Kakve muke imaju novosadski stanodavci sa podstanarima

Kakve muke imaju novosadski stanodavci sa podstanarima

Bliži se vrh sezone izdavanja soba, stanova i kuća iako potreba za istim traje tokom cele godine. Kakve su muke stanodavačke pitali smo sugrađane koji sa tim imaju iskustva.

Da nezadovoljstvo postoji sa obe strane, to je evidentno, ali ipak ima i slučajeva koji funkcionišu na obostrano zadovoljstvo. Verujemo da će ova anketa biti i koristan vodič onima koje tek čeka izdavanje nekretnine, ili, pak, traženje stana.

Eh, ti podstanari...

Iz odgovora velikog broja stanodavaca, da se zaključiti da su najčešći problemi ruinirani stanovi koje zatiču nakon odlaska podstanara i pričinjavanje materijalne štete.

Kad sam se vratila u stan posle pet godina, moram jedno po jedno da menjam. Sve je razdrndano, a ostavila sam sve novo: sto, kuhinja, regal... Kauč smo bacili. Frižider nikad nije pomeren da se očisti ispod njega. Možda za dvoje podstanara mogu da kažem da su bili divni. Studenti su se pokazali kao najgori. Njih nikad vise ne bih primala, kao ni muškarce samce. Porodice sa decom bih uvek primila, jer su vodili računa o stanu – kaže Dragana D. B.

 


Slično je i iskustvo Jelene G. M, koja je svom podstanaru, inače studentu, dozvolila da u stanu drži psa. Međutim, dozvoljavao je da se pas uneredi na tepih, da bi ga on, sa sve izmetom, zamotao i izbacio na terasu. Stanodavci su, tek kad se odselio, videli šta je uradio. Ova porodica se na kraju odlučila za prodaju stana, jer smatra da više nije isplativo imati podstanare, pošto je bilo više štete nego koristi.

Nama su podstanari ukrali frižider i šporet iz stana i pobegli. Više od toga koštao je stres kroz koji je moja mama prolazila zbog toga – žali se Jasmina M.

Dragan B. je imao podstanare koji nisu obratili pažnju na enormno velike račune od "Vodovoda", koji su bili toliki jer je cev pukla a voda otišla "pod kuću". Kao posledica toga su krivi, popucali zidovi, uništen pod u kuhinji i mnogo toga drugog čije saniranje nikad nije plaćeno jer su smatrali da nisu oni krivi za to.

I Katarini N. je nakon podstanarke ostao uništen stan.

–  Sobna vrata sa rupom u sredini od pesnice, isčupane slavine, slomljena noga od umivaonika, prljavo, kamenac koji sam nedelju dana natapala, nekom plavom bojom prefarbana čak i slušalica od interfona. Ostavila je i dug od preko hiljadu evra, a mi, budale, verovali... Ja sam nedelju dana od šoka ležala bolesna. Sredili smo sve, a sad imam divnu devojku po preporuci koleginice i sve je perfektno, a i kupili smo sve novo – prepričava ona svoje iskustvo.

 


Kseniji B.
su podstanari, doslovce, demolirali stan, pa su na kraju imali štetu u vrednosti od oko 3-4.000 evra.

– Držali su u stanu (bez našeg znanja) retrivera, koji bi po osam-devet sati bio sam. On je izgrizao sve što je mogao: daljinske od televizora i klime, ćoškove stolića, delove fotelje i kauča. Polomili su čak i držače polica u frižideru. Nijedna roletna nije bila ispravna, upropastili su parket jer su pojili psa iz kante od 25 litara. Stan je bio jezivo prljav. Užas – seća se ona sa gnušanjem.


Neredovno plaćanje računa

Pored ruiniranja stanova, još jedan od češćih problema je neredovno plaćanje ili totalno neplaćanje komunalija.

Njegoš M. je izdavao stan dvema studentkinjama koje su delovale kulturno i ljubazno.

