Projekcija dokumentarnog filma “Dubina dva” i razgovor o nesuočenoj prošlosti

Proces društvene tranzicije iz represivnog režima u demokratsko, otvoreno društvo podrazumeva vrednosni preokret i jasan politički i institucionalni raskid sa zločinačkom prošlošću i demontažu zločinačkog sistema vlasti. U tom smislu pitanje tranzicione pravde, individualne i društvene krivice i odgovornosti za zločine iz bliske prošlosti, postaje presudno pitanje demokratske tranzicije Srbije: ko sprovodi tranzicioni proces; ko rukovodi politički život i definiše prioritete tranzicije; ko su tvorci političke kulture i prema kojim vrednostima upravljaju javnim mnenjem; i presudno – ko rukovodi institucionalnim mehanizmom vladavine prava i demokratije?

Stoga je pitanje tranzicione pravde – kako se sećamo žrtava? – pitanje naše političke svakodnevice. Da li je nekadašnja državna zločinačka formula “nema leša, nema zločina” razotkrivena i osuđena, ili opstaje do danas, preformulisana u ‘nacionalni interes’ utemeljen na principu nacionalne identifikacije i razlikovanja “naših” i “njihovih” žrtava?

U svetlu ovog pitanja, u Omladinskom centru CK13 biće organizovana projekcija dokumentarnog filma “Dubina dva” o masovnim grobnicama kosovskih Albanaca ubijenih i tajno ukopanih 1999. godine u okolini Beograda, nakon koje će uslediti razgovor sa autorom filma Ognjenom Glavonićem i kulturološkinjom Aleksandrom Đurić Bosnić.

Film „Dubina dva“ Ognjena Glavonića izrađen je u produkciji Fonda za humanitarno pravo i Non Alligned Films, i deo je inicijative za uspostavljanje mesta sećanja na žrtve pronađene u Batajnici. Film je premijerno prikazan na 66. filmskom festivalu u Berlinu, u februaru 2016. godine. Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks film je osvojio nagradu za najbolju montažu, a na festivalu Open City u Londonu nagrađen je Velikom nagradom žirija. Krajem jula 2016. godine film je dobio nagradu kritike na Atlantida Festivalu u Španiji.

Više detalja: http://ck13.org/?tribe_events=projekcija-dokumentarnog-filma-dubina-dva-i-razgovor-o-nesuocenoj-proslosti

Projekcija dokumentarnog filma “Dubina dva” i razgovor o nesuočenoj prošlosti
Kada? 19. mart 2019 . u 19:00 h / Gde? Omladinski centar CK13 (Crna kuća)

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 2 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

novorođenčad isključenja struje bez vode matičar Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad jkp lisje bez struje RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija sahrane policija raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe servisne informacije novosadsko porodilište Isključenje struje novosađani Vreme u Srbiji Futog servisne informacije novi sad isključenje vode Vreme u Novom Sadu gradsko groblje Republički hidrometeorološki zavod betanija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija