Изложба "Чувари 8+8+8"

Изложба слика, цртежа и скулптура "Чувари 8+8+8", ауторке Снежане Вујовић Николић биће отворена 20. августа од 19. 00 часова у
КС Свилара, Велика сала.
Изложбу можете посетити до 27. августа.

У просторијама Културне станице Свилара дозвољено је присуство максимално 10 људи, уз поштовање прописане дистанце и обавезно ношење маски. Пренос отварања изложбе можете испратити уживо на Фејсбук страницама Културне станице Свилара и Студентског културног центра Нови Сад.
О изложби

"Чувари" Снежане Вујовић Николић је корпус слика, цртежа и скулптура који приказују ликове њених личних чувара и чувара заједница у њиховом појавном облику. Ови радови у себи носе примордијална и архетипска значења која свако од нас по некој исконској вољи уме да препозна и идентификује. Чувари израњају из света мита и кроче у свет стварности да нас, увек на опрезу, штите и чувају, да стражаре. Њихови ликови су драги. Њихово присуство је драгоцено и чини нас спокојним. Како сама уметница каже „они нас штите од искушења.“
Природа чувара потиче из домена душе. Они су потврда да исто као што постоји колективни дух тако постоји и колективна душа. Наша појединачна лична искуства део су те огромне колективне твари од које су сачињени наши чувари. Они потичу из нашег постојања и из нашег искуства и враћају нам се, препознатљиви иако невидљиви као душа, да брину о нама. Тренутак препознавања њиховог присуства је, према речима уметнице, извор највеће радости.
Интуитивније и природније него други, уметници успевају да виде и препознају чуваре. Снежана Вујовић Николић их материјализује у више димензија и представља их у многим њиховим облицима.
На овој изложби која је свеобухватна in situ инсталација као у серији огледала оцртавају се обриси телесности наших чувара. Из овог корпуса радова слике, које махом потичу из 2012. и 2013, и цртежи који су израђени 2011, излагани су раније, у 2012. и 2014. Ове године ликови чувара охрабрили су се да стекну и пуну материјалну форму скулптура. Чувари су освојили трећу димензију и тиме из магновења, готово деценију пошто су се указали на првим цртежима, изашли у опипљиви физички свет.
Иако су неки од чувара од милоште названи именима, као што су то Прометеј, Посејдон или Играч, или и надимцима, овај корпус радова представља бића чији је неприкосновени задатак да нас без наше посебне воље чувају и штите и који су сходно томе именовани не појединачно већ својом категоријом. Међусобно су различити, чак и када су на истом задатку као што су они распоређени да чувају ноћну стражу. Њихова материјализација у цртежу одговара оној у сликама, али тек у скулптури стичу свој потпуни облик. Обојене, као што се верује да су биле и старогрчке, ове скулптуре представљају солидни, материјални и физички облик оних које представљају у том одређеном тренутку. Иако сразмерно малих димензија, ове скулптуре имају монументални карактер пошто велике душе могу да стану у мајушни простор.
Улазећи у простор ове изложбе у којој смо намах окружени својим чуварима, својим душама, изненађујемо се сусретима и радујемо се њима, препознајући и волећи наше чуваре.
Др Зоја Бојић

Više detalja: https://www.facebook.com/events/291137952173210/

Изложба "Чувари 8+8+8"
Kada? 20. avgust 2020 . u 19:00 h / Gde? Svilara - kulturna stanica

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
1
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.