1 OD 5 MILIONA: "Tražimo oslobađanje medija, slobodne i demokratske izbore i promenu sistema" (FOTO I VIDEO)

1 OD 5 MILIONA: "Tražimo oslobađanje medija, slobodne i demokratske izbore i promenu sistema" (FOTO I VIDEO)

Jedanaesti po redu skup nezadovoljnih građana Novog Sada počeo je u 18 časova na Pozorišnom trgu.

Kao i prethodnih nedelja, studenti Univerziteta u Novom Sadu i danas su došli organizovano iz studentskog grada gde su se skupili u 17 sati.


Okupljenim sugrađanima kojih je bilo oko hiljadu, ispred SNP-a su se obratili student i muzičar Nikola Sibinčić koji je danas bio i uvodni govornik, balerina Bojana Leko i prof. dr Janko Veselinović.


Bojana Leko se zahvalila građanima što pokazuju visoku svest izlaskom na ulice. Zapitala se "da li smo bliži cilju i smeni Aleksandra Vučića" i rekla da ona živi u nadi "da jesmo ali da je najvažnije da istrajemo do konačnog cilja i do konačne pobede, da što pre vidimo leđa kriminalcima, štetočinama i izdajnicama Srbije". Zapitala je okupljene građane da li treba da se zabrinu što je patrijarh održao tako sraman govor nedostojan bilo kog iskrenog sveštenika SPC i da on treba da zna da nije posao patrijarha da deli već da okuplja i usmerava "stado".

- Ako želimo da živimo život dostojan čoveka, moraćemo što pre da se rešimo balasta čije je ime Aleksandar Vučić i SNS. Umesto da smiruje i ublažava tenzije između polarizovanih strana, Vučić ih deli, raspiruje i javno preti – nastavila je Leko.


- Sva dobro poznata pljačkaška ekipa iz bivše vlasti je već odavno prešla u SNS sa ciljem da nastavi pljačku. Svaki dan proveden sa njima na vlasti je još jedna havarija u nizu i nesaglediva šteta. Zato istrajte u nameri da bez nepotrebnih podela svi zajedno menjamo društvo i ovaj kancerogeni sistem...Da li Vučić stvarno misli da i dalje ima moć da nas laže, ucenjuje i vara  i da on postavlja uslove da li će i kada biti izbora. Građani su na ulicama jer im je odavno prekipelo. Ovde smo zbog nas, naše dece i zbog zaustavljanja propasti i totalnog kraha naše države. Nadam se da nećemo odustati od zahteva i nećemo se predati i razići dok se zahtevi ne ispune – rekla je balerina. 

Na kraju svog obraćanja je navela tri osnovna zahteva: oslobađanje medija, stvaranje neophodnih uslova za slobodne i demokratske izbore i promena sistema iz korena."Zato nema povlačenja i nema predaje – do konačne pobede. Diktator mora pasti!" – završila je Leko svoj govor.

Profesor dr Janko Veselinović je svoje obraćanje okupljenim građanim započeo rečima: "Dole medijski mrak, dole SNS batinaši, dole Aleksandar Vučić! Dobro veče slobodni Novosađani u neslobodnom Novom Sadu. Dočekasmo proleće čekajući da oteramo ove hohštaplere. Šetali smo i po snegu i po kiši, ono što smo tražili nije se desilo, da se Aleksandar Vučić skine sa grbače ovom narodu. Ali narod je ustao..." Podsetio je da nezadovoljni građani traže medijske slobode, slobodni RTV, pored slobodnog RTS-a i rekao da je stanje medijskog mraka u Vojvodini još gore nego u užoj Srbiji, zato sto je ovde najveći kriminal i pljačka i to treba sakriti. "Novi Sad je postao veš mašina za pranje prljavog novca." 


Veselinović je podsetio je da je noćas gorela jedna od zgrada koju su ti kriminalnci napravili i rekao da će naši paori  postati robovi na svojoj zemlji. "Nećemo im to dozvoliti"

- Vučiću, odakle se ti informišeš, gledaš li Pink ili čitas Informer ili gledas Dnevnik RTV-a u 17 časova? Srbija je ustala, preko 100 gradova je ustalo, ne možeš da se sakriješ. Prva odluka nove vlade treba da bude ukidanje nacionalne frekvencije televiziji Pink, slobodni izbori i slobodni mediji – nastavio je Veselinović.

- Njihov politički kraj biće moguć za početak normalnog života. Ne sme više nikad biti da je sila jedini zakon i da jedan čovek i tuži i sudi i oslobađa. Nikom od nas nije stalo da se penje po kamionu i da govori u megafon, da šeta po zimi i snegu, radije bismo bili na pozorišnoj predstavi, sa svojim studentima, porodicom u svom stanu, ali pre toga, moramo da oteramo ove hohštaplere. Dok se to ne desi, ne možemo ni da budemo dobri roditelji ni dobri profesori ni dobri građani ni dobri ljudi – rekao je profesor Univerziteta u Novom Sadu. 

Podsetio je da je Vučić  dobio rok do 13. aprila da ispuni vrlo jasne zahteve. Ako se to ne desi, Veselinović je pozvao sve građane da se za dve nedelje okupe u Beogradu i da čekaju da ovi zahtevi budu ispunjeni.

Nikola Sibinčić je rekao da je rođen u državi u kojoj čovek radije zaboravlja nego što pamti ."Moja prva sećanja na detinjstvo sa sobom nose sablasne izraze lica na mojim sugrađanima, praćene jezivim zvukom sirena. Dobro se sećam 6. maja 2012. i predsedničkih i parlamentarnih izbora.Sirena nije bilo ali su izrazi lica bili identični kao 1999. godine. Sedam godina radije zaboravljam nego što pamtim i nakon sedam dugih godina, misleći da gore ne može biti, moj i tvoj gradonačelnik Miloš Vučević poziva svoje pristalice da se po svaku cenu obračunaju sa političkim neistomišljenicima, naš gradonačelnik, koji bi trebao da bude simbol naše bezbednosti, deklarisao se kao sigurna kuća i unapred aboilrao one koji planiraju da nam lome kosti kad se ovo završi."

- Mi nećemo stati, ovo se neće završiti dok vi ne postanete prošlost. Šetajmo do pobede – završio je Sibinčić i rekao građanima da nisu sami, oni su nastavili da uzvikuju "Nisi sam", a zatim su oko 18.40 krenuli u šetnju.


Kolona se zaustavila ispred zgrade pošte gde su podržali radnike ove ustanove koji su u štrajku.  

Šetnja se završila ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine gde je drugi put po redu emitovan "NS Dnevnik" uživo. Kao i prošlog petka, vodio ga je Igor Mihaljević, a građani su informisani o najnovijim dešavanjima u zemlji. Svoje viđenje događaja iz prethodne nedelje izneli su Stanko Bosnić, predstavnik pokreta "1 od 5 miliona", Veljko Krstonošić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, Zoran Popnovakov, poštar (predstavnik štrajkača) i student Filip Martin.

Oceni vest:
13
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan