021: Novosadski policajac mobingovao koleginicu, slučaj dokazan, ali ona nije vraćena na svoje radno mesto

021: Novosadski policajac mobingovao koleginicu, slučaj dokazan, ali ona nije vraćena na svoje radno mesto

Policijska službenica D. S. iz Rume tužila je i pravnosnažno dobila slučaj za višemesečno zlostavljanje na radu, za koje je odgovarao njen, tada nadređeni, komandir u PU Novi Sad Z. R.

Nakon što je policajki zbog dokazanog mobinga isplaćeno oko 400.000 dinara i zateznu kamatu, MUP sada tu sumu potražuje nazad od komandira zlostavljača, na šta ima i zakonsko pravo.

D. S. za 021.rs kaže da, iako je dobila slučaj na sudu, nije vraćena na svoje radno mesto – nju je komandir u svojoj "osveti" spustio na dva mesta nižu poziciju, sa umanjenom platom.

Portalu 021.rs je poznato puno ime komandira koji je mobingovao policajku, a razlog njegovog neobjavljivanja je taj što je Apelacioni sud u Novom Sadu u potpunosti sakrio identitet pravnosnažno osuđenog pripadnika MUP-a. U dostavljenoj presudi sakriveni su identiteti svih osoba uključenih u ovaj postupak, svih onih koji su mogli da odluče i zaustave zlostavljanje policajke, a to nisu učinili. U ovom slučaju, umesto toga da su identiteti sakriveni, ispravnije je reći da su oni zaštićeni, baš kao i nadležni u sistemu koji nije stao u zaštitu podređenih. 

Vređao i druge policajce 

D. S. je bila vođa smene u Policijskoj ispostavi za bezbednost na železnici. Početkom 2018. godine neposredni rukovodilac joj je bio policijski oficir Z. R, raspoređen na radno mesto v. d. komandira u Policijskoj upravi u Novom Sadu u ispostavi za bezbednost na železnici.

On je mobing počeo već pri prvom susretu sa njom, 4. januara 2018. godine, kad joj je rekao da je došao "da ih sve rašćera i da onda ode odatle" i da za to ima podršku u policiji, navodi se u presudama koje je putem zahteva za dostupnost informacijama od javnog značaja 021.rs dobio od Višeg i Apelacionog suda u Novom Sadu. 

Rekao je da se priprema nova sistematizacija zbog koje će svi biti iznenađeni – da će svim zaposlenima uzeti rešenja po kojima su raspoređeni na radna mesta i da će nju konkretno degradirati na dva mesta nižu poziciju, sa manjom platom. 

Vikao je na nju u više navrata, a kada ga je pitala zbog čega se tako ponaša, rekao je da joj je komandir i da će da "radi šta hoće i kako hoće".

Krajem tog januara 2018. godine, optužio ju je da nije obavila posao koji D. S, kako kaže, jeste obavila, rekavši joj da je "nesposobna i da ne zna da radi 60 odsto svog posla", saznaje 021.rs.

Narednog meseca, februara 2018. godine, ponovio je te optužbe pred svedocima – trojicom njenih kolega iz ispostave i dodao da je "glupača" i da će "videti kako će da prođe", navodi se u pravnosnažnoj presudi. Kada je jedan od kolega upitao komandira zašto se tako ponaša, on je rekao da će oni svi isto proći - i da su svi "neandertalci".

Vređao je i druge zaposlene. Govorio im je da će ih sve rasterati i da je on "ođe glavni, da može da radi šta hoće jer mu se može", vikao je, stvarao tenziju, vulgarno govorio, vređao i ponižavao, pretio izmenama sistematizacije, a naročito je "pikirao" D. S.

 
Žalbe prosleđene optuženom 

Ona je sa još sedam kolega policajaca 27. februara podnela žalbu na njegov rad načelniku policije P. V. On nije odgovorio na dopis, već ga je prosledio onome na kojeg su se zaposleni žalili – komandiru Z. R.

Z. R. se potom na nju derao i pretio joj oduzimanjem posla, da će moći da se žali "ali da žalba neće imati efekta". Iste kolege obratile su se sektoru unutrašnje kontrole 14. marta 2018. godine, a sektor je putem mejla tražio od njih i komandira da izaberu posrednika za mirno rešavanje spora. Razlog – komandir je poručio da je on glavni i da ne želi nikakvo mirno rešavanje spora, iako su oni odabrali posrednika. Konstatovano je da mirno rešavanje nije uspelo.

Grupa policajaca se potom u maju 2018. godine obratila Odseku za praćenje i kontrolu zakonitosti u radu PU Novi Sad, navodeći da sumnjaju da Z. R. krši zakon i kodekse policijske etike, kao i druge akte. Zaključak kontrole je bio da su navodi D. S. neistiniti, kao i da se za deo njenih tvrdnji ne mogu utvrditi činjenice.

Konstatovano je da komandir jeste odgovoran za pogoršanu radnu atmosferu u ispostavi, te da su preduzete mere iz nadležnosti starešine. Nepoznato je, doduše, kakve su mere preduzete, ističe 021.rs. 

Trpela su i deca 

On se potom okomio na D. S. i njenog supruga B. L, s kojim je radila i s kojim ima dvoje dece. Zbog dece su oni uobičajeno radili suprotne smene, ali ih je komandir rasporedio u iste smene, kako ne bi imali kome da daju decu na čuvanje. Rekao je da će učiniti sve da ona bude prinuđena da da otkaz, navodi se u presudi.

Njen suprug je pokušao da razgovara sa komandirom Z. R, ali mu je on rekao da će, ako slučajno decu dovedu na posao, zvati Centar za socijalni rad. Stavio ih je u iste, 12-časovne smene i D. S. je bila prinuđena da otvori bolovanje kako bi čuvala malu decu. 

Kad se vratila s bolovanja, zlostavljanje se nastavilo.

Tekst u celosti pročitajte na sajtu Radija 021.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ja

  pre 194 dana i 1 sat

  Pitanje, da li takav covek Z.R. komandir, nakon toga maltretirànja zaposlene i mobingovanja jos uvek radi u PU Novi Sad. Da li he moguce da takav zlotvor jos uvek radi. Zato nam je tako jer sud neuradi svoj deo kako treba. Moraĺo se naloziti da ona bude vrace a na posao a njega smenuti pod hitno, vifite samo te pretnje, znaci isao je na to on ima vezu i uticaj i na Centar za socijalni rad da joj i oduzmu decu. Poznato nam je kako je i Centar za soc.rad korumpiran. Sve je korumpirano. Uzas

  Oceni komentar:
  2
  15
 • Đoka

  pre 193 dana i 7 sati

  Čudno za ovako uređenu državu. Prosto ne mogu da verujem da se to dešava u ovoj predivnoj zemlji pacova i narkomana.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • SimeonTM

  pre 163 dana i 9 sati

  Za sve je kriv odsek za praćenje i zakonitost rada,oni su ga stvorili i neka sada va... oči. Brukaju celu PU.Trebs videti snimak Čega se MUP stidi to se PU ponosi

  Oceni komentar:
  0
  1