– Nismo ni dinar uzeli, obaveza im je bila da plaćaju račune. Posle četiri meseca smo im tražili da nam slikaju račune kao dokaz da su plaćeni. Tu su počeli izgovori i odjednom prestanak javljanja. Kad smo otišli u stan, sav nameštaj je bio isečen, po zidovima je bila ispolivana kafa. Uništile su sve ono za šta smo mi godinama radili. Sad mi taj stan zvrji prazan i ne bih ga izdao ni za milione – tvrdi ovaj nekadašnji stanodavac.


Suzana R.
je Novosađanka koja i dan danas otplaćuje dugovanja (uz kamatu) jer dva podstanara  još davne 2000. godine nisu plaćala ništa od računa.

Loše je prošla i Spomenka M, kojoj je petočlana podstanarska porodica pobegla preko noći, a da nije platila poslednje dve stanarine. Uz to, "nabili" su im i telefonski račun.

–  Mi smo bili naivni, oni nas moljakali da sačekamo, a mi slabi na ljudsku nevolju... I na kraju smo ispali glupavi. Pritom, za četiri meseca koliko su boravili kod nas, nisu nijednom počistili stan. Nismo im upadali u stan, niti ih gnjavili. Posle toga nikad više nismo izdali stan porodici, već advokatskoj kancelariji i sve je bilo kako treba – priseća se ova sugrađanka.


Sumnjive radnje u iznajmljenom stanu

Nije retkost ni da stanodavci, nakon podstanara, u stanu zateknu psihoaktivne supstance.

Posle jednih podstanara stan nam je ostao pun ostataka od marihuane, ali bukvalno svuda, svaka fioka, svaki ormar, ugao sobe... i mala vaga za merenje – priča nam Sandra B.

Nevolja Nenada K. bila je još žešća, jer mu je podstanarka, nakon što ju je zvao jer mu je uništila stan, pretila rođakom koji je na visokoj političkoj poziciji, te je tražila i da joj odmah vrati pare koje mu je dala za stan.

Bara suncokretovog ulja na terasi, u kuhinji, na frižideru, na stolu, Opušak od cigarete u tuš kabini, prosut prašak za veš...  Samo podove sam brisao šest sati. Na nekoliko mesta sam našao tablete, a u kanti je stajala kutija Ksalola. Na Fejsbuku sam našao da se slika u svim stanovima gde ode, slikala se i u mom, pa objavljuje, a potom ljude bukvalno reketira – ozlojeđeno priča ovaj mladi stanodavac.

A Jovica V. je, kao vlasnik stana, čak pozvan u policiju na razgovor, jer je neko od bivših stanara naručio semenke marihuane, koje je policijski pas nanjušio među zaostalim, nepreuzetim, pošiljkama.

Podstanar je u dugovima ostavio i porodicu Dragane Š, jer nije platio ni stan na Limanu, ni račune, već je sve ostavio, izašao i nikad se više nije javio. Ovu porodicu je to veoma začudilo, pogotovo što je u pitanju bio profesor, koji je delovao kao veoma fin čovek.


Sa druge strane, Aca A. je stan izdao porodici sa decom i čak im dodatno kupio i dva kreveca, a dočekali su ga neplaćeni računi, išarani zidovi, uništen nameštaj i pokradeni lusteri, utičnice i prekidači.

Jelena F. je sa podstanarima imala raznih peripetija, od toga da su lagali za smrtne slučajeve da bi odgodili plaćanje, preko pritužbi komšija da puše marihuanu na terasi, do preglasnih žurki. Ipak, sada je zadovljna postojećim stanarima:

Divno je imati stan viška i dobiti neki novac od izdavanja, ali nije baš lako raditi sa ljudima, ima svakakvog sveta. Sada imamo divne, poštene i čiste mlade ljude – navodi ona.

Za 24 godine koliko je Nikola Đ. izdavao stan, retko ko je plaćao na vreme, niko nije ostavio prostor kako ga je zatekao (jednom prilikom je, čak, zatekao pet litara otopljene krvi u zamrzivaču), a kad ih je puštao da odu "na reč", pa ih posle zvao, blokirali bi ga.

