COMMUNIQUÉ: SVAKO JE KOPAČ SVOJE SREĆE

COMMUNIQUÉ: SVAKO JE KOPAČ SVOJE SREĆE

Skriveni troškovi i petostruke naplate našeg napretka...

Često zamišljam kakav bi to odmor bio kada bih trenutke koje provodim u inostranstvu mogao nekako sasvim da odlepim od ostatka svog života. 98.8% života provodim u Srbiji i onda mi i taj mali procenat u kom gledam ostatak sveta izbliza bude posrbijančen, tako što stalno, a mislim da to radi skoro svako odavde, upoređujem. A najanalitičnije i najnapornije mi je kad upoređujem načine na koje se nešto radi Ovde i Tamo. Tako dođeš u situaciju da ti sve bude kao neka obuka i seminar. Nije problem u tome, lepo je uvek učiti i usvajati nove ideje i veštine, gledati tuđa iskustva. Problem je što sve što vidiš tamo, a što je proizvod ondašnje ljubavi prema zdravom razumu, tvoj napaćeni i Srbijom tretirani um dovodi do malih iščašenja. Tako da to bude seminar Za Ništa. Ono od čega ja redovno odlepljujem je razlika između načina obavljanja građevinskih radova bilo koje vrste. Pogotovo ako se radi o nekim popravkama i rekonstrukcijama. Najkonkretnije: radovima na putevima i ulicama.


Neko je odavno primetio da naša država počiva na prihodima od kladionica i pauka. Ja bih tu dodao još jednu važnu privrednu granu, a to je kopanje, tačnije – raskopavanje. Raskopavanje je zapravo multidisciplinarna pojava. Ekonomski savršena po onog ko raskopava, a uključuje i primenu dostignuća teorijske fizike, sociologije, građevinarstva i istorijskih nauka.

Prvo se pronađu sociolog i psiholog sa sadističkim sklonostima. Njima se poveri da odrede kada će raskopavanje najviše da pogodi stanovnike nekog (dela) grada. Ako se radi o prometnoj ulici, sačeka se da prođu periodi kad je ulica manje korištena i kopa se kad je najfrekventnije. To što Nemac, Mađar i Norvežanin neophodne velike kopačine obave trudeći se da se sve izvede dok su ljudi mahom van grada, leti... To je zato što nemaju našu široku dušu, valjda...

Drugo zlatno pravilo je da se nikad ne obavi sve u jednom kopanju. Više kopanja, više love kopaču i više patnje raji. Win-win, što bi se reklo.

Mesec dana će ulica biti raskopana zbog radova na vodovodu. Što nije isto što i vrelovod, molim vas! Za vrelovod kopamo mesec dana nakon što ovo zakopamo i stavimo nov i dobar asfalt. Posle su tu i razne druge instalacije za koje valja kopati. Fiksna telefonija, recimo.

Pri poslednjem kopanju, neko će naći i komad neke koske, neke mošti ili vrh koplja, i eto povoda da sve stoji još malo, tako zaklano pod nebesima. Reč je ili o naselju drevnih Novosađana iz 1936. godine, koje je srušeno zbog izgradnje perionice autobusa, ili o grobu Vase Ladačkog, za kojeg se do sada mislilo da ga zauvek negde prekrivaju trska i šaš.

U sveopštem loženju na Prvi svetski rat, ne bi bilo loše da se cela stvar iskoristi i da se napravi neka dramatizacija bitke u rovovima, jer na to grad, većim delom godine, i liči. Fale samo izmaglice otrovnog gasa boje senfa ali bolje da im ne dajem ideje...

Znate ono kad šetate Tvrđavom nekim od onih 360 dana kada tamo nije Exit festival, pa svako ima potrebu da kaže kako mesto gde bude Main Stage deluje baš malo, ovako, u mirnodopskom modu. E, tako ja često pomislim kad idem nekom ulicom koju nisam navikao da vidim celu. Bože, kako je uska i kratka i dosadna. Prosto ne mogu da verujem koliko jako popizdim što moram da idem oko celog grada kad je raskopaju.

Oceni vest:
33
52

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Steva

    pre 2745 dana i 12 sati

    Kad me zanima urbano kuliranje s umesnom dozom nihilizma, sluđam Daška i Mlađu. To oni rade onako kako treba, s umerenom dozom duhovitosti. I najvažnije, oni ne smaraju. Kolumnista koji piše o Novom Sadu s poentom da mu je tu sve dosadno i kako mu je u gradu sve odvratno ubi duh medija kojeg predstavlja.
    Gari, idi na more ili bar na Štrand ako te toliko nerviraju raskopane ulice.

    Oceni komentar:
    20
    21
  • no.mad

    pre 2745 dana i 7 sati

    a menii baš dobro dođe konstruktivne kritike, čitaj sprdnje, na račun ne-dostatka zdravog razuma, malo-građanštine i veliko-lopovluka... red ogorčenosti, red zajebancije.

    Oceni komentar:
    19
    13
  • Vesko

    pre 2741 dan i 16 sati

    Tekst je u suštini šta misli "mali Đokica"

    Oceni komentar:
    4
    10
  • Viktor

    pre 2740 dana i 16 sati

    Ima toliko raznih zanimanja na ovom svetu gde bi i ti sebe našao i bio koristan. Ostavi se pisanja. Nije to za svakog. Treba za to, pored znanja i obrazovanja, imati i malo talenta.

    Oceni komentar:
    5
    6
  • @Viktor

    pre 2739 dana i 16 sati

    Šta ćeš, dokon čovek a unislio da mu pisanje ide od ruke.

    Oceni komentar:
    4
    5
  • Steva

    pre 2739 dana i 11 sati

    Wow! Prija i meni malo konstruktivne kritike. Zato slušam Dash&Ml. A gde je ovde tako nešto? Ovo odiše neduhovitošću. Odnosno, ovo je Dash without Ml. Nepodnošljivi dark. Upregao Jova kola bez točkova. Nije cool. Neko je dobar u paru, ali solo je truba. I Han Solo je bio dobar samo u paru sa čubakom. Uostalom, ova kolumna mi je otvorila oči. Dasn&Ml su čista desetka. Radio GaGa je cool ali mu Comunique kvari taste. U pomenutoj desetici je Ml. jedinica, a Dash je nula. Despirative and I would despire. Bye!

    Oceni komentar:
    3
    2
  • @steva

    pre 2738 dana i 23 sata

    Stevo možda bi i ti bio bolji u paru. Ovako si truba.

    Oceni komentar:
    1
    3
  • Vera

    pre 2738 dana i 23 sata

    Stevo, koliko sam ja shvatila tebe niko nije kritikovao. Komentari su baš potvrdili da si ti u pravu i da čitaoci ne prihvataju stil i način pisanja autora teksta (a ni ja). Slažem se da ubija duh medija kojeg predstavlja i da, ako mu se ne sviđa Novi Sad može lako da reši taj problem. Možda bi i Novom Sadu bilo lakše i lepše kada bi ostao bez takvog stanovnika.

    Oceni komentar:
    3
    5
  • soska

    pre 2738 dana i 21 sat

    Ovi glupi komentari samo pokazuju koliko je novi sad najobicnija palanka koja ne ume da istrpi kritiku

    Oceni komentar:
    8
    6