NAŠ IZBOR: Top 5 lokala na Limanu 1 i 2 (FOTO)

NAŠ IZBOR: Top 5 lokala na Limanu 1 i 2 (FOTO)

Novosadski kafići, restoran i pabovi su mesta na koja se odlazi kako bi se uživalo u dobroj hrani, piću ili kafi. Ipak, ovakve lokale rado posećuju i ljudi koji vole druženje, "sočne" komšijske tračeve i poneki selfi.

Svaki gradski kvart ima mesta u koja svraćaju određene grupe ljudi, neki od tih lokala su manje, a neki više popularni. Kada je reč o Limanima 1 i 2, može se reći da je to novosadska četvrt u kojoj je smešteno pregršt ugostiteljskih objekata, a mi vam, po preporuci naših sugrađana, predstavljamo nekoliko onih koji su u poslednje vreme veoma posećeni.


"Čarolija"

Reč je o mestu čija je popularnost godinama u vrhu, a pre nego što će u okviru poslovanja otvoriti i kafić, vlasnici su se bavili isključivo proizvodnjom peciva. Bez obzira na ovo proširenje, njihova radionica je bila i ostala jedinstvena u pripremanju slanih i slatkih peciva u Fruškogorskoj broj 18. Novosađani koji dolaze na ovo mesto kažu da je hrana uvek sveža, maštovito napravljena, zdrava, ukusna i na oko primaljiva.



Zbog svoje popularnosti otvorili su i kafe na broju 16. U ovom lokalu – koji je veoma omiljen među Limancima, ali i gostima koji to nisu – može da se popije originalna espreso kafa, osvežavajući voćni miks ili smuti. Ambijent odiše modernim i prozračnim stilom. Takođe, za ljubitelje toplih napitaka imaju i veliki izbor čajeva. I, naravno, da ne smetnemo s uma – i kućni ljubimci su dobrodošli.


"Vitraž"

Svima dobro znani lokal smešten je na Bulevaru cara Lazara 19, a njegova popularnost ne jenjava među Limancima već punih 28 godina. U ovom ugostiteljskom objektu stasalo je mnogo generacija, te se često na istom mestu "sudaraju" deca i roditelji. Kafe restoran "Vitraž" poznat je i po prostranoj terasi koja je maksimalno proširena i nalazi se u okruženju zelenila, te se u njemu često održavaju poslovni sastanci, a, osim toga, idealan je za komšijski predah u toku dana.

Za sve ranoranioce u ponudi imaju kafu već od 7 sati, a nakon toga sledi i bogat meni. U ponudi hrane imaju sve što privlači Novosađane, od više vrsta doručka, preko sendviča i salata, do pica. Osim toga, pripremaju i jela po porudžbini poput ćurećih medaljona, piletine na sto načina, svinjetine, razne vrste pasta. Za Novosađane koji preferiraju zdraviju ishranu u ponudi imaju odličan izbor sveže ceđenih sokova i vitaminskih napitaka. Takođe mogu da se pohvale i dobrim izborom piva, vina i žestokih pića.


"BaraBar"

Ovaj simpatičan i lepo uređen lokal smešten je u Narodnog fronta 4. Bašta koja je smeštena ispod velike lipe je nešto što ga čini posebnim, te zato Limanci, tražeći spas od vrućine, neretko posećuju ovo mesto. U ovom kafiću akcenat je stavljen na mnogobrojne vrste kafa, ali i na sveže ceđene sokove, od kojih se posebno izdvaja Miks Barabar sa jabukom, orasima i cimetom. Za sladokusce pripremaju mafine sa čokoladom i čizkejk. U "BaraBaru" se sluša i odlična muzika za one sa istančanim ukusom, poput džeza, kvalitetnog popa ili roka.


 
"Točionica"

Ovaj novosadski pab nalazi se u ulici Narodnog fronta 2 od 2020. godine i za kratko vreme je postao jedan od omiljenih lokala Limanaca koji cene kraft pivsku scenu. Valja napomenuti da je "Točionica" koncipirana po svim kraft standardima, odnosno po spoju industrijskog i tradicionalnog. Pored mnogobrojnih stilova piva, koja se sa zadovoljstvom ispijaju tokom vrelih letnjih dana, u ponudi imaju i odličnu klopu. Posebno su poznati po burgerima, te u ponudi imaju deset različitih vrsta. Za one koji bi da samo na zameze uz pivo, pripremaju domaći čips, pomfrit, začinjeni krompir, batab i batat sa parmezanom. Takođe, tu su i neizostavni sendviči, pohovana punjena piletina, kobasice, obrok salate.