Pre no što neko zaključi da su ovo tipično naša posla (srpska, balkanska, kakva god), evo šta tvrdi Belma B, koja nekretnine izdaje u čak tri države:

– Najgori su postanari u Americi i Kanadi jer imaju neograničena prava u odnosu na stanodavca. Mogu, na primer, da odluče da plaćaju nekoliko meseci i onda prestanu zato što u zimskim mesecima ne smete da ih izbacite. Kada imaju maloletnu decu, isto tako. Ovde je ipak lakše biti stanodavac.

 


Ima podstanara koji su maksimalno korektni, a to dokazuje iskustvo Kristine K:

Imam podstanare koji su predivni, njihov pas je čistiji od nekih tuđih podstanara, kiriju i plaćene račune mi uvek uredno donose, iskustvo kakvo bih svima poželela – zadovoljna je ona, a slično je doživela i Ružica S. koja tvrdi da je kod njenih podstanara uvek sve uredno i čisto, a računi plaćeni.

Potpisivanje ugovora, oprez, ustanovljena interna pravila, preporuka i dobra psihološka procena samo su neke od mera koje mogu pomoći u odnosu podstanar – stanodavac, ali ni one nisu garancija da će sve biti kako treba.

Verujemo da ćete sami izvesti svoje zaključke iz priloženih odgovora, ali jedan za koji verujemo da će se većina složiti, a uz svoj odgovore rekli neki od naših ispitanika, glasi:

"Nije do podstanara i stanodavaca... Do ljudi je."

Sledeće nedelje saznajte kakve muke imaju podstanari sa stanodavcima u Novom Sadu...

Oceni vest:
46
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Nemanja

    pre 1704 dana i 20 sati

    Koja je poenta ovakvog teksta osim da eventualno još više podigne kirije i spreči studente da nađu stan? Novi Sad je studentski grad i ne vidim poentu da se prvi studenti prozivaju. Stanodavci imaju tri opcije ispred sebe kako mogu da reše sve navedene probleme, a to su ili da sami proveravaju jednom mesečno kada dolaze po kiriju u kakvom stanju je stan ili da nađu agenciju kojoj će platiti da brine o zakupcima i stanju stana (tj. da praktično izda stan agenciji a onda agencija izda u podzakup) ili da sami izdaju stan i ne proveravaju i rizikuju da dođe do situacija koje su navedene u tekstu. Svaka nosi drugačiju cenu, ali da ima rešenja, to je sigurno.

