacije gradsko groblje vremenska prognoza bebe Republički hidrometeorološki zavod RHMZ jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište bez vode