Zaštita potrošača: Koja prava imaju online kupci u Srbiji?

Zaštita potrošača: Koja prava imaju online kupci u Srbiji?

Kako navode u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, elektronska trgovina u Srbiji u poslednjih pet godina beleži kontinuirani rast, a u 2017. godini više od 1,6 miliona ljudi kupovalo je online.

Državna sekretarka Tatjana Matić kaže da je važno da građani budu upoznati sa svim pravima koja mogu da ostvare kao potrošači.

Ministarstvo planira da od leta počne edukativnu kampanju čiji će fokus biti na pozitivnim primerima iz prakse i pravima koja se odnose na zaštitu potrošača.

Kako bi se sprečile interent prevare bitno je da se građani, pre nego što naruče robu putem nekog portala, informišu i provere da li je trgovac registrovan u Srbiji ili je reč o stranim platformama.

- Velika je razlika u zakonskom smislu i u ostvarivanju prava potrošača ako je reč o trgovcima online koji su registrovani u Srbiji i onih registrovanih u nekim drugim zemljama – kaže Matić.

Ukoliko građani kupuju od registrovanog trgovca u Srbiji mogu da očekuju da će njihova prava kao potrošača, u slučaju povrede, biti zaštićena, ali i dodaje da nažalost postoje i situacije kada se kupovina obavlja na onlajn platformama koje nisu registrovane.

Ako postoji dogovor pošiljaoca sa operatorom, postoji mogućnost da potrošač prilikom prijema robe u prisustvu poštara pošiljku otvori i uveri se da li je to zaista ono što je naručio.

- Ukoliko to apsolutno ne odgovara onome što ste poručili imate pravo istog trenutka da vratite. Ne morate uopšte primati tu robu – navodi Matić.

Izmene Zakona o poštanskim uslugama koje su u skupštinskoj proceduri omogućiće dodatne mehanizme zaštite – jedna od njih je i obaveza da na svakoj pošiljci piše i ime i prezime pošiljaoca, što do sada nije bio slučaj.

Ovo rešenje omogućiće nadležnim organima da u slučaju zlouptrebe lakše reaguju i dođu do pošiljaoca robe, koji je odgovaran i za njen kvalitet, i lakše će se ući u trag prodavcima ili proizvođačima falsifikovane robe.

- U tom slučaju, naravno, prava potrošača se ne mogu zaštiti jer trgovac nije registrovan i to onda prelazi u domen prevare. To se može prijaviti MUP-u, pre svega Odeljenju za visokotehnloški kriminal - rekla je Matić.

Govoreći o pravima potrošača, Matić navodi da građani nisu dovoljno upoznati da u slučaju kada poruče robu od registovanog trgovca koji ima elektronsku platformu u Srbiji, imaju pravo da u roku od 14 dana, bez ikakvog obrazloženja, tu robu da vratite i dobiju novac nazad.

Kada je reč o stranim platformama i elektronskoj kupovini iz nekih drugih zemalja, Matić kaže da je preporuka svim građanima da se opredele za one platforme koje su već poznate i koje apsolutno štite potrošača.

Onlajn trgovina čini više od 10 odsto ukupne trgovinske razmene u svetu, najzastupljenija je u Kini gde premašuje 19 odsto.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Brza posta

    pre 1731 dan i 22 sata

    Recite kuriru da zelite da otvorite paket da vidite kako cete proci. Malo kontrole nad kuririma

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Dragan Kacarevic

    pre 1156 dana i 11 sati

    Kupio sam od WISHA laptop sa misom a dobio samo misa i to polomljenog oni ne pristaju da refundiraju sta mogu da uradim i kome da se obratim

    Oceni komentar:
    1
    1
  • Takođe, mogu da plačem

    pre 1156 dana i 2 minuta

    Desetak paketa nisam dobio posle 100 dana od prispeća u Srbiju.
    Kome ja da se obratim? Međunarodnom Crvenom Krstu?
    Zarobljenici Drugog Svetskog rata su po logorima redovno dobijali pakete.
    U Vučićevoj Srbiji se ne mogu dobiti, iako prispeju u Srbiju na aerodrom Surčin.
    Zloglasna limanska pošta 21102.
    Gospodo iz SNS-a, ako ja budem silazio na ulice radi nasilnog rušenja vlasti, znaću zbog čega silazim.
    Zbog narušenih prava, slobode i prava na prijem paketa.

    Oceni komentar:
    0
    1
  • Miljanka

    pre 847 dana i 11 sati

    Prevarena sam preko interneta za 21000.Kome da se obratim za pomoć?Ista osoba nije samo mene prevarila već više njih.

    Oceni komentar:
    0
    0