    Oceni komentar:
    27
    36
  • Anja

    pre 1704 dana i 11 sati

    A sto gospoda stanodavci nisu obezbedili normalan prostor, pristojno, novo, cisto? Ja sam u avgustu usla u stan koji je strokav, Kraljevica Marka 7. Prepoznace se ljudi. To nikad ocisceno nije, NIKAD! Vidi se da je tehnika cela veoma stara, sve je zuto, pohabano, napuklo, kamenaca na izvoz, nista nije funkcionisalo od ves masine do resoa sa rernom koja varnici kada se ukljuci, i potpuno masno, sa naslagama masnoce, cak i uticnice zute i popucale, krevet kao nov, ali toliko ulubljen da mi je i to diskutabilno. Gospodja je uzela pare za kiriju, depozit i tim parama otisla na more, to je bilo mnogo bitnije. Plus sam platila i agenciji pare. Ona nece da mi vrati novac ni od depozita ni od agencije (njoj je izuzetno zao sto sam morala to da platim, pa jos nece da me prijavi na boraviste jer ce joj doci izvrsitelji, a ja u inostranoj firmi radim za 30.000 dinara, e, pa nadam se da ce joj sada doci ovakvi primerci iz ovog teksta, kada svi stanodavci ne znaju da cene nas koji smo za primer kako treba tudje cuvati vise nego svoje i kada ne znaju nas takve da cene. U redu je da udjem u stan i da ocistim, pocistim nesto, uredim kako meni odgovara, ali ovo je bilo ribanje, generalka od ciscenja, plus NISTA ne radi, ne funkcionise) niti da mi plati sto sam cistila stroku po celom stanu i sto mi je hrana vrisnula u frizideru koji bruji i nikad da ohladi, ves masina smrdi, upeklo i okorio se prasak u kutiji za prasak i sam odvod, i u dubini gume braon, upeklo, stvrdnulo se, ni ves masina nije radila, i sada kada krene centrifuga ves masina plese po omanjem kupatilu. Iza elemenata kuhinjskih je bila zemlja, mace od prasine upekle po zidovima, masnoce svuda po plocicama od przenja i po visecim elementima, upeklo, tacno sam spaklu htela uzeti i da struzem, ali sam onom kuhinjskom zicom od zidnih do podnih plocica strugala. I tako frizider bruji iznad glave jer je garsonjera nekih 15m2 velika, i to se izdavalo za 150e pa se snizilo na 130e jer niko NORMALAN to nece uzeti za TOLIKE pare! Bez terase, stare roletne, pune prasine i paucine, odvaljeni ormani, pvc i kvake masne, crne, zute... Bojler tikki, koji brzo zagreje, a jos brze ohladi vodu, a vuce struju za nesvest, i jos ne greje vodu do kraja, a sam je vruc svakako.. Radijator u kupatilu ne radi, priznala prethodna podstanarka koja nije ni okrecila kako treba stan i umesto u bez, ono u zeleno okrecila, ali ne pastelno zeleno nego drecavo zeleno. Pa i kada se sredi sve novo da se stavi, opet ne vredi izdavati za velike pare, gospodo stanodavci, pa radite nesto u zivotu, a ne da se ubacujete u drzavne firme preko veze, ne volite to da radite, pustite da tu rade ljudi koji su se skolovali za to i koji to vole, tamo ste se nabili samo da vam ide radni staz i jos uzimate od ljudi koji rade kod privatnika po 8h, i vise, za pare koje vi u skolama zaradite radeci 4h dnevno, a i od studenata isto uzimate... Ja bih se malo zamislila kakve stanove to stanodavci izdaju, na slikama jedno, uzivo drugo, a kada se dodje da se zivi samo izvire sa svih strana sta ne radi, sta ne valja.. Uzmite lepo izdajte prazan stan za 80e garsonjera, i mirna glava. Uslikajte sve ako cete izdati namesten, svaki deo uslikajte, koliko je cist, koliko je noc, papiri od svakog elementa/uredjaja, da se vidi kada se to kupilo, koje godine, u kom veku, u kakvom je stanju, da se vidi na slikama, pa overite sve to i u sudu i policiji, osigurajte se, nego ste lenji, ne placate porez, pa zazirete od suda i policije i da nekoga prijavite na boravisnu adresu. Jednog dana se moze sve izokrenuti i za vas i za vasu decu, mislite malo, mozda cete vi doci u poziciju da morate da zivite kao podstanari i da vam treba boravisna adresa zbog posla. Trazite od podstanara podatke, a ako prijavljujete, radite sve po zakonu, to mozete i onda imate podatke odakle ko dolazi, mesto rodjenja, mesto zivljenja, broj telefona roditelja/staratelja, a i svakako stoji u policiji sve informacije pa mozete sve to srediti ako vam nesto zafali u stanu ili nije ocuvano....

    Oceni komentar:
    37
    37
  • Kristina

    pre 1704 dana i 6 sati

    Uzas, uzas! Razumem da su ovde samo krajnosti opisane..ali iskreno smucilo mi se citajuci sta neki 'ljudi' rade.

    Oceni komentar:
    1
    31
  • SandraNS

    pre 1703 dana i 11 sati

    Ja sam sa mojim podstanarom, izuzetno zadovoljna. Svakog meseca se cujemo, redovno mi donodi placene racune. Ostavila sam mu posle mamine smrti, potpuno uredjen stan, sa kompletnim namestajem, novom kuhinjom, novim televizorom...
    Treba se se njima povremeno cuti, proveriti placene racune i obici stan.
    Netreba biti halav sa cenom izdavanja, jer su troskovi manji, ne placate racune, a jos i dobijete neki dinar. Ja sam moj stan od 49 m2 izdala za samo 100€.
    PREZADOVOLJNA SAM!!!

    Oceni komentar:
    6
    39
  • Marija

    pre 1702 dana i 20 sati

    Anja,mislim da znam o kom stanu se radi.Ako je to garsonjera na koju mislim potpuno mi je jasno očemu pričate i na mestu vam je svako slovo.Malo je reći užas...

