Koncert Nikole Aleksića i Hilde Švan

Ciklus: Paviljon muzike


K O N C E R T


Nikola Aleksić, violina


Hilda Švan, klavir


Utorak, 23. april 2019.


Svečana sala Gradske kuće, u 20:00 


Ulaz slobodan


P R O G R A M


Mendelson


Sonata za klavir i violinu, f  moll, op. 4


I  Adagio. Allegro moderato


II  Poco adagio


III  Allegro agitato


 Betoven


Sonata za klavir i violinuD-dur, br. op. 12


I  Allegro con brio


II  Tema con Variazioni. Andante con moto


III  Rondo. Allegro


Mocart


RondoG-dur za violinu i klavir, KV 250


Elgar


La capricieuse, za violinu i klavirop. 17


 Vijenjavski


 Scherzo-Tarantelleza violinu i klavirop. 16


 


Nikola Aleksić rođen je u Beogradu. Violinu uči od svoje šeste godine, u klasama M. Ristića i A. Lebedinskog. Sa četrnaest godina postao je redovan student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Mihailovića, gde je diplomirao i stekao zvanje magistra. Potom se usavršavao kod profesora Igora Ozima u Kelnu.


Dobitnik je više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Takođe, dobitnik je druge nagrade na međunarodnom muzičkom konkursu u italijanskom gradu Strezi 1993, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih1994. godine. Dva puta je proglašen za najboljeg studenta violine na FMU. Dodeljena mu je i nagrada Zlatni anđeo za najuspešnijeg mladog umetnika i nagrada Radio Beograda Muzičar godine 2004. Zajedno sa pijanistkinjom Hildom Švan, dobitnik je nagrade Stanojlo Rajičić za najuspešniji resital održan u SANU u sezoni 2014/2015.


Dva puta je kao solista nastupao na BEMUS-u. Imao je niz resitala u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Nastupao je u Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Švajcarskoj, SAD-u, i kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom mladih, beogradskim kamernim orkestrom Majstori gudači, Simfonijskim orkestrom RTS, orkestrom FMU, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije, Niškim simfonijskim orkestrom, Banjalučkom filharmonijom, orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada, Gudačima Svetog Đorđa i kamernim orkestrom Camerata academica. U toku jedne večeri je, kao solista, izveo tri ,,B’’ koncerta (Bah, Betoven, Brams) sa Beogradskom filharmonijom.


Nikola Aleksić je član klavirskog tria Weissburg sa kojim održava redovnu koncertnu aktivnost. Snimao je za televiziju i ostvario trajne snimke za Radio Beograd. Zaposlen je kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.


 


Hilda Švan je rođena u Zrenjaninu, gde je završila nižu i srednju muzičku školu „Josif Marinković“. Od 1996. godine bila je i polaznik „Nulte grupe“ za specijalne talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Kemala Gekića. Sa šesnaest godina upisuje istu Akademiju gde osnovne i master studije završava u klasi profesora Vladimira Ogarkova. U klasi profesora Jokuthon Mihailović na FMU u Beogradu, završila je specijalističke studije, a 2015. godine i doktorske studije.


Osvojila je mnogobrojne nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima: 1995. bila je laureat na Festivalu muzičkih škola Srbije u Subotici; 1996. godine pobedila je na Takmičenju mladih pijanista Jugoslavije u Nišu; 1997. osvojila prvu nagradu na republičkom (Beograd) i prvu specijalnu na saveznom takmičenju (Kotor), kao i prvu specijalnu nagradu na republičkom takmičenju u Beogradu 1999. godine. Na međunarodnim takmičenjima u Parizu (2000), Beogradu („Petar Konjović“ 2000), Strezi (1996) i na takmičenju „Jamaha“ fondacije (2002) osvojila je druge nagrade. Dobitnica je priznanja Izvršnog veća AP Vojvodine za najuspešnijeg pojedinca u oblasti muzike u 1997, 1999. i 2000. godini. Sa violinistom Nikolom Aleksićem postaje dobitnica nagrade „Stanojlo Rajičić“ koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti za najuspešniji koncert u sezoni (2014/2015).


Usavršavala se u zemlji i inostranstvu kod eminentnih profesora kao što su: Miroslava Lili Petrović, Kemal Gekić, Svetlana Bogino, Konstantin Bogino, Eugen Inđić, Edna Golandski, Jene Jando, Peter Topercer, Norma Fišer i drugi. Imala je solističke nastupe u svim najznačajnijim salama u Srbiji, kao i u Parizu, Beču, Badenu, Debrecinu, Segedinu, Rimu, Londonu, Noriču, Gozauu, Moskvi, Solt Lejk Sitiju. U Novom Sadu nastupila je kao solistkinja sa simfonijskim orkestrom AUNS u Sinagogi i sa violinistkinjom Marinom Jašvili u Gradskoj kući u Novom Sadu 2007. godine. Takođe, kao solistkinja, nastupila je sa Jevrejskim kamernim orkestrom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu 2014. godine.


Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu angažovana je kao samostalni stručni saradnik – korepetitor.

Koncert Nikole Aleksića i Hilde Švan
Kada? 23. april 2019 . u 20:00 h / Gde? Gradska kuća

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 4 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje raspored sahrana novi sad restorani novi sad raspored sahrana i ispraćaja bez vode matičar novi sad Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana horoskop servisne informacije servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadsko porodilište novorođenčad novosađani elektrovojvodina isključenja struje bebe Isključenje struje Vreme u Novom Sadu bez struje RHMZ vremenska prognoza sahrane isključenje vode betanija