"Tašta"

Kultno mesto s prepoznatljivim imenom, čiji naziv najčešće asocira na ženinu majku "koja stalno gunđa". Ovaj kafić ima dugu tradiciju i omiljen je među lokalcima koji vole da ispijaju kafu ili hladno pivo. U "Tašti" se gosti osećaju bukvalno kao kod svoje kuće, a uglavnom se prate sportski događaji. Zato se često može čuti žamor kad omiljeni klub pobeđuje, ali i po koja psovka kada nije tako. Ovde dolazi uglavnom starija ekipa, mada su gosti raznih generacija. Jednom rečju, ovo mesto ima dušu i baš zato toliko dugo i opstaje.



I, naravno, "Bezza"

Ne bi bilo u redu a da ne spomenemo i legendarno sastajalište Novosađana – kafe koji je uvek prepun bez obzira na to koje je godišnje doba. Ovde rado svaćaju sve generacije naših sugrađana. Nalazi se odmah do Štranda, a krasi ga i puno cveća i zelenila.



Zabeležila:
Ljiljana Natošević Milovanović
Fotografije: mojnovisad.com

Oceni vest:
24
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Dule

    pre 965 dana i 14 sati

    Zaboravljen je suvereni Mašinac

    Oceni komentar:
    3
    10
  • jugio

    pre 965 dana i 7 sati

    pa nije ostao vise ni jedan lokal, sve ste ih nabrojali. j sve niz fruskogorsku sto ce reci liman 1.

    Oceni komentar:
    7
    10
  • Ana

    pre 964 dana i 20 sati

    Ovo mi je omiljena serija clanaka. Uvek posetim neke od preporuka u drugim delovima grada - kao da sam nekud otputovala!

    Oceni komentar:
    9
    5
  • Limanac

    pre 964 dana i 19 sati

    Ja ne znam ko dolazi u tu čaroliju, sve sami dođoši skotrljani.. Mesto je njesra. Samo Tašta i Beza nešto vrede.

    Oceni komentar:
    18
    23
  • teča

    pre 964 dana i 14 sati

    Ako budete birali najružniji, Točionica je neprikosnivena na prvom mestu.

    Oceni komentar:
    8
    19
  • Saloon

    pre 942 dana i 5 sati

    Kad se setim Saloona,pravi rokerski kafe,veseli ambijent,super ekipa,pravi pab .

    Oceni komentar:
    1
    9
  • Slavko

    pre 732 dana i 9 sati

    Tocionica top mesto.Bukvalo sam sve probao,hrana vrhunska,kafa bukvalno najbolja u gradu,pivo vrh.
    Moj veliki glas za Tocionicu

    Oceni komentar:
    9
    5
  • Bruce Lee

    pre 730 dana i 16 sati

    Točionica!?!? Klopa - prosečna, piće - pivo je OK a ostalo na prosečnom nivou, arhitektonski - KATASTROFA.

    Oceni komentar:
    4
    7
  • Slavko

    pre 543 dana i 10 sati

    Tocionica moj izbor.Kafa vrhunska jedna od boljih u gradu.

    Oceni komentar:
    6
    3
  • Milan

    pre 377 dana i 15 sati

    Tasta ima dusu,skoro je renovirana taman toliko da je ne izgubi.

    Oceni komentar:
    1
    7
  • i s

    pre 374 dana i 9 sati

    Muzika u Barabaru je bila fantastična dok je radila Ana, kad sam otkrivao novu muziku kad god tamo svratim. U poslednjih par meseci se nažalost vrti petnaest istih pesama na Naxi radiju. Nije muzika nužno loša, ali nije ni približno zanimljiva kao što je bila. Ana vrati se!

    Oceni komentar:
    0
    0
  • G

    pre 114 dana i 13 sati

    TAŠTA. Prijateljska ekipa. Hladno pivo. Lepo.

    Oceni komentar:
    0
    2