    Oceni komentar:
    1
    12
  • Tanjci

    pre 1699 dana i 21 sat

    Podstanar sam sa detetom vec duze vreme u Novom Sadu. Iskustvo mi je takvo da niko nece da me prijavi na adresu ili da potpisemo ugovor jer ce stanodavac morati da placa porez. Tako bi crno na belo imali podatke podstanara pa ne bi imali ovakva iskustva. Ako je studentarija u pitanju mogu potpisati ugovor sa rodititeljem. Zale na tih par stotina evra godisnje pa imaju stete preko vise hiljada evra..

    Oceni komentar:
    13
    10
  • SandraNS

    pre 1697 dana i 4 sata

    Odgovor Mariji!
    Nije u pitanju nikakva garsonjera. Jer se nikada garsonjere nisu pravile vise od 35m2, cak ni u ona najstetnija vremena. Sada garsonjere prave od 18m2 so 25m2. A i stan je novi! Zgrada je gradjena pre 7 godina. I to je u to vreme kupovine bio najveci trosoban stan koji sam mogla naci. Pretvorila sam ga u dvosoban. I nije na novoj detelinari i slicnim mestima, gde nema ni jednog drveta ni parce zelenila. A zgrada ima obezbedjen, naravno kupljen po zelji parking za 60% stanara.

    Oceni komentar:
    2
    3
  • SandraNS

    pre 1697 dana i 4 sata

    Izvinjavam se, nije ovaj odgovor mamenjen Mariji.

    Oceni komentar:
    2
    0
  • бака Штрумпф

    pre 1599 dana i 21 sat

    Могло би се поменути и да станодавци издају свакакве просторе које називају становима, и опремају их намештајем који је за контејнер, прљав и распаднут; улазна врата зврје искривљена; лустери вам падају на главу (мени се десило); издају се подруми; цене станова скочиле су до неба, као да сви зарађујемо 1000 евра месечно а не 200.

    Oceni komentar:
    3
    11
  • Tory021

    pre 1599 dana i 2 sata

    Onda se na fb.u grupi za izdavanje stanova stanari stalno čude i bune što se skupo izdaju stanovi. Treba još skuplji da budu. Zbog te kategorije ljudi, zbog kojih posle ribaš danima ili ostaneš u minusu.

    Oceni komentar:
    6
    13
  • Viki

    pre 1355 dana i 7 sati

    Kakve sve muke imaju zakupci sa stanodavcima?!!! Sta radite? A gde radite? A mogu da vidim licnu kartu? Da li ste pusac? Imate li kucnog ljubimca? A da li ste za stalno zaposleni? Cak dolaze i do pitanja plate?! STRAHOTE!!! Lakse naci muza nego stan u NS!!!! A pri tom stanove su GROZNE!!!!!! i PRESKUPE! Bukvalno ti zabadaju u dusu 100 pitanja, a izdaju ŠUPE za 170 EVRA!!!!! Nameštaj od pre 100 godina! NIJE NI 50 evra uloženo u stan!!! STRAŠNE SU CICIJE!!!! Stan u BG 1000 puta lakse naci i NIKO NISTA TE NE PITA!!!

    Oceni komentar:
    13
    11
  • nevem

    pre 1348 dana i 9 sati

    za sve postoji resenje, ali niko ne zeli postovati neka pravila... ja zivim u italiji... podstanar sam... 2 kirije depozit, svi racuni idu na moje ime (tako je kod njih. kada niko nema u stanu sve se odjavi i nema troskova)... ko zivi u stanu sve ide na njegovo ime... izadjes iz stana, racuni koje nisi platio su tvoji, ne od stanodavca koji to nije potrosio... ugovor koji stiti obe strane... sa ugovorom se prijavljujes na adresu, u zavisnosti od velicine stana i broja soba mozes prijaviti odredjeni broj stanara... ali to sve kosta, a posebno stanodavci ne zele da placaju porez na izdavanje pa ne prave ugovore...

