Projekcija dokumentarnog filma “Dubina dva” i razgovor o nesuočenoj prošlosti

Proces društvene tranzicije iz represivnog režima u demokratsko, otvoreno društvo podrazumeva vrednosni preokret i jasan politički i institucionalni raskid sa zločinačkom prošlošću i demontažu zločinačkog sistema vlasti. U tom smislu pitanje tranzicione pravde, individualne i društvene krivice i odgovornosti za zločine iz bliske prošlosti, postaje presudno pitanje demokratske tranzicije Srbije: ko sprovodi tranzicioni proces; ko rukovodi politički život i definiše prioritete tranzicije; ko su tvorci političke kulture i prema kojim vrednostima upravljaju javnim mnenjem; i presudno – ko rukovodi institucionalnim mehanizmom vladavine prava i demokratije?

Stoga je pitanje tranzicione pravde – kako se sećamo žrtava? – pitanje naše političke svakodnevice. Da li je nekadašnja državna zločinačka formula “nema leša, nema zločina” razotkrivena i osuđena, ili opstaje do danas, preformulisana u ‘nacionalni interes’ utemeljen na principu nacionalne identifikacije i razlikovanja “naših” i “njihovih” žrtava?

U svetlu ovog pitanja, u Omladinskom centru CK13 biće organizovana projekcija dokumentarnog filma “Dubina dva” o masovnim grobnicama kosovskih Albanaca ubijenih i tajno ukopanih 1999. godine u okolini Beograda, nakon koje će uslediti razgovor sa autorom filma Ognjenom Glavonićem i kulturološkinjom Aleksandrom Đurić Bosnić.

Film „Dubina dva“ Ognjena Glavonića izrađen je u produkciji Fonda za humanitarno pravo i Non Alligned Films, i deo je inicijative za uspostavljanje mesta sećanja na žrtve pronađene u Batajnici. Film je premijerno prikazan na 66. filmskom festivalu u Berlinu, u februaru 2016. godine. Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks film je osvojio nagradu za najbolju montažu, a na festivalu Open City u Londonu nagrađen je Velikom nagradom žirija. Krajem jula 2016. godine film je dobio nagradu kritike na Atlantida Festivalu u Španiji.

Više detalja: http://ck13.org/?tribe_events=projekcija-dokumentarnog-filma-dubina-dva-i-razgovor-o-nesuocenoj-proslosti

Projekcija dokumentarnog filma “Dubina dva” i razgovor o nesuočenoj prošlosti
Kada? 19. mart 2019 . u 19:00 h / Gde? Omladinski centar CK13 (Crna kuća)

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 5 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

sahrane novi sad klisa bebe isključenja struje Isključenje struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević JGSP "Novi Sad" raspored sahrana i ispraćaja matičar novi sad novosadska policija Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop izmena režima saobraćaja servisne informacije betanija jkp novosadska toplana bez vode raspored sahrana novi sad isključenje vode novorođenčad bez struje servisne informacije novi sad novosađani horoskopski znaci javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje novosadsko porodilište