Pinokio

Balet Srpskog narodnog pozorišta priprema poučnu priču Pinokio o najpoznatijem drvenom lutku, na muziku Nodara Viktoroviča Čanbe (1955, Aphazija, Ruska Federacija), ruskog kompozitora, muzičara, dirigenta, dobitnika nagrade za zaslužnog umetnika Aphazije (2007).


Praizvedba je planirana za subotu, 28. aprila 2018. godine, na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 19 časova, povodom Svetskog dana igre (29. aprila). Prva repriza je planirana za ponedeljak, 30. aprila.


Pinokio je raskošna i maštovita baletska predstava u jednom činu i namenjena je najmlađoj publici, čime se nastavlja dobra tradicija Baleta SNP-a (Vila lutaka, Petar Pan, Crvenkapa, Konjić Grbonjić, Maks i Moric, Mačak u čizmama, Pipi Duga Čarapa, Ko je najmoćniji na svetu?) da repertoar obogaćuje i baletskim predstavama za decu.


Libreto i koreografiju potpisuje Dragan Jerinkić, dirigent je Đanluka Marčano, scenograf Dalibor Tobdžić, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič. Učestvuju solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.


Skice kostima: Mirjana Stojanović Maurič


Baletska predstava je inspirisana romanom „Pinokijeve avanture“ italijanskog pisca Karla Kolodija, o povodljivom drvenom lutku Pinokiju koji lažno ubeđuje sebe da zna šta je najbolje za njega. Zbog toga mnogo greši, ali na kraju postaje dobar dečak. A, pored Pinokija tu su i ostali popularni likovi iz dela: Đepeto, Plava vila, Manđafuoko, Cvrčak, Rozaura, Kolumbina, Lisica, Mačak… 


Pinokio govori o promeni, ali je pre svega sinonim za laž i najveća metafora o laži, krađi, surovoj pohlepi, strahu. Poslužio je kao inspiracija mnogim svetskim baletskim kućama (Sofija, Bugarska; Hong Kong, Kina; Toronto, Kanada; Gdanjsk, Poljska), a takođe poznate su i ekranizacije iz 1911. (režija F. Gijom), 1940. (Diznijeva adaptacija) i 2002. (režija R. Beninji).

Pinokio
Kada? 30. april 2018 . u 19:30 h / Gde? Srpsko narodno pozorište

Prisustvo ovom dešavanju do sada najavilo je 2 posetilaca

Prisustvovaću ovom dešavanju!

Oceni dešavanje:
0
0

* Sva polja su obavezna

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.

servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo istraživanje betanija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija odbojkaški klub vojvodina zdravlje vremenska prognoza MUP JKP Vodovod i kanalizacija beograd Srbija bez vode isključenje vode novosađani matičar bez struje bebe OK Vojvodina Vreme u Novom Sadu elektrovojvodina novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje vladimir putin novorođenčad RHMZ novi sad