    Oceni komentar:
    1
    16
  • Maja

    pre 1348 dana i 8 sati

    JAKO MI VAS JE ZAO. NABIJETE KIRIJU ZA GARSONJERE PO 280E ONDA SE RASKUKATE KAD ZGRNETE MILIONE KAKO SE U STANU GDE STE SVE NOVO KUPILI PRE 5 GODINA, MORA SVE MENJATI. UH PUSTIH SUZU..

    Oceni komentar:
    12
    12
  • Jovan Simic

    pre 1347 dana i 9 sati

    Draga gospodo,
    Svi biste da zakupite stan za 100-150e, ali da bude opremljen novim namestajem i lepo sredjen. Takodje, zakupodavci bi da dobiju 300-400e, ali ni sijalicu da zamene. Racunica je ipak vrlo jasna - kvalitetno sredjen i opremljen stan mora kostati bar 300-400e mesecno da bi se ogromna investicija otplatila u razumnom roku (15-20 godina). Pa samo opremanje stana tehnikom, kuhinjom, namestajem, kosta bar 5.000e.
    Ima i divnih zakupaca, ovde su pobrojana samo losa iskustva pa nije realna slika

    Oceni komentar:
    2
    10
  • Igor

    pre 1346 dana i 21 sat

    A koliko je od ovih navedenih stanoizdavača platilo porez na kirije koje su uzeli?

    Oceni komentar:
    5
    9
  • Svetlana

    pre 1346 dana i 21 sat

    Za mesec dana koliko nismo dolazili u stan, uspeli su da unište dva kreveta... izgore cigarama. Pokvare klimu, u veš mašini prljava voda do pola bubnja. Nismo znali da nemaju posteljinu, spavali su obučeni. Pepeljare nisu ispraznjene mesec dana. U ormanima samo prazne boce koka kole.Mokar veš po pločicama kupatila. Ne ponovilo se nikada više. Nismo primetili da su nam blokirali telefone, jedno jutro smo ušli i oni su to jutro napustili stan. Sa depozitom od 200 evra dva kreveta kupiti ne mogu a ovo ostalo će se popraviti i očistiti. U stanu je smrdelo kao da je neko umro!

    Oceni komentar:
    0
    5
  • Dejo

    pre 1273 dana i 12 sati

    Posto svi insistiraju na tome kako stanodavac ne placa porez, no problem. Kupac placa porez., Kome nije jasno. Dodaj na kiriju dvadeset posto. Kao u trgovini. Hoces hleb i mleko, plati na kasi. Sa porezom. Hoces grejanje, struju i internet, plati na vreme. Polomio si nesto u radnji, nadoknadi stetu. Odes u hotel, sve moras da ostavis kao sto si nasao i da izadjes u dogovoreno vreme. Hoces konfor i privatnost? Idi kod mame i tate ili podigni kredit, pa objasni banci zasto kasnis sa placanjem rate. Vrlo su uvidjavni i izuzetno postuju tvoju privatnost. Ne pitaju ni sta radis, ni gde, ni kolika ti je plata.
    Stan u kome boravis tudje je vlasnistvo, a ne socijalna ustanova. Dokle vise gazda da placa tvoju struju i grejanje. Tvoje polomljene slavine i izbusene zidove. Selidbu tvog namestaja. Njegovo je iskljucivo pravo kome ce dati da stanuje za dz, deci, prijatelju. Ko si mu pa ti, da te nosi na grbaci i sta tebe briga da li on od tih para zivi ili placa drolje. Tvoje je da platis ono sto je dogovoreno. Zivot je nepravedan. I nije ti gazda za to kriv.

    Oceni komentar:
    5
    28
  • haha

    pre 927 dana i 4 sata

    A ja sam mislio kupiš stanove spremiš ih izdaš i pare samo ležu... Izgleda sam se prevario ima tu još ulaganja...

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Isidora

    pre 926 dana i 10 sati

    Pretpostavljam da je nezadovoljstvo obostrano. Cene precenjene, ponuda prevelika, kultura života različit i sl. Svakako, treba regulisati porez prema državi, čini mi se da je prevelik i svakako u cene stana treba da uračuna i plaćanje dažbina, pa onda nek sam vlasnik reguliše sve i na vreme se reši nesavesnih likova.

    Oceni komentar:
